Veendam is cultEr is weer een profclub omgevallen. Na AGOVV is SC Veendam de tweede club die dit seizoen het loodje legt wegens een tekort aan financiële middelen. Anders dan bij de Apeldoornse club brengt dit nieuws toch een treurig tintje met zich mee. Natuurlijk was het voor de supporters van AGOVV ontzettend klote dat hun club ophield met bestaan. Toch raakt het faillissement ons meer. SC Veendam is namelijk cult. Voor altijd. 

Volgend jaar gaan ze weer, naar Veendam op en neer. Iedereen kent de klassieker die je als slechtste Eredivisie club wekelijks om je oren krijgt. Willem II degradeerde in het seizoen 2010/2011. Menigmaal werd dat nummer gezongen door de supporters van de tegenstander. En dat is niet voor niets. Veendam en haar Langeleegte staat symbool voor voetbal op een lager niveau. Het heeft de reputatie dat het er koud, winderig en vooral ongezellig is. Een uitwedstrijd bij SC Veendam, dat is voor niemand leuk.

Toch moest Willem II er aan geloven. Voorafgaand aan het seizoen 2011/2012 bekeken we de speelkalender eens goed. Jawel, de eerste uitwedstrijd meteen de beroerdste: naar Veendam op en neer. Je kunt het maar vast gehad hebben. We gingen er maar met frisse tegenzin naartoe. Die Jupiler League, nee, onze competitie was het niet. Het voelde onwennig.

Toch was het SC Veendam en De Langeleegte die dit  totaal om deed slaan. Je mocht er op eigen vervoer naartoe. Je werd er gastvrij onthaald. Je mocht er lekker rustig een biertje drinken. Je mocht er in een hek hangen na een doelpunt. Er heerste ineens gelatenheid onder de supporters. Die Jupiler League was zo slecht nog niet. Er had zelfs een supporter een barbecue meegenomen waar hij als een volleerd chef-kok zijn diepvriesfrikandellen op bakte. De frikandellen vlogen door het vak en over het veld. Alles mag in Veendam, zolang je het maar leuk houdt. En het bleef leuk. Na de wedstrijd werd er nog even een feestje gebouwd bij de partybus. 100 man die stond te feesten op wat harde tunes. Niemand die er moeilijk over doet of er overspannen van wordt daar in het Hoge Noorden. Vele supporters hadden vanaf dat moment het besef dat de uitwedstrijden in de Jupiler League fantastisch waren.

Nu, een jaar later, doet Willem II weer zijn uiterste best om een plek in de Jupiler League veilig te stellen. Toch zit het nu anders. Iedere keer als de supporters van de tegenstanders het bekende liedje aanhieven en ze het over die ene koude en ongezellige uitwedstrijd naar Veendam hadden, gniffelden we even en wreven wij stiekem in onze handen. Een uitwedstrijd bij Veendam is cult. Daar wil je juist heen.

Helaas zal het bij deze ene herinnering blijven. Vandaag werd bekend dat SC Veendam ophoudt te bestaan. SC Veendam was allesbehalve de trots van het voetballand. Het grootste succes uit de clubhistorie waren 2 seizoenen in de de hoogste afdeling. Mede daardoor was SC Veendam cult. En daarom zullen wij ze missen.Wij wensen alle betrokkenen en met name de supporters van SC Veendam erg veel sterkte. We waren ontzettend graag nog eens afgereisd naar het fantastische Veendam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.