De afgelopen wedstrijden ben ik vaak chagrijnig naar huis gegaan. Slecht spel, slechte spelers en waardeloze keuzes van de trainer maakten dat de spanning om te snijden was bij thuiskomst van ondergetekende. Dit was zaterdag, ondanks wederom een nederlaag, absoluut niet het geval. Willem II vocht namelijk voor wat het waard was maar helaas was de tegenstander gewoon beter. Doe je niks aan.

Willem II op zaterdag. De ideale dag om van te voren even lekker een biertje te drinken op een zonnig terras. Na een goeie Duvel en een heerlijke La Trappe Blond moest er een bodem gelegd worden en we waren in een avontuurlijke bui. We gingen dus effe langs een nieuw tentje, Dwars. Een hippe hotdogbar. En dat viel niet tegen. Smaak top, presentatie goed en zeer schappelijke prijzen. Enige nadeel is dat je bier alleen kunt kopen om mee te nemen. Daar hadden we dus niks aan. Maar ondanks dat gaan die men daar vaker zien. Tip: pak die met Schrobbelèr-stroop.
Goed, ook daar werden we dus vrolijk van.

Bij het stadion was weer het King’s Square wat zorgt voor wat extra mensen bij D’n Beitel. Goed om te zien dat het daar dan zo druk is. De kortingsactie daarentegen is wel wat magertjes, daar komen we niet eerder voor naar het stadion.

Toen de wedstrijd begon was het wedstrijdbeeld duidelijk. Heerenveen is op basis van positiespel en individuele kwaliteiten veel beter dan Willem II, en Willem II moet dat compenseren met passie en strijd. Dat laatste lukte heel aardig. Willem II creëerde zelfs wat kleine kansjes en wist zelfs op voorsprong te komen. Fran Sol kreeg de bal rechts voorin (een positie waar hij eigenlijk helemaal niet hoort te komen) en legde de bal terug op Freek Heerkens die ver bal vervolgens voorgaf. De bal ging voor het doel langs en Elmo Lieftink hoefde alleen zijn voet tegen de bal te krijgen. Ik had niet gedacht dat ik Elmo Lieftink ooit zou zien scoren voor Willem II dus ik werd er bijna emotioneel van.

Nog net voor rust, een mentaal moeilijk moment voor de mentaal labiele mensen van deze wereld, kregen de Friezen een vrije trap die fantastisch binnengeschoten werd door Stijn Schaars. Wij als supporters mogen ontevreden zijn over onze nieuwe keeper, maar als je dit doelpunt aan zijn keepen wijt ben je echt niet helemaal lekker. Deze hadden Buffon, Neuer of Courtois ook niet gehad. Timon Wellenreuther dus ook niet. Het was zo’n fantastische trap dat deze gewoon in het zijnet kwam. Kan je praten over dat de keeper verkeerd opgesteld staat, maar dat is onzin. Je kunt onmogelijk overal bij kunnen.

Na de rust, in de 59e minuut was doelpuntenmaker Elmo flink aan het schutteren. In plaats van een bal flink naar voren te jagen tikte hij de bal door het centrum zo in de voeten van een tegenstander. Deze tikte naar Kobayashi die uit stand prima binnenschoot. Ook hier krijgt Wellenreuther weer hoon over zich heen, maar ook deze bal was gewoon echt goed geschoten. Natuurlijk was Lamprou een betere keeper en natuurlijk mogen we ontevreden zijn over Wellenreuther maar nu zijn sommige supporters echt aan het zoeken. De enige die hier een fout maakt is Lieftink.

