Zaterdag had ik met wat fraters een dranktoernooi met onbeperkt darten en toen heb ik ondanks dat ik het halve assortiment van La Trappe meermaals genuttigd heb, toch de halve finale gehaald. Toen ik m’n glazen niet meer vast kon houden en de winnaar zijn prijs in ontvangst genomen had heb ik thuis nog tot 2 uur ’s nachts Engelse politieprogramma’s zitten kijken tot mijn bed niet meer zou draaien. Engelse politieprogramma’s, waarin ze nog ouderwets boeven vangen. Ik mag ze graag zien.

Wat ik minder graag mag zien zijn supportersbussen met een vertrektijd van 11.15 uur. Godsakkerju. Dat kwam hard aan. Toch maakten ruim 625 man de trip naar het zuiden des lands, naar Kerkrade. We verzamelden bij D’n Beitel, waar meerdere deelnemers van het prestigieuze darttoernooi het zwaar hadden. Ik pakte een ijstheetje.  Mensen die heel stoer meteen met een biertje beginnen met een kater moeten dat lekker zelf weten, maar ik heb die bewijsdrang niet. Die verlies je op een bepaalde leeftijd. In de bus pakten we gezellig een biertje en het tempo dat de mensen om mijn heen voerden kon ik niet bijbenen. Ik schakelde terug en zelfs dat ging me lastig af. Ik was daarin niet alleen. Een andere zeer beperkt darter had zijn maaginhoud al in de wc van de bus gedeponeerd. Daarna, bij een tussenstop, rende hij gauw naar het tankstation om daar hetzelfde te doen. Man man man.

Ik zou verder heel wat willen vertellen over de reis, maar je zit in een bus, stopt ergens en rijdt weer door. Daar is eigenlijk geen zak aan. We spoelen even door.

We kwamen dit keer via een andere kant aan bij het Parkstad Limburg Stadion. Allemaal winkeltjes en vreettentjes. Een Subwaytje, Burger King en Albert Heijn XL bijvoorbeeld. Zou ik op zich best relaxt vinden bij ons hoor. Het ziet er echter wel een beetje gek uit, al die supportersbussen op een afgezette Albert Heijn-parkeerplaats. Wat nog gekker is, is dat je bij het uitstappen van de bus bijna in je flikker gebeten wordt door een roedel politiehonden. Ik ga al heel wat jaartjes mee maar zo’n nare ontvangst als bij Roda JC heb ik nog niet eerder meegemaakt. Na de wedstrijd zie je wel vaker opgefokte politie, maar voor de wedstrijd is vrij nieuw voor mij.

Als je fiets gejat is, als je voor heel veel geld opgelicht wordt op internet of als je wordt gestalkt wuift de politie je weg en zeggen ze ‘mwaoh, aangifte doen heeft eigenlijk geen zin’ want daar gaan ze geen fte’s aan verspillen. Maar, als een groepje jeugdige voetbalsupporters een tweetal spandoekjes heeft gejat staat er per vierkante meter doek een ME-bus en een hond. Belachelijk. We werden vanuit de bus eigenlijk meteen achteruit richting ingang gedreven door die agressieve honden en hun viervoeters terwijl de bus van KS79 klemgereden werd door de ME. Die bus zou wel even uitgekamd en gecontroleerd worden. En waarom? Om twee gestolen spandoekjes. Het mooie is dat die gasten die doeken nog gewoon mee naar binnen kregen ook. Lekker werk, speurneuzen.

Gecontroleerd werden de overige supporters ook. Nondeju wat werden wij gecontroleerd. Zelfs als je iets rectaal mee zou smokkelen hadden ze het nog gevonden. Ik werd eigenlijk aangerand daar in de catacomben. Maar aangifte doen heeft geen zin, want men was op zoek naar Het Verdwenen Doek. Het klinkt als een subtitel van een nieuw Bassie & Adriaan-avontuur. Ja mensen van Limburg, de politie in uw regio was zondag met man en macht bezig met een onderzoek naar een verdwenen spandoekje met daarop een foto van een slager en een Engelse vlag met daarop het logo van de Engelse FA en de 2 bekende hamers van West Ham United (?). Dat ze bij u thuis gewoon uw laptop, televisie en de juwelen van uw overleden oma meegenomen hebben is jammer. “Kijkt u maar op Marktplaats meneer”. Nadat mijn bodysearch afgerond was mocht ik doorlopen. Behoorlijk geïrriteerd door de bijzonder ongastvrije ontvangst in Limburg liep ik door de betonnen tunnel richting het vak. In die tunnel stonden mensen gratis koffie uit de delen. Als je denkt het daarmee goed te maken ben je echt niet lekker bij je paasei. Misschien doen ze dat bij de politie in Limburg ook wel. U komt aangifte doen? Ah wat vervelend, onze mensen zijn belangrijk politiewerk aan het doen, hier hedde een bakske koffie.

