De hele week was ik vol vertrouwen: Willem II ging winnen van Sparta. Ik wist het zeker. Sol zou kei hard terugkomen. Hij zou gaan scoren en huilend naar de Kingside rennen en een hartje maken met zijn handen. Een sprookje of nog erger: ‘jongensboek’ zou de cliché-commentator dan roepen. We zouden naderhand allemaal de foto van de tranen van geluk van Sol bejubelen en massaal delen op social media en de hele week tegen iedereen die het maar horen wil roepen dat Fran Sol een standbeeld verdient. Maar helaas, wij zijn Willem II en daar is het allemaal niet zo romantisch.

We spraken af in een café in Tilburg waar de prijzen laag zijn, waar de aankleding doet denken aan die van een zeer gedateerd amateurtheater en waar ge gewoon kunt chillen mee oew hazewindhond. De mensen praten er plat Tilburgs, met een stem alsof ze bij het ontbijt een asbak door hun muesli doen. Het is er net iets te donker. Het grote licht komt vooral van de gokkast die pontificaal in het midden van de kroeg staat. Er is een heus podium waar je kunt darten, al zijn de darts wel verschillend van gewicht.

We gingen dus darten, al was dat niet eenvoudig. Het publiek was duidelijk niet op mijn hand en gooide zelfs voorwerpen op het podium. En dan liep daar ook nog die hazewindhond te ijsberen. Werd ik doodzenuwachtig van. Het resulteerde zelfs in darteritis. Ik verloor van de Hovenier en de Mooiboii al scheelde het in dat laatste geval weinig. We kwamen elkaar met tactics tegen bij de bull waarin ik net verloor. Gelukkig won ik nog wel 1 potje, maar ik wist het al: dit wordt een kutavond. We rekenden af, gaven diejen hazewindhond een aai over z’n magere knoest en gingen richting het stadion.

Willem II begon met Ogbeche en Sol in de basis en dit gaf me wel wat vertrouwen. Ik vind Ogbeche een verschrikkelijke voetballer die vooral acteert een voetballer te zijn. Het is zijn hele stijl en techniek die me totaal tegen staat omdat het er zo ongemakkelijk uit ziet. Maar toch, ik had vertrouwen in dit duo. Willem II voerde ze echter te weinig aan. Er zat geen overtuiging in het hele aanvalsspel. Ondanks dat Willem II de dominerende ploeg was, creëerden we veel te weinig.

En toen kreeg Sparta de gekke 5 minuten. Met 2 goed geplaatste afstandsschoten van Duarte zetten zij Willem II op een 0-2 achterstand. Mooi klote.
Willem II kon zich ook echt totaal niet herpakken. Het was niks.

In de tweede helft maakte Willem II de achterstand binnen no-time goed. Haye scoorde na een goede actie van Azzaoui en Ogbeche scoorde dankzij een hele mooie beweging van El Hankouri. Willem II had duidelijk een goede spirit in de eerste 15 minuten van de tweede helft maar daarna zakte het weer totaal weg. Als ze door hadden kunnen stoten had je hier gewoon echt een overwinning kunnen pakken. Dat gebeurde niet. Ogbeche kreeg nog wel een enorme kans maar door zijn moeilijke houding en zijn getreuzel tikte hij de bal heel stom tegen de benen van de ingevallen Nienhuis, die gezien de regen wel zal hebben gestonken met z’n rooie haar. Misschien was dit feit nog niet bekend van Ogbeche en schrok hij daar van. Aan de andere kant moest Branderhorst nog redden op een schot van Goodwin. Deh deed ‘ie knap, die jongen.

Willem II heeft in mijn ogen een betere selectie dan Sparta en had met 3 punten hele goede zaken gedaan. Dit puntje voelt een beetje als een nederlaag.

