VERRASSING! Ik zou inderdaad geen verslagen meer schrijven over uitwedstrijden als ze zo standaard zijn. Busje in, busje uit. Verliezen. Busje in, busje uit. Ik had mezelf voorgenomen om alleen over de toffe of interessante uitwedstrijden een verslagje te schrijven. En ja, interessant, dat was deze wedstrijd wel.

Wij waren één van de weinigen met autocombi kaarten en moesten deze vanwege een wegafsluiting omwisselen bij D’n Beitel. Het gaf ons de mogelijkheid om de eerste koude Juup naar binnen te werken en even flink te zeiken nu er toch geen toiletjuffrouw stond (serieus Beitel-mensen, haal die mensen daar weg, we betalen al zat). Omrijden dus. Geen idee hoe, daar houd ik me nooit mee bezig. Ik ben drukker met bier drinken en m’n social media. Ik ben 24/7 online influential moet u weten. Anyway, door het omrijden hadden we meer zuivere biertijd. Konden we nog even knagen, zeiken en filmpjes kijken van een stel worstelende kutstudenten. En ik kon nog even orde scheppen in mijn collectie Willem II gifjes.

Aangekomen bij het stadion van Roda JC, het Parkstad Limburg Winkelcentrum zoals we het wel mogen noemen met haar AH XL en andere grote winkels, was meteen duidelijk dat we in Limburg waren. Gefrustreerde mannetjes die zich willen laten gelden. Limburgers zijn altijd gefrustreerd. Ze voelen dat ze niet serieus genomen worden, wat correct is, en zetten dat om in negatieve emoties. Jammer is dat. Zo ook de politieagent van dienst op de toegangsweg die moeilijk deed over het stadslicht wat veel nieuwere auto’s onder de normale koplampen hebben. Dat kan je in veel auto’s niet eens uitschakelen maar deze politieagent waarschuwde meteen even dat het 90 “oiro” zou kosten. Ja maar die zitten er standaard op, bij veel auto’s. “Ja ik waarschuw je nu vast, de volgende keer is het 90 oiro”. Ok pik.

Auto geparkeerd en met een volle blaas in de rij aangesloten bij het uitvak. Sorry medesupporters, maar we waren met een aantal mensen die op het punt stonden de broek vol te zeiken. We drongen dus wat voor. Hoop dat jullie de aftrap en eerste grote kans niet gemist hebben. Ok, eigenlijk interesseert het me niet, we moesten zeiken en ja, als je moet dan moet je.

Ik was blij verrast met wat we te zien kregen. Willem II speelde zowaar gewoon goed voetbal. Ze wisten elkaar goed te vinden, de verdediging stond redelijk solide, de vleugelverdedigers kwamen nu ook daadwerkelijk mee op en ons spitsenduo leek ook goed op elkaar ingespeeld. Dat laatste zal waarschijnlijk toeval zijn want ze kennen elkaar welgeteld 16 dagen. Maar wat vooral mooi was om te zien was dat Willem II met passie, inzet en strijd op het veld stond. Roda JC was er gewoon echt niet tegen opgewassen. Na de eerdere grote kans van Velikonja herpakte hij zich door 4 minuten later na een corner de bal alsnog even diagonaal in het net te rammen. Willem II pakte door en via een prima geplaatste goal van Sol (na prima verdedigend werk van Roda JC :-D) stond het 0-2 na 23 minuten. Ongekende luxe.


In de 31e minuut werd het nog mooier en ongeloofwaardiger. Een supergoede pass van Haye op Sol die de bal prima voor het doel legde waar onze fantastische aankoop Velikonja klaar stond om binnen te tikken.

0-3 na 30 minuten… Besef effe.

 

Helaas is het team nog niet slim genoeg om dan met nog 20 seconden op de klok een bal in de ploeg te houden in plaats van toch nog even die 0-4 te zoeken waardoor er een counter kwam en Rosheuvel de bal langs Wellenreuther schoot. Zo kon Roda JC toch nog een comeback kon bekokstoven in de rust.

Gelukkig kwam die er niet, maar het had anders kunnen lopen. Zo werd een doelpunt van Roda JC (eigen goal Peters) afgekeurd omdat de bal over de achterlijn zou zijn. Dat was ‘ie duidelijk niet. Daarna schoot Roda nog eens op de lat. Willem II had eens wat geluk.