Nee, ben maar niet bang, ik ben geen 1312/ACAB-roepend figuur. Ik ben een brave burger die buiten een keer wat kilometertjes te hard rijden en een kapot lampje op m’n fiets nooit een misdaad zal begaan, maar als ik met een kater ineens op moet passen niet gebeten te worden door een bloeddorstige kuthond, word ik daar goed chagrijnig van.

Er werd ook nog gevoetbald.
Tijdens de warming up straalde de absolute wil om te winnen af van de spelers van Willem II. Gespannen, verbeten koppies. Nee ik lieg. Ze zagen er uit alsof ze ook meegedaan hadden aan een darttoernooi in een Tilburgs buurthuis met La Trappe dat onbeperkt uit de kranen stroomt. Het zag er zo lamlendig uit dat je de bui eigenlijk al wel zag hangen. Gelukkig kan Roda JC ook voor geen meter voetballen en zou het dus een bloedeloze 0-0 worden waarmee we die onsympathieke Duitse kutclub onder de streep zouden houden en ze daarmee hopelijk konden uitzwaaien richting Jupiler League. Echter, door een enorme dekkingsfout kon 10 seconden voor tijd Roda JC alsnog profiteren van dit beperkte elftal en pakte de voor hen hele belangrijke punten. Willem II blonk uit in knulligheid. Uitglijden, foute passes en op een cruciaal moment je man laten lopen. 1-0 voor Roda JC. De laatste uitwedstrijd van het jaar was geen hele memorabele.

De Reis

Dit jaar ben ik vooral op eigen vervoer gegaan. Eigen muziek, eigen bier, eigen tempo, eigen plan. In alles veel beter dan zo’n bus maar vanwege de combi hadden we geen keus. Niemand had er echt zin in, iedereen was half dood. Nee. Echt een boutreis.

Frèètwerk

Je weet dat er ruim 625 supporters rond lunchtijd aankomen en die gemiddeld allemaal iets willen kopen. Wat doe je? Je zet er hetzelfde dove vrouwke neer wat er vorig jaar al een gigantisch potje van maakte. Het was weer echt kut. Mensen stonden ruim een half uur te wachten op hun broodje worst of bal of miniscuul bekertje fris. Echt onnodig. Er was zelfs een extra luik dat, net als vorig jaar, dicht was. We verrekten dus gewoon 70 minuten lang van de honger. Toen werd het eindelijk rustiger en ging onze spauwert even wat broodjes halen. Toen we toen nog steeds honger hadden was alles al uitverkocht. Waardeloos. Roda JC, in alles enorm onvriendelijk. “Wij hebben een kut leven, dus de rest mag het ook niet naar hun zin hebben.” Die mentaliteit. Het leek verdomme wel of we weer even in Sneek waren. Het broodje worst is wel verbeterd. Geen vieze curryworst met enge rode saus meer, maar gewoon een broodje Unox. Wel op een zacht broodje. Minpunten. Het broodje bal was wel smakelijk.

