Zondagochtend. Bakkie thee. Broodje met een gekookt eitje. Croissantje. Zeikerige zondagochtend jazz-playlist op Spotify aan. Dat werk. Je zegt je gezinnetje gedag en gaat naar de kroeg. Daar zit een maat van je met een kopje koffie een krantje door te bladeren. We nemen in het zonnetje plaats en de prachtige serveerster brengt ons een lekkere IPA ‘T Ij. Dit is waar Louis Armstrong over zong in zijn grootste hit. What a wonderful world.

Het is zo fijn. Een biertje drinken op een terras en ouwehoeren over van alles en nog wat. De serveerster komt je een bordje eten brengen en als ze terug naar binnen loopt kijk je haar nog even na. ‘Dan is het thuis maar behelpen’ zegt je maat nog. Puberaal gegrinnik volgt. Mannen onder elkaar. Altijd gezellig. Heb je ook nodig, stukje vreugde als je als Willem II-er tegen een topclub speelt. Je weet gewoon dat alles daarna kut zal zijn.

Willem II had echter heel wat in petto. Er waren zelfs grote machines geplaatst langs waar de spelers het veld op komen en die spoten wat rookpluimen. Woohoo. Ja dan snap je het echt. Voetbalbeleving door Willem II Tilburg B.V. Laat me niet lachen. En die mannen aan de lange zijde maar wachten op die linten. Stonden ze daar voor Jan Joker elkaar aan te kijken. Vond ik eigenlijk het hoogtepunt van de wedstrijd.

Ja de wedstrijd. Willem II kreeg de bal maar moeilijk voor het doel. Is niet zo goed tegen een beter team en met een opstelling waarin Heerkes ineens Branco vd Boomen moet vervangen en Ojo gewoon weer mag blijven klungelen. Tikje terug, je vast lopen tussen 2 aanvallers, een verkeerde pass, een overtreding. Hij doet echt veel te weinig goed. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Ojo moet eruit.

Feyenoord was beter. Zo simpel is dat. Die staan niet voor niets gewoon 1e zonder verliespunten. En dan mochten ze kiezen of ze Steven Berghuis of Bakicioglu tegenover onze aanwinst Derrick/Kataku Tshimanga gingen zetten. Iene miene mutte, tien pont grutten, in oew trul, Derrick Tshimanga staat weer voor lul. Die jongen heeft in 2 weken tijd alleen maar laten zien dat hij een briljante zaakwaarnemer heeft. Een zaakwaarnemer die geruchten over een afgeketste miljoenentransfer naar de Serie A rondbazuint en ergens bij clubjes als Willem II aanklopt of ze nog een bijna-wereldster kunnen gebruiken. Het is echt om te janken. Loopt al 2 weken over de velden als die lange magere zwerver met die baard en die bril die iedereen in Tilburg wel kent. Let maar eens op z’n loopje.

Feyenoord had het weinig lastig tegen onze Tricolores. Zo scoorden de Rotterdammers een prima doelpunt met die Scandinavische spits die ‘m even achter het standbeen binnentikt. Nou moet ik zeggen, als iemand van Feyenoord moet scoren dan maar hij of Vilhena. Alles behalve Kuyt of Kramer. Dat vind ik maar nare, irritante, trieste gasten.

Ooh elephant in the room. Wanneer gaat ‘ie het over de rellen hebben?
Nou liever niet, maar vooruit dan maar.

TERROR-RELLEN DES DOODS

Het zou hypocriet van me zijn om hier te verkondigen dat Feyenoorders niet op een thuistribune zouden mogen zitten. Één van mijn mooiste uitwedstrijden was De Graafschap uit, op een thuisvak. Wij waren toen met 4 man en absoluut niet herkenbaar (tenzij je accenten meetelt) als Willem II-supporters. Juichen deden we door een gebalde vuist en een bescheiden ‘YES!’. Ondanks de overwinning in letterlijk de laatste seconde hielden we ons groot en hadden we respect voor de thuissupporters. Pas bij de auto (ergens ver buiten de omgeving van het stadion) gingen we los en vierden we de overwinning pas echt. Mensen in onze buurt zagen echt wel dat we geen Superboeren waren, maar wij gedroegen ons en dus hadden zij geen last van ons. Nou hoef ik zelf absoluut geen uitsupporters voor m’n neus tijdens thuiswedstrijden, maar gelukkig zijn er tribunes in Tilburg waar gewoon gezinnen zitten en waar rustige uitsupporters en Willem II-supporters prima in goede harmonie naast elkaar kunnen zitten. De grote maar is hierbij: dat kan echt alleen als je je fatsoenlijk gedraagt als supporter van de gasten.