Het droomscenario van Fran Sol kwam dus helaas niet uit. Na deze roerige weken wist hij geen stempel te drukken op de wedstrijd. Hij was zelfs behoorlijk onzichtbaar. We kunnen het hem niet kwalijk nemen. Dat komt nog wel. Nou met zijn allen naar VVV. Het uitvak is al uitverkocht. Klasse. Nu die kaarten kopen voor Vitesse. Vrij nemen, kratten bier achterin, hazewindhond mee en gaan.

Advies aan het thuispubliek

Ik had best wat speciaalbier op dus misschien is mijn oordeel niet helemaal helder, maar het was na de 0-2 wat stil. In de tweede helft trok het gelukkig weer aan en daarna bleef het volgens mij best ok.

Advies aan het uitpubliek

Tjah jongens. Sparta. Laat ik positief beginnen. 335 man is voor een club als Sparta echt een prima aantal. Ik heb de supporters echter maar 2 keer gehoord denk ik. 1 keer na de goals, en 1 keer aan het begin van de wedstrijd. Ze zongen dat ze sprongen voor NAC. Buiten het feit dat ze schijnbaar niet hard genoeg sprongen om NAC te behoeden van een nipte 0-8 nederlaag, vind ik dit vooral een heel raar iets. Tuurlijk zijn er in het voetbal vriendschappen zoals wij die ook hebben met clubs. Maar dat je het vriendjes zijn met NAC, die sowieso met iedereen vriendjes zijn waar ze ooit een keer geweest zijn, zo belangrijk vindt dat je er over gaat zingen is wel triestig. Ik heb het even opgezocht en het schijnt te maken te hebben met een NAC-speler en oud-Spartaan die in 1989 om het leven kwam. Buiten deze nare gebeurtenis is er echt niets wat de clubs gemeen hebben. De mooie traditieclub Sparta die klef doet met het 6e elftal van Manchester City. NAC x Sparta x De Graafschap x Lokeren x St. Pauli x Celtic x Tranmere Rovers x Newcastle United x Manchester City. Als NAC-supporters een keer met iemand praten van een andere club zijn ze vrienden voor het leven en worden er meteen spandoeken gedrukt. Bij die clubs ligt echter niemand wakker van NAC, maar zolang ze het zelf geloven is het wel cute. Dus Sparta, you’re nothing special. Het getuigd van weinig respect voor jullie eigen (mooie) identiteit om te gaan zingen voor jullie eigen concurrent in de Eredivsie. Zing voor je eigen club. Die kunnen het hard genoeg gebruiken. Normaal ben ik niet zo van het anti-NAC zingen in ons stadion om dezelfde reden. Ik vind Willem II belangrijker. Het was echter wel heerlijk om jullie springen voor NAC te beantwoorden na de 2-2.

Advies aan de trainer

Buitenspelers kunnen naast de bank warmhouden en ballen dragen wellicht ook wat voorzetten geven op Sol en Ogbeche. Die jongens kunnen prima koppen. Maak je 0,0 gebruik van. Dan had je hier gewoon gewonnen.

Irritantste man van de wedstrijd

De scheidsrechter. Wat een lul.

Slechtste man van het veld

Moeilijk man. Het was allemaal niet heel erg slecht. Ik vond Chirivella deze wedstrijd niet erg handig bezig. Vooral bij die 0-2 liet hij zich kinderlijk eenvoudig van de bal zetten. Kan slecht tegen dit soort fouten. Streepje achter zijn naam.

Een gedachte over “Willem II – Sparta Rotterdam”
  1. Als Spartaan ben ik het volledig eens met het advies aan het uitpubliek. Wij zitten altijd te zeiken dat Feyenoord zo’n kutclub is, maar NAC is precies hetzelfde. Want zei zijn de gekste, zei drinken het meeste bier, en zei hebben de meeste sfeer. Nou amehoela, ik heb als Spartaan (en dat is vloeken in de kerk volgens sommige) meer met Willem II als met NAC. De mensen in Tilburg hebben in iedergeval niet de behoefte om zichzelf de hele dag te pijpen en zijn tenminste nog een beetje realistisch. Ligt veel meer in de aard van een Spartaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.