De volgende die een fout maakt is onze veelbesproken trainer Erwin van de Looi. In plaats van een verdediger op te offeren voor een extra aanvaller wisselt hij doodleuk een aanvaller voor een aanvaller. Later wisselde hij een vleugelspeler voor een middenvelder. Dus nu stond er iemand in die voorzetten moet geven op iemand die hij er daarvoor heeft uitgehaald. Dat snap ik niet zo goed. Ja je hebt Sol nog staan, maar je hebt op het scorebord ook een achterstand staan. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen proberen of je een slotoffensief kunt beginnen. Nee, Erwin niet, die wacht tot in de 86e minuut om een verdediger op te offeren voor… een middenvelder. En dan haalt ‘ie Van der Linden er uit. De enige die nog fatsoenlijk een corner of vrije trap kan nemen. Nu moest Haye het gaan doen en we hebben allemaal gezien hoe hij die laatste vrije trap schoot. De tactische keuzes van Van de Looi waren laf, te laat en niet logisch. En dat is niet voor het eerst. Aanvallen heb je zelf in de hand. Wacht, ik zet het op een tegeltje, dan kan je moeder dat delen op Facebook waarna Tante Vera er onder reageert met ‘Ik leen ‘m van je!’ en ‘m vervolgens ook deelt zodat vervolgens heel je fucking tijdlijn volstaat met zogenaamd inspirerende kutteksten. Of met winacties waarbij je een zomer lang gratis strooizout kunt winnen. Of een vetbollen-pakket voor de vogels in je tuin dat je ook zou kunnen kopen voor €1,50. Nou goed, komt ‘ie.

Of, nu we toch bezig zijn.

Toch heerste na afloop in D’n Beitel vooral tevredenheid over de inzet van de spelers en ook van het publiek dat zich in de slotfase erg goed liet horen. Ook werd er gepraat over de oude Champions League-helden die Vak C op kwamen lopen. Arno Arts, Marcel Valk, Delano Hill, Papa Sanou, Raymond Victoria. Helden. Stuk voor stuk.

Na nog een pizza Korvel was het tijd om huiswaarts te keren. Goed van eten, goed van drinken. Passie en strijd gezien en het clublied met volle overtuiging gezongen. Dan ben ik een tevreden mens.

Advies aan het thuispubliek

Die laatste 20 minuten waren top. Het clublied werd lekker gezongen na de wedstrijd waardoor de spelers maar gewoon even stilstonden om het te absorberen. Pas toen het clublied afgelopen was liepen ze verder. Was mooi. Verder was het tijdens de rest van de wedstrijd wel ok. Niet heel goed, maar het is ook wel eens slechter geweest.

Advies aan het uitpubliek

Als je een spandoek ophangt met ‘Pure Passie’ verwacht ik toch wat meer gekkigheid en vooral meer mensen dan dit selecte groepje Friezen. Mooi dat als je dat dan tweet er meteen mensen uit Heerenveen gaan steigeren vanachter hun computer om te reageren dat we in Stilburg niks mogen zeggen. Nou, de laatste keer dat wij 69 mensen mee namen naar Heerenveen is gelukkig lang geleden. De sfeer in Tilburg is toch echt vele malen beter dan bij het verwende publiek in Heerenveen, dat heb ik vorig seizoen tussen de Friezen zelf mee mogen maken. Fluiten kunnen ze wel goed als iemand een keer een verkeerde pass geeft. Friezen kennen ook gewoon geen echte passie. Daar is passie met een blaaskapel een volkslied zingen in je gebreide trui en dan achteraf een Berenburgertje drinken en weer naar huis. Want het moet vooral niet te gezellig worden. Dat is gekkigheid.

Hier nog een filmpje van een kitten die naar Heerenveen kijkt.

Advies aan de trainer

Als je wat moet gaan forceren moet je godverdomme eerder omschakelen naar 4-3-3. Eerder wisselen dus. Ge lijkt Streppel wel.

Irritantste man van de wedstrijd

Ed Janssen kan een wedstrijd heel erg kapot fluiten. Niet eens zozeer in het voordeel van Willem II of Heerenveen, maar gewoon in het belang van het voetbal moet je zo’n man weren van de Nederlandse voetbalvelden. Die keeper van hun was ook wel vervelend, maar dan met name door het al oude trucje van Streppel.

Slechtste man van het veld

Ja, moeilijk. Ik vond Willem II namelijk echt gewoon spelen naar de mogelijkheden. De enige die echt flink in de fout ging is Elmo, maar die maakte ook een goal. Zo moeilijk dit. Van de Looi staat ook soort van op het veld. En Velinkonja heb ik ook maar weinig gezien. Oh mensen zo moeilijk dit. Ik kan dit echt niet doen. Noem me Young Pierre Kartner. Oh eehh eehhh ja sorry Yolanthe, ik kan echt niet kiezen. LIEFTINK! met z’n cruciale fout en z’n hoofd als een webshophouder in fidget spinners.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.