De berichtgeving de afgelopen dagen was behoorlijk eenzijdig. ‘SCHOKKEND! WILLEM II-SUPPORTERS GOOIEN FEYENOORD-SUPPORTER OVER RAILING!’ was de meest bizarre kop. Ik kwam thuis van het voetballen en volgens alle nieuwssites had ik zojuist de TERROR-RELLEN DES DOODS overleeft. Hierbij waren Willem II-hooligans betrokken die zonder enig mededogen een onschuldige supporter in een enorm diepe gracht naar beneden gooiden. In mijn hoofd zag ik beelden van een onschuldige, huilende man die head-first van een flatgebouw afgejoekelt wordt door een enorme woeste menigte. Maar wacht eens? Dat had ik toch helemaal niet gezien? Nee. Dat klopt.

Wat ik gezien heb zijn een aantal Feyenoorders die voor de 2e keer uitbundig juichten en na het 2e doelpunt uitvoerig provoceerden. Toen er beweging en ophef kwam omdat er een groep Willem II-hooligans onderweg was om die provocaties gewelddadig de kop in te drukken waren een aantal Feyenoorders (terecht) gevlogen. De ‘slachtoffers’ in kwestie niet. Deze liepen zelfs enigszins in de richting van de 5-6, misschien 7 man. Dan heb je wel lef. Dat moet ik ze nageven. Als ik in De Kuip zou zitten als Willem II-er en ik zou als een debiel te keer gaan na een doelpunt zal daar ook op gereageerd worden. Dat is niet uniek aan Tilburg ofzo. Ik moet wel zeggen, dat als ik als onschuldige, maar iets te uitbundige supporter een groep Feyenoorders aan zie komen die het op mij gemunt hebben ik voor mezelf 2 keuzes heb: 1. Rennen voor m’n leven. 2. Heel snel stil gaan zitten in de hoop dat het overwaait. Als je er voor kiest om de confrontatie aan te gaan heb je ballen, maar het geeft me toch een hintje en een idee dat je zelf niet vies bent van een knokpartij. Ik kan het verkeerd hebben, maar dat lijkt me dan zo maar. Zeker wanneer je op een andere tribune verder gaat met provoceren.

Verhalen over 40 man die samen 2 onschuldige supporters half dood slaan zijn complete onzin. Ik heb het van zo’n 70 meter afstand gezien en we kennen allemaal de beelden. Het waren er een aantal. En met dat aantal hoeven we geen medelijden te hebben denk ik. Zij krijgen hun stadionverbod en die weten ook wel dat wat ze deden niet mag in een stadion. We hoeven echter ook geen medelijden te hebben met het ‘slachtoffer’. De Feyenoorder is diezelfde avond nog opgepakt in het centrum omdat hij niet weg wilde gaan. Hij werd hierbij agressief tegen de politie en er was nogal wat mankracht nodig om hem op te pakken. Het zegt genoeg over de Rotterdamse Railingspringer. Hij zit net zo verkeerd als het de rest van de betrokkenen. Zie ook het bericht met nogal wat stoere taal in het AD. Er zaten genoeg andere Feyenoorders op de thuisvakken. Waarom zou de agressie niet tegen hen gericht zijn denk je? Juist, die gedroegen zich als gasten.

