Na 3 wedstrijden op rij gewonnen te hebben mochten de Tricolores aantreden tegen Ajax. Traditioneel gezien een verliespartij en dus waren de supporters vooral met Fran Sol bezg. Maar toch leek het er even op dat Willem II hier punten kon gaan pakken. Het mocht niet zo zijn.

We begonnen de avond weer eens bij Dwars Hotdogbar waar we wederom genoten van een goei brooike. Door de miezer gingen we naar de kroeg waar de sfeer toch anders was dan anders. Het was er zelfs saai. Zo saai dat we maar Wie Is Het? gingen doen. Na een 2-0 voorsprong verspeeld te hebben moest ik nog even diep gaan voor de 3-2 overwinning. Het was echt spannend joh. Van èrmoei gingen we maar naar het stadion om daar verder bier te drinken. Anderhalf uur voor de wedstrijd aanwezig, dat is lang geleden.

Vak C stond flink vol. Jammer dat dan 55+ers die de tribune op lopen mensen die juist naar beneden lopen met opzet omver duwen omdat ze er langs moeten. Als je niet tegen een drukke fanatieke tribune kunt moet je lekker opflikkeren naar een andere tribune. Helaas is er plek zat in ons stadion en dus hoef je van niemand last te hebben. De man in kwestie leek een beetje op een kruising tussen Kees Driehuis en Roland van der Geer. Een bijziende kale 55+er dus met een hoofd dat zo perfect rond is dat je er eigenlijk een penalty mee wilt nemen. Wat een lul.

Bij de opkomst van de spelers was er op de schermen een foto van Fran Sol te zien en droegen de spelers van Willem II t-shirts met een Spaanse tekst. Geen idee wat er op stond want de cursus Spaans die ik heb gehad kwam niet verder dan ‘één twee drie is uno dos tres ,een botilla dat is een fles, een kelner is een camarero en een hoed die noemen ze sombrero’.  Het echte eerbetoon kwam echter in de 9e minuut.

In de 9e minuut werden een hoop Spaanse vlaggen tevoorschijn getoverd. Het ‘We’ve got Fran Sol, Francisco Sol. I just don’t think you understand. And when he gets the ball, he scores another goal, we’ve got Francisco Sol’ klonk door het stadion. Tilburg Tifosi hadden een grote Spaanse vlag gemaakt met daarop de afbeelding van Fran Sol die de afgelopen dagen veel gedeeld werd op social media. Het moment van het eerbetoon bij ‘Willem Dos’ werd door verschillende grote Spaanse zenders en kranten opgepikt. Ook internationale topspelers reageren met regelmaat op de foto’s en filmpjes. Mooi om te zien. Laat je als supporter niet onberoerd.


Willem II speelde verder zoals je mag verwachten tegen Ajax. Met inzet de boel zo goed mogelijk tegenhouden. Ajax heeft veel individuele kwaliteit maar daar zit echt totaal geen lijn in. Bij Willem II zit er tenminste een idee achter. Dat hebben we dan wel weer mee. Het resulteerde niet in erg veel kansen maar met een 0-0 eindstand zou ik ook uitermate blij zijn.

Het werd echter zelfs 1-0 toen Haye naar de grond ging na een duel met Schone. Vanaf de tribune leek het alsof er geen reet aan de hand was, maar na de tv beelden zorgvuldig bekeken te hebben denk ik wel dat de penalty terecht was. Al ging Haye wel makkelijk naar de grond. Velikonja, die in plaats van Fran Sol in de spits stond, mocht aanleggen. Dat hij dat kan weten we van dat filmpje van zijn jaar bij Lierse waarin hij zo’n beetje 25 penalties scoort. Ook deze ging er in. Hij staat nu qua doelpunten gelijk met Zsombor Kerekes. Kerekes scoorde 3 keer in 27 wedstrijden verdeeld over 2 seizoenen. Velikonja staat nu al op 3 wedstrijden. Als Velikonja nog 1 keer scoort uit een andere situatie dan een penalty beloof ik dat ik nooit meer de vergelijking zal maken met andere geflopte paniekaankopen uit het verleden.
Willem II kreeg zelfs nog even een kans op 2-0. Ajax-doelman Onana, die voor de wedstrijd op Twitter nog een mooi berichtje over Fran Sol plaatste, tikte een slim schot van Azzaoui echter net naast de paal. Het scheelde heel weinig.