Willem II kreeg zelf ook nog wel kansen maar 3 is zat tegen dit Roda JC.

Complimenten, ik doe er niet zo vaak aan, maar na 4 kutwedstrijden mogen ze best uitgedeeld worden.
Complimenten aan Heerkens die de hele wedstrijd langs de lijn heeft gerend en verdedigend zijn mannetje stond en aanvallend steeds aanspeelbaar was. Het is geen vleugelspeler en zijn voorzet is ook echt niet goed, maar dat is het manco van de keuze van Van der Looi om hem daar neer te zetten. Daar kan Freek niks aan doen. Freek heeft gespeeld naar zijn mogelijkheden en deed dat voortreffelijk. Gelukkig kwam Haye hem vaak helpen aan die kant.

Haye speelde op nummer 10 ook echt heel goed. Had fantastische passes en maakte veel meters. Mooi om te zien dat die jongen op de juiste positie gewoon wél goed kan voetballen. Hij is duidelijk geen buitenspeler.

Tsimikas was ook erg goed op links. Degelijk verdedigend én aanvallend. Gewoon goed. Chirivella idem dito. Pakte wel weer geel en is dus geschorst. Dat zit in zijn spel en die gaat dit jaar nog wel wat meer wedstrijdjes missen.

Velikonja maakte veel meters en was niet altijd even gelukkig maar maakt als spits gewoon 2 doelpunten. Dat is nu al meer dan Jelic en Strihavka er samen maakten voor Willem II. Hopelijk kan hij het label van paniekaankoop van zich af scoren.

Maar de speler van wie ik echt het meest genoot is Fran Sol. Fran speelde slim en scoorde natuurlijk een doelpunt en gaf een assist. Dat is goed voor hem en de statistieken maar het mooiste vond ik hoe hij ballen door kopte op Velikonja of het spel met hele knappe passes verplaatste naar de andere vleugel. En hij is zo verdomde gretig. Hij is geil op zichzelf en op het maken van doelpunten. Mooie eigenschappen voor een spits. Heerlijk.

Wat er nu gaat gebeuren is wel interessant. Er is volgens het BD een soort machtsstrijd gaande tussen Mathijsen en Van der Looi. Van der Looi speelt een systeem wat niet past bij de spelers die hij heeft gekregen van Mathijsen. Gaat Willem II vanaf nu genoeg punten pakken om dat te rechtvaardigen of juist niet?  En dan hebben we nog het gedoe met Crowley. Er zou iets gebeurd zijn op de training. Ja die gast is natuurlijk fucking gefrustreerd. Een jong gastje met een enorme lading talent die hier naartoe kwam als de nieuwe nummer 10. Ineens speelt hij niet meer en dat is lastig voor zo’n jongen. Hij heeft er maar mee te dealen, maar gefrustreerd zal hij zeker zijn. Dat er dan iets gebeurt op de training snap ik wel. Niet moeilijk over doen en die jongen rustig brengen want voetballen kan ‘ie wel. Deh hek allang gezien. Van der Looi is ook wel echt een raar mannetje. Dan zet ie Lewis en Lieftink als aanvallers in het veld. Dan spuug je eigenlijk gewoon in het gezicht van spelers als Croux, Coulibaly, Boef en Azzaoui. Hele rare keuze. Lewis zal daar gestaan hebben vanwege zijn snelheid maar dat hebben die andere gasten vast ook wel, op Coulibaly na. Van der Looi speelt een raar spelletje.

