Ik reis Willem II nu al een aantal jaartjes achterna en bezocht menig stadion in Nederland. In de Jupiler League is mijn checklist bijna voltooid. Daar ontbreken bij Top Oss en Achilles nog een vinkje achter de naam. Die hoop ik voorlopig niet te vincken. In de Eredvisie moest ik alleen FC Groningen nog hebben op m’n pokédex voor voetbalsupporters. En aangezien ik dit seizoen sowieso redelijk fanatiek ben qua uitsupport moest ik daar dit jaar wel echt naartoe vond ik. Dan regelen we deh!

Fuck alle mensen met een Adblocker. Jullie gaan er niet aan ontkomen. Not today.
[stijlloze promotie]
De chauffeur wilde graag met de eigen auto ipv met de bus en dat is altijd positief. We vulden een goeie auto met toffe figuren. Één daarvan heeft zeer goeie connecties met een winkelketen waar ik graag kom voor cadeautjes en m’n eigen stash. Of het nou een goeie lokale Gouden Collega is of een goeie Brewdog, hij heeget gelèèk. Ik heb het natuurlijk over Mitra Tilburg. Vergeet al die andere dabbers. Mitra Tilburg. Ik zelf ga altijd graag naar die op de Westermarkt. Maar ge kunt ze ook vinden op de Schouwburgring en d’n Besterd. En witte weh nou gemak is? Ge kunt er gewoon echt dichtbij parkeren. Autorijden is beter, want als iedereen zou autorijden zouden fietspaden overbodig zijn en kunnen de wegen wat breder zodat er ook meer auto’s kunnen rijden. Daarom heb ik ook geen GroenLinks gestemd, die willen uitwedstrijden met de auto onbetaalbaar maken. Maar terugkomend op de beste drankenwinkel van Tilburg (en HEUL ver daar buiten): die meens had dus gewoon 2 ijskoude kratten Juup geregeld voor ons he. Koste bekant niks. En om het nog mooier te maken: hij deed er een kruik Schrobbelèr bij. Mitra Tilburg. Ge kunt bij hunnie trouwens ook, als ge nou een fistje hebt omdat jullie pa van z’n 5e vrouw af is, of als ge een buurtfeest geeft in d’n Veestraot, dan kunde bij diezelfde eigenaar gewoon een tap huren. Is toch lekkerder he, zo versgetapt. Ge wordt er ook altijd vriendelijk geholpen moet ik zeggen. Leuke mensen.
[/stijlloze promotie]
Ik ga denk ik beginnen met het schrijven van advertorials. Denk dat ik dat wel goed kan. Wilt u een advertorial? Geef bier. Of geld. Of Schrobbelèr. Maar het liefst geld

Het bier was goed koud en ik ging wel lekker. Dit keer hadden we geen tussenstop ingepland bij de bekende shoarmatent in Oss, want dat zou wel erg vroeg zijn gezien het feit dat we al om 13.50 uur thuis wegreden. Nee, we hadden een plan. We hebben de reis al weken van te voren doorgesproken en kwamen tot het besluit halverwege een shoarmatent te zoeken. We kwamen uit op Apeldoorn. Een plek waar ik voor mijn gevoel nog nooit geweest was, maar na het zien van de irish pub daar wist ik het weer. AGOVV uit! Juist. Flink lopen zuipen daar toen. Gezellig met een flinke groep met een trein d’r naartoe gegaan, daar op het terras in het zonnetje gezeten. Even wat gegeten en een ontiegelijk kuteind gelopen naar dat stadion waar ondertussen Eagles-hooli’s uit Apeldoorn vroegen of we interesse hadden te gaan matten. Rot op joh, ga jullie moeder vervelen. En dan uit bij AGOVV verliezen he. Ik dwaal weer af. Sorry. We waren dus in Apeldoorn. En Apeldoorn is zeg maar de DELA onder de steden. Het ziet er allemaal best netjes uit maar uiteindelijk is het gewoon behoorlijk dood. We hebben het over zaterdagmiddag. Best prima weer. GEEN MENS OP STRAAT. Echt niemand. In de hele winkelstraat misschien 15 mensen gezien. Als ik zwerver was ging ik naar Apeldoorn. Kan je gewoon overdag in de winkelstraat je heroïne-high midden op straat uitspacen. Trainspotting style. Languit liggend met je armen wijd uit elkaar. Niemand die last van je heeft. Nadeel is wel dat er ook niemand is om geld bij te schooien. Apeldoorn is echt de meest overleden stad van Nederland. Maar in Apeldoorn zat wel een, volgens Google, goede shoarmatent die ons aansprak. Of het nou de recensies, de foto’s of de naam waren… we waren overtuigd. De naam was bijzonder te noemen. Opa 90. Nee de eigenaar was niet 90. De opa van de eigenaar ook niet. Ik heb mijn journalistieke plicht gedaan maar zelfs de eigenaar wist niet waarom het Opa 90 heet. Ja dan bende uitgepraat. De shoarma was aardig, maar het is geen Oss. Die blijft favoriet.