Het was een ordinaire knokpartij tussen 2 kleine groepjes hooligans. Zoals je op dancefeesten, festivals en in de kroeg ook wel eens ziet. Niet meer en zeker niet minder. Alleen is het triestig dat kleine kinderen daar getuige van zijn en zij vervolgens jankend naar buiten rennen. Maar laten we ook dat niet overdrijven. Ik ben als menneke van een jaar of 5 omver gelopen door een stel Willem II-hooligans aan de Laarstraat. Ik werd opgeraapt door één van die gasten en ik liep verder. Toen FC Utrecht heel het stadion zowat afbrak zee ons pa ook “Gewôôn blèève zitte, dan gebeurt er niks”. Alles en iedereen vloog de tribune over, maar er gebeurde inderdaad niks. De kinderen die daar bij waren (en dat was toch wat erger, en in die jaren veel frequenter dan nu) hebben daar echt geen één van allen een trauma aan overgehouden hoor. Geef die klein mannen die zich melden bij Willem II allemaal een gratis Willem II-sjaal en een pet en die kiddo’s vertellen voor de rest van hun leven gewoon dat ze Willem II de allerbeste club vinden en dat Fran Sol echt wel beter is dan Ibrahimovic.

KNOKPARTIJTJE

René van der Gijp krijgt nu weer de verbazing en het onbegrip van heel politiek correct Nederland over zich heen, maar het was inderdaad maar een knokpartijtje. De Feyenoorder is niet gewond en wil niet eens aangifte doen, en de Willem II-ers krijgen hun straf. Joh. Knokpartijtje. De nacht er voor werd iemand met een stuk glas in zijn nek gestoken op de Heuvel. Een stuk glas in iemands nek. Zet dat tegenover iemand die over een hekje van een meter springt omdat ie wat klappen krijgt terwijl er beveiliging bij is en vervolgens anderhalve meter naar beneden schuift. Ik vind dat stuk glas in iemands nek steken in een café echt vele malen schokkender en toch hebben we het in de bedrijfskantine maar over 1 ding. De terror-rellen des doods bij Willem II – Feyenoord. Laten we gewoon met z’n allen even normaal doen. En nee, ik ken de clichés dat in Duitsland en Engeland iedereen door elkaar loopt. Ja vorige week woensdag liepen we ook nog tussen de Ajacieden door. Geen probleem. Kan hier dus ook gewoon. Af en toe. En dan gaat het af en toe ook mis. Zoals dat in Duitsland en Engeland ook gewoon af en toe flink mis gaat. voetbalwet of niet. Ook daar gaat het mis. Kunnen treurneuzen als Martijn Neggers roepen om zogenaamde sterke politici als Thatcher, maar dan snap je het echt niet.

Wat is hierin de rol van Willem II eigenlijk? Willem II was erg snel met een statement (als supporters ergens om vragen zijn ze stukken minder snel) en het veroordelen van alle betrokkenen. Logische reactie van een voetbalclub. Maar moet Willem II niet een klein beetje in een heel klein spiegeltje gaan kijken? Als ik op het terras zit en het verschil al kan zien tussen een Willem II-er en een Feyenoorder die voorbij komt lopen, waarom kan Willem II dat dan niet? En als je als beveiliger/steward van Willem II een vermoeden hebt dat het om relschoppers gaat, waarom hou je ze dan niet buiten? En waarom staan er meer beveiligers op de KingSide dan juist op de vakken waar uitsupporters zitten? En wat gaan ze hier in de toekomst aan doen? Want als Willem II niets doen, zal dit volgend jaar weer mis gaan tegen een Ajax, PSV of Feyenoord.

Al het hele seizoen broeit er iets onder de supporters. Op de KingSide zijn al meerdere malen opstootjes en flinke irritaties geweest en dat broeit maar door. Supporters begrijpen beslissingen van de club niet zoals het verhuizen van de fanshop en uitleg komt er al helemaal niet. Aan de poort word je tegenwoordig opgewacht door 10 beveiligers waarvan 1 een scanapparaat heeft. Er zijn Willem II-supporters die op hun achterste benen lopen om ideeën te verzinnen om de marketing en communicatie bij Willem II beter te maken, maar diezelfde supporters worden op zaterdagavond hardhandig te tribune afgetrokken door beveiligers omdat ze met hun linkervoet iets te veel op een rode trap staan. Ik bespeur dat de onvrede en irritatie onder supporters groter en groter wordt. Willem II moet snel directe wijzigingen in het supportersbeleid doorvoeren anders wordt dit alleen maar erger.

Één belangrijk punt daarbij is dat provocerende uitsupporters DIRECT van het vak verwijderd worden. Maar oja, die beveiligers staan allemaal op Vak C mensen van de trap te duwen omdat ze daar met hun grote teen op een trap staan.