Thuispubliek

Merab Jordania, Hui Wang, Aleksei Korotaev. Ik zie er geen verschil tussen. Allemaal (voormalig) eigenaren met een discutabele achtergrond die uit het niets ineens een voetbalclub kopen. De supporters van die clubs denken altijd dat ze dat doen uit liefdadigheid of liefde voor het spelletje, maar er zit altijd meer achter. Supporters willen dat vaak gewoon niet zien. Hoe naïef dat ook is. In Limburg hebben ze nu dus Aleksei Korotaev die een hele buslading spelers binnengehaald heeft en voormalig Frans international Nicolas Anelka als ‘adviseur’. Allemaal heel vaag. Maar de supporters van Roda JC zien hun club al in de Champions League spelen. De realiteit is dat ze vechten tegen degradatie. Goed, zoiets heeft natuurlijk tijd nodig, begrijp ik. Maar wat nu zo mooi is: meneer Korotaev zit al 3 maanden vast in Dubai want hij heeft ergens een cheque-je uitgeschreven en hij had niet genoeg centjes op zijn rekening staan. Discutabel verhaal. Volgens zijn management een actie om hem zwart te maken. Uhuh. Maar wacht, je geldschieter zit vast, en als die man om wat voor reden dan ook helemaal niet meer kan betalen aan Roda JC en de hele overname van de aandelen niet meer door kan gaan dan kunnen alle Champions League-plannen ook meteen de prullenbakken in. Dus wat moet je dan: hem steunen in deze moeilijke tijd! Je moet zo’n oostblokboef te vriend houden. Bijvoorbeeld door een aandoenlijk spandoekje of een lief plaatje voor op Facebook die al je tantes kunnen delen. Heel aandoenlijk.

Verder was het niet veel. Heb ze een paar keer gehoord. Meest opvallende vond ik het groepje gasten links naast het uitvak. De 2 ergste uitdagers van vorig jaar waren er dit jaar niet bij. De rest hield zich rustig tot de 1-0. Toen begon het uitdagen dan toch eindelijk met als zieligste persoon iemand die de hele wedstrijd lang naar de radio had geluisterd (waarschijnlijk stiekem Feyenoord-supporter) en bij de 1-0 even zijn momentje richting uitvak moest pakken, met zijn oordoppen nog in.

Uitpubliek

Ik was zelf niet echt van het zingen vandaag, zoals volgens mij wel meer mensen in het uitvak vandaag. Er stond voor Willem II wellicht ook gewoon te weinig op het spel om er een compleet gekkenhuis van te maken al deden sommigen aardig hun best. Wel behoorlijk jammer om van die Feyenoord-achtige liedjes te gaan zingen over Joden. Daar doe ik sowieso niet aan mee. Dat je een hekel hebt aan Ajax en hun supporters en dat die niet welkom zijn op de thuisvakken als ze zich zo gedragen als de welbekende Feyenoorders snap ik allemaal. Maar als je moeder bij de SS gezeten heeft, dan zou ik me eerder kapot schamen ipv daar loud and proud over te zingen. Zulke teksten moet je lekker over laten aan Feyenoord waar ze geen historisch besef hebben. Het hoort gewoon niet bij Willem II thuis. Een vijandige sfeer is prima en wel lekker, maar daar hebben we geen fucking domme teksten over de Tweede Wereldoorlog voor nodig. Heel simpel: als je moeder bij de SS gezeten heeft, is het heel jammer dat ze haar niet ook kapot geschoten hebben.

Verder was er een grote groep die echt probeerde een toffe sfeer neer te zetten, maar de rest van het vak, waaronder ik, verzaakte vandaag. Off-day. 1 Zijlertje voor mezelf.

Eindoordeel

Het was een ouderwetse kutreis, kutwedstrijd en kutdag. Roda JC, alsjeblieft nooit meer!

 

3 gedachte over “Roda JC – Willem II”
  1. Zwoar leven ofnie? Al da gejàànk.. Gaat zelf naar d’n Juup anders! Gelukkig ken ik alleen sportieve Willem II’ers die niet zo liggen te mauwen. Da wordt dus lekker in m’n Roda-shirt werken mèrge 😉 succes met de spandoekjes boys! De jruss oes 013!

  2. Tegen de Kruikenzeiker zeggen dat ie te veel zeikt? Gelukkig snap jij het allemaal wel.

    ps: bij een beetje baan hoef je niet in voetbalshirt te komen werken. Hebben ze jou uit de mijnen gehaald voor het werk waar wij ons te goed voor voelen?

    1. Gezien het feit dat Tilburg zo hier en daar wel toe is aan een bietje verbouwing, hebben ze mèn inderdaad laten invliegen. De betere graafwerkzaamheden zegmaar. Maar zonder gekheid, de Kruikenzeiker leest lekker weg en ik heb best wel sympathie voor Willem II en zijn supporters, die ons na de promotie in Breda massaal feliciteerden. Sterker nog, kom er geregeld! Ook ik heb Tilburg moeten leren waarderen, maar jullie moeten hier niet zomaar aan ’s clubke komen 😉 Tot volgend jaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.