Waar ook een raar spelletje gespeeld werd: de auto was afgeladen vol. 5 man. #BOOS moest voorin want vanwege een medische ingreep mocht er geen druk op hechtingen komen en met 3 man achterin gevouwen ontkom je daar niet aan. Een moeilijk moment voor de Hyena die daar altijd wil zitten en zich te goed voelt voor de achterbank. Hij kon het niet verkroppen en ging steekjes uitdelen richting de nogal aanwezige shotgun-rijder. Hoe meer de man voorin dronk, hoe gefrustreerder mijn buurman werd. Het was echt te kinderachtig maar wel vermakelijk. Die spanning op één vierkante meter, ik kan er wel van genieten. Gelukkig kon ik de man voorin vrolijk houden met wat klassieke platen. Achterin werd het echter grimmig en de Hyena dronk zelfs niet meer mee. Trok volkomen zijn eigen plan en ging zelfs halve literblikken witbier van de Lidl drinken. Dat doe je alleen als je een statement wilt maken. Wij hadden namelijk gewoon koud bier dat mede mogelijk gemaakt werd door Mitra Berrie Peek die je kan vinden op de Schouwburgring, Westermarkt en Besterd en waar je ook terecht kan om tapjes te huren als je een feestje hebt. Nee het was ondanks de riante overwinning grimmig in de auto. Zelfs de chauffeur werd geïrriteerd toen we de dronken #BOOS afgezet hadden en die vent flink bleef dreinen. Man man man wat waren we klaar met elkaar. Was blij dat ik thuis was.

 

De Reis

Krap, veel fastfood, rijden over België en veel koud bier.

Frèètwerk

Vergelijkend warenonderzoek gedaan bij de Burger King én de McDonalds en ik kan niet anders zeggen dat het eigenlijk allebei gewoon kut is. De Hyena had wel een ijsje die hij in de auto op at. Vonden we heel gek. In de auto drink je gewoon bier. Niet dronken te krijgen die gast. Hij was wel tevreden over het ijsje. Het eten in Kerkrade kennen we nu wel. Dat is ook gewoon om te janken.

Thuispubliek

Heb het Roda publiek alleen met vlaggen zien zwaaien en heb ze geen moment gehoord. Helemaal niet gewoon. Heb wel gezien dat ze onderling aan het vechten waren en dat ze na de wedstrijd ineens wel konden zingen: ‘Schaomt dich kepot’ naar hun eigen spelers en daarmee de interviews van Fox verstoorden. Ja de supporters waren boos. Niet allemaal hoor. Want op de lange zijde waren zoals ieder jaar weer een stel debielen die leuk gaan uitdagen en lachen en dansen. Je hebt net in een degradatieduel met 1-3 verloren. Als je dan niet boos bent ben je geen supporter.

Oja, en de jongens van KS79 die vorig jaar daar 2 spandoekjes ontvreemden waren voor de supporters daar reden om uren werk te steken in een racistisch spandoek waarin het gezicht uit het logo van KS79 iemand met een donkere huidskleur en wat rare stereotypen in zijn reet naait. Ten eerste een raar iets. Waarom zou je gayporno gaan schilderen als supporters zijnde inclusief details op de lul? Heel raar. Daarnaast, wie moet dat voorstellen? Ik neem aan rapper Boef? Nou heb ik rapper Boef nooit in een boevenpak gezien en heeft hij al helemaal geen donkere huidskleur. Maar mensen met een donkere huidskleur en Marokkanen zullen voor Limburgers vast ‘allemaal één pot nat’ zijn. Droevig. Droevig ook dat je die jongens van KS79 zo belangrijk maakt door die doeken te maken. Dan heb je écht verloren.

Niet gehoord. 0 Zijlers.

Uitpubliek

Veel te weinig mensen voor zo’n belangrijk duel. Kan ik nu makkelijk zeggen, maar ik heb ook de hele week geroepen dat ik spijt had dat ik een kaartje had en dat ik er helemaal geen zin had. Ik snap dat mensen niet gingen. Maar de mensen die er wel waren hadden het goddomme goed naar hun zin. Sfeer was niet altijd super met maar 230 man, maar ok. Het was gezellig.

Eindoordeel

Ik had er geen zin in maar de overwinning maakte echt alles goed. Heb genoten van een mooi spelend Willem II in dit mooie tenue. Het shirt had iets donkerder rood mogen zijn maar niet slecht voor een standaard Robey shirt. De 3 belangrijke punten zijn binnen.

Een gedachte over “Roda JC – Willem II”
  1. Leuk dat jullie denken dat we om die reden dat doek hebben gemaakt. Duik eerst eens in de relatie tussen ons en die met jullie boefjes voordat je zoiets plaatst.

    Gefeliciteerd met de drie punten, niet verwacht dat jullie het niveau van de Limburgse journalistiek zouden halen met dit stuk.

    Best pijnlijk om (weer) met iets Limburgs te worden vergeleken terwijl je het verafschuwt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.