Vanaf dat moment moet Willem II vooral tegenhouden. Dat lukte niet. Binnen een mum van tijd maakte Ajax even 3 doelpunten en werd de eindstand dezelfde als die van vorig seizoen: 1-3. Bij de 3 doelpunten ging Matthijs Branderhorst niet vrijuit. Bij de eerste stond hij totaal verkeerd omdat een schot van Schone een rare curve had. Toch had hij hier best bij mogen zitten. De 2e leek me toch wel houdbaar. De 3e was een schotje van Huntelaar die hij klemvast had moeten hebben. De bal ketste echter door naar stoner Neres die alleen maar binnen hoefde te tikken.
Hard gewerkt, op voorsprong gekomen maar ten lange leste toch verloren. Kan gebeuren gappies.

Na een bewogen week heeft Willem II laten zien als een team te kunnen vechten op het veld. Dat dit niet resulteerde in een overwinning is tegen Ajax uiteraard geen schande. Koppies omhoog en door naar de volgende. Voor Fran Sol. Dan strijden we snel genoeg weer mét Fran Sol.

Advies aan het thuispubliek

De sfeer was goed. Vak C bracht dezelfde passie en strijd als de spelers op het veld. Enige nadeel was dat ze bovenin net een andere timing hadden dan beneden waardoor liedjes door elkaar heen klonken. Niet echt handig. Beter luisteren naar elkaar. Verder jammer wat er na de wedstrijd geroepen wordt naar zo’n uitvak. Als je een speler hebt die in onzekerheid leeft of hij wellicht kanker heeft, dan is het echt heel erg dom om met diezelfde ziekte richting het uitvak te gaan zingen. Gelukkig was het maar een klein groepje. Nog een puntje van kritiek: de beveiligers op Vak C waren ontzettend treurig bezig. Alsof ze graag wilden dat er iets zou gebeuren. Maar als die gasten triest bezig zijn en doelloos de tribune opklimmen tijdens de slotfase waarin de club de steun heel goed kan gebruiken moet je die gasten geen aandacht gunnen en juist achter de ploeg staan. Nu viel de sfeer juist op een cruciaal moment compleet dood.

Positief punt dan: De wedstrijd werd gespeeld zonder dat er ME aanwezig was in of rond het stadion. En maar klagen dat voetbal de gemeenschap zoveel geld kost.

Advies aan het uitpubliek

Ja, goed gevuld als altijd. Echter die trommels man. Zelfs als ze even niet zingen rammelen die trommels maar door in zo’n verschrikkelijk Samba/percussieband. Tot de 1-0 was het uitvak fanatiek. Daarna was het even stil. Het zingen begon weer bij de 1-1.  Het is echt wel een fanatieker uitvak dan we vaak hier hebben staan en dat is mooi om te zien. Maar echt, rot op met die trommels man. Een deel van de supporters van Ajax begon in de 9e minuut mee te klappen toen de Spaanse vlaggen tevoorschijn kwamen. Dit was echter snel over en men begon er doorheen te zingen. Jammer. Maar Hoofd technische zaken bij Ajax Marc Overmars gaf ook niet echt het goede voorbeeld. Ging welgeteld 1 seconde staan klappen maar ging toen meteen weer zitten. Edwin van der Sar deed dat dan weer beter.

Advies aan de trainer

Nee, op dit moment heb ik wel sympathie voor onze Erwin. Hoe hij omgaat met de situatie van Ben Rienstra (zie het interview van vanochtend bij De Tafel van Kees), hoe hij omgaat met de situatie van Fran Sol en hoe hij spreekt over wat dat doet met het team wekt veel sympathie op. Ook de manier waarop hij nu over supporters praat is heel positief zonder te overdrijven of te slijmen zoals ze bij bepaalde andere clubs doen. Prima. Gewoon zo deurdoen denk.

Irritantste man van de wedstrijd

Ik heb me alleen geërgerd aan die lul op de trap. Verder niks. Ben een positief mens man.

Slechtste man van het veld

Ik vond niemand echt heel slecht maar ik vond de doelpunten er erg makkelijk in gaan met zelfs 1 blunder. Als ik dan toch iemand moet noemen dan maar Matthijs Branderhorst. Zonder aan zijn stoelpoten te willen zagen want ik heb veel vertrouwen in die meens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.