Genoeg over deze kutrellen. Ben er nu wel helemaal klaar mee.

Ik moet nog één negatief punt kwijt.
Willem II verliest met 0-2. En dan kom je in D’n Beitel en dan staat daar een zanger te zingen en dan hoor je dit:
https://youtu.be/pqyYA5wwzHY?t=44s

Ik begon bijna te janken toen ik hoorde dat ie daarna ‘Zak ’s lekker deur’ begon te zingen.
Meteen de reden waarom dit stuk nu pas online staat. Heb 2 dagen heel erg last gehad van huilbuien.
Verliezen, en dan krijg je dat soort feestmuziek.
#ALLEENBIJWILLEMII
Was er dan niets leuk en goed? Jawel. Ik wil eindigen met 3 positieve punten.

1. Willem II heeft een nieuwe mobiele bar geopend. Als het in D’n Beitel druk is kan je er gewoon rustig tegenaan leunen en een pilske vatten. Of is het wellicht een fanshop? Zo ziet het er niet dus dan zal het dat ook wel niet zijn.

img_2130

 

2, Het is vandaag op moment van schrijven dinsdag 4 oktober: DIERENDAG. Nou hebben we in het veld duidelijk geen beesten staan, maar geef dan uw lokale neushoorn even wat extra aandacht. Als ge ‘m een pilske geeft, dan gaat ‘ie misschien wel fluiten van blijdschap.
neushoorn1

 

3. Stichting Kingzine bestaat 15 jaar. Daarin hebben ze veel goeds gedaan. De Kruikenzeiker feliciteert Stichting Kingzine van harte met hun verjaardag. Dat er nog maar vele mogen volgen!

 

De wedstrijd in Tweets

Mooi dat er ook Feyenoorders zijn die het objectief kunnen bekijken.

En nog 1. Dit is geen probleem van Willem II, maar van het voetbal in het algemeen.

Roem en Glorie, zeggen het zoals altijd zoals het is.


Tjeh…

Advies aan het thuispubliek

Sfeer was op zich wel aardig volgens mij. Alleen toen de wedstrijd wel gespeeld leek was het wel klaar. Kan natuurlijk nog veel beter maar heb het ook wel eens slechter gezien.

Advies aan het uitpubliek

Toen ADO eerder dit seizoen naar Rotterdam ging brachten ze knuffels mee voor zieke kinderen die onder hun vak zaten. Het Feyenoord publiek applaudisseerde luid voor de Hagenezen en dit mooie gebaar. Een week later stonden de Rotterdammers alweer ‘Ibrahimovic is een k*nkerjood’ te zingen. Dit keer in Tilburg groeven ze hun gouwe ouwe weer op. Toen Willem II een bepaald liedje zong probeerde het uitvak daar overheen te komen met het walgelijke ‘Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS. Samen verbrandden ze joden, want joden die branden het best.’ Ey, dan sta ik liever met 0 uit 8 onderaan dan dat mijn medesupporters dat zingen.

Advies aan de trainer

Same old same old. Ojo moven. Haye centraal.

Irritantste man van de wedstrijd

Kuyt. Moet zich weer even laten gelden vanaf de bank. Misselijk figuur. Past met zijn ego echt nog maar net in ons stadion.

Slechtste man van het veld

Kingo Ojo.

4 gedachte over “Willem II – Feyenoord”
  1. Ik ben benieuwd hoe je zou zijn geworden als je als 5-jarig jochie niet omver gelopen zou zijn door een groep hooligans.

  2. “”Toen Willem II een bepaald liedje zong probeerde het uitvak daar overheen te komen met het walgelijke ‘Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS. Samen verbrandden ze joden, want joden die branden het best.’ Ey, dan sta ik liever met 0 uit 8 onderaan dan dat mijn medesupporters dat zingen.””

    Dees snap ik. ‘SS’ rijmt ook helemaal niet op ‘best’

    1. Dat liedje geeft wel perfect het niveau aan van onze Havenzangers. En maar blijven volhouden dat hun antisemitisme niks met de WOII te maken heeft en daarom echte joden zich niet beledigd moeten voelen. Een container van Terminal A naar Terminal B brengen; oké. Maar verder deelnemen aan de maatschappij buiten de haven zou tot het minimum beperkt moeten worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.