En door. DJ Kruikenzeiker weer aan de Spotify-knoppen. En ik was op dreef joh. Het was voornamelijk Nederlandse hip-hop gisteren. Favorieten waren duidelijk De Tuinslang, Tempo en (ok geen hiphop) Daar sta je dan waarbij hard werd geschreeuwd. Men ontdekte meteen dat ik de bekende ‘Brul van de Smul’ aardig onder de knie heb. Heb ook een aardige vibrato (nee, geen r d’r achter) in huis. Net Rene Froger ik. Of Tino Martin. Die delen 1 stem. Zal je nooit tegelijk op zien treden. Peter Smulders en DJ Kruikenzeiker zal je trouwens ook nooit tegelijk op zien treden. Maar DJ Kruikenzeiker was echt goed bezig. Echt. Ok, op 1 nummer na dan, die staat hier onder.. Er zat alleen 1 nadeel aan, door de lange reis piekte ik te vroeg in m’n set man. Moest ik ineens allemaal 2e en 3e keus gaan draaien. En verzoeknummers.

We haalden de supportersbussen in. Gingen stoppen om te zeiken en haalden ze daarna weer in. Daarna nog eens. En nog eens. Bij aankomst in Groningen werden wij een andere kant opgestuurd dan de supportersbussen. Prima, waren wij mooi voor de drukte het stadion in. Om het stadion in te komen hadden we wel een flink obstakel: de stewards van FC Groningen. Ze hebben in een laboratorium de genen van drugshonden, oude SS-officieren en voor het uiterlijk nog wat genen van duivenmelkers samengevoegd en daar kwamen deze klonen uit. Naast het fouilleren moesten petten helemaal nagevoeld worden, werden alle zakken gecontroleerd (nee ok, die gelukkig niet) en moesten we zelfs de inhoud van portemonnee laten zien. Er werd nog gevraagd of we geen stickers bij hadden. Mensen die 2 aanstekers bij hadden moesten er ter plekke 1 wegflikkeren. Spandoeken groter dan 1 meter mochten ook niet binnen. 1 vlag van de mensen uit Antwerpen was 1 meter en 10 centimeter. 10 cm te lang. Mag niet binnen. De ubersturmbahnfuhrer van FC Groningen mag trots zijn op zijn troepen. Dan kan je nog de kaarten gratis maken, leuk gratis koffie en thee uitdelen, maar als je je gasten zo ontvangt zal niemand het idee hebben dat Groningen heel gastvrij is.

Het stadion is verder ook best sneu. We moesten door een oude bunker van de Koude Oorlog om het uitvak te bereiken. Achterin het uitvak zijn gewoon ramen waar allemaal kantoren zijn. Ziet er echt heel raar uit. Het was er ook ontiegelijk koud joh. Scheelde een jas met Tilburg. Gezien de hele uitstraling van het stadion, het beton en de kou leek het alsof we bij de Tilburg Trappers waren. Het was er echter wel een stukje leger dan bij de Trappers. Mozes Kriebel wat was het leeg. Wat ik vooral sneu vind zijn die Groningen Fanatics. Die gasten waren de fanatieke supporters van FC Groningen. Heerenveen jatte een doekje van ze en volgens traditionele ultra-regels in landen als Italië of Argentinië moet je dan je ultra-groepje opheffen. Dat vind ik sowieso al vrij treurig, maar als je dan als Nederlandse groepering jezelf zo serieus neemt en jezelf ook gaat opheffen had je d’r eigenlijk gewoon helemaal geen zin meer in. Als je hele identiteit als vriendengroep/supportersgroep dat ene doekje is, heb je buiten geen doek ook geen ruggengraat. Maak je toch een nieuw doekje? Dat stuk waar ze stonden is nu ook leeg. Zijn ze nu opgegaan in de menigte of komen ze helemaal niet meer? Je doekje wordt gejat dus de hele manier waarop je al die tijd je wedstrijden beleefd hebt is foetsie. Dan was het al die tijd toch gewoon een act? De sfeer in Groningen is op het moment heel erg ver te zoeken.

De wedstrijd was niet veel. Willem II creëerde erg weinig. FC Groningen was veel beter in de tweede helft en kwam terecht op 1-0. Later werd een goede voorzet van Croux binnengekopt door Obbi Oulare. Knappe goal. De 1-1 stand werd met succes verdedigd. Al kreeg Groningen kans op kans. Dries Wuytens die na rust inviel voor Joppen werd langs alle kanten voorbij gelopen door de linksbuiten en linksback van FC Gronigen. Via die flank kwam erg veel gevaar.

We mogen met z’n allen heel erg blij zijn met het puntje, het had veel erger uit kunnen vallen.

Foto’s

Supportersbussen van Willem II onderweg.

 

Paasdecoratie met een verstandelijke beperking. Erg sympathiek.

 

Deh smaokt wel.

 

Opa 90 Apeldoorn. Een prima adres.

 

Schrobbelèrke op de parkeerplaats voor de wedstrijd.

 

De Reis

De reis was echt tof. Lekker geouwehoer, koud bier, Schrobbelèr en goeie muziek. Dit is een uitwedstrijd zoals ik ze iedere week zou willen. Was top. Hoogtepunt/dieptepunt was dat onze Chef Bier een eigen blinde toto verzorgd had. Dat is van zulk marginaal niveau, dat moet je stimuleren en prijzen. Klasse. Wat wel discutabel was: hij ging zelf met de pot van 15 euro naar huis.

 

Frèètwerk

Mwah. Mijn verwachtingen van Opa 90 waren erg hoog. Ze hadden wel een lekker Grolschje uit fles voor ons, maar het eten was een 7,5. Geen 10. Maar we beoordelen hier alleen het eten van de club natuurlijk. Het eten bij FC Groningen viel me ook tegen. Broodje bal van 4 euro. Broodje was lekker maar de bal te groot voor het broodje. Had je de bal op, kon je een broodje met mayonaise opeten. Dat wil je niet. De bal was ook niet heel lekker gekruid. Nee. Niet echt top. Ze hadden wel friet. Iedereen liep daar met bakken friet rond. Ik heb er 1 geproefd en het was niet veel. Smaakt alleen lekker na 15 bier, maar daar kan ik gewoon doorheen kijken. Daarmee onderscheid ik me van jou, vriend.


Thuispubliek

Zie een paar alinea’s terug. Weinig respect meer voor. De volksclub zoals ik ze altijd op tv zag, hangend in de hekken van het Oosterpark, is niet meer. Met het opheffen van dat groepje ultra’s is de sfeer definitief dood en begraven. In de 80e minuut heb ik ze 1 keer gehoord. verder was het echt stil.

De supporters vermaakten zich vooral door te spelen met een gele ballon. Tjah.

Uitpubliek

Ruim 300 man. Best netjes. Waren prima te horen op tv maar had best meer gemogen. Dan ben je in totaal een hele zaterdag onderweg en dan ga je in Groningen met je handen over elkaar staan. Dat snap ik niet.

Eindoordeel

Zoals wel vaker lukte het de spelers van Willem II niet om onze dag te verpesten. We zijn blij met het punt en hadden een fantastische reis. De enige die ik nog moest in de Eredivisie was er een om in te lijsten. En dat lag niet bepaald aan FC Groningen, of Willem II. Dat was echt bijzaak.

 

Een gedachte over “FC Groningen – Willem II”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.