De derby jongens, het is me wat. Zit je anderhalve week in spanning, ben je op de dag zelf helemaal onhandelbaar en dan krijg je dit? Een waardeloze wedstrijd en uiteindelijk dus maar 1 punt tegen aartsrivaal NAC. Een zware teleurstelling. Maar dat is niet eens waar ik het meest in teleurgesteld ben.

De derby tegen NAC is belangrijk voor mij. Ik heb gewoon echt een enorme hekel aan NAC. Ik kan doen alsof dat niet zo is en dat ik daar ver boven sta maar dat is niet zo. Op zo’n vrijdag begint mijn bloed te koken om alles wat geel-zwart is en dat terwijl ik normaal gewoon een chille gast ben. Heel primitief, maar ik kan er niks aan doen. Eigenlijk ben ik het met alles wat NAC en Breda is oneens.

Buiten de markt in Breda, wat inderdaad enig karakter heeft, is het helemaal niks. Een typische rijkeluisstad. De markt in Breda is de gouden ring op de aap, zoals in het bekende gezegde. Maar ze zijn er supertrots op. In Tilburg hebben we weinig plekken waar bussen Japanners op af komen, maar daarom werkt de Tilburger er net wat harder voor. In Tilburg worden grote internationale festivals en evenementen gehouden waar mensen vanuit heel de wereld naartoe komen. Woo-Hah! en Roadburn, of De Tilburgse Kermis. Er is hier altijd wat te doen. In tegenstelling tot Breda, waar men een keer een jazzfestivalletje houdt of ‘Breda barst’. Dan houdt het ook wel op. In Breda hoeven ze ook niks aan de binnenstad te doen, want ze vinden het toch al fantastisch daar. In Tilburg weten we dat de binnenstad niet het oude karakter heeft als bijvoorbeeld Utrecht of Den Bosch, maar daarom maken we er met zijn allen wat van. Die mentaliteit is waar ik van hou. De Tilburger mag daar nog iets trotser op worden. Die creativiteit en de wil om van niets (spoorzone, piushaven) iets moois te maken vind ik bewonderenswaardiger dan met zijn allen de polonaise lopen omdat je een oude kerk tussen wat kinderkopjes hebt staan.

De Bredanaar heeft een Randstedelijke arrogantie die totaal misplaatst is in Brabant tussen de Tilburgers, Eindhovenaren en Bosschenaren die allen veel bescheidener van aard zijn. Zo vindt de NAC-supporter alles wat er bij NAC op de tribune gebeurt helemaal fantastisch. Uniek en ongeëvenaard zijn vaak gebezigde superlatieven.
Bram van de Breda Locos (ja die zijn echt loco) mocht in een docu over NAC even wat dingen zeggen over hun play-off-wedstrijden van dit jaar. Ik geef u de letterlijke quotes: “Een orkaan van geluid. Ik heb de wedstrijd meerdere malen teruggekeken en je moet gewoon je volume naar beneden draaien want je boxen komen bijna van de muur af.” “Dan schiet Cyriel die bal binnen en ja, dat was een explosie, een orkaan van geluid. Dat hebben ze tot in Gggggroningen kunnen horen, dat was echt een bizar moment.” Ja. In de rest van Nederland heet dit gewoon support en juichen na een doelpunt. In Breda is het uniek en ongeëvenaard. Net als hun originaliteit. Bram maakt namelijk ook rijmende spandoekjes. “Uniek in Nederland.” Nou, rijmen an sich is niet zo uniek hoor Bram. Het is vooral zo dat de rest van Nederland niet zo kinderachtig is om iedere week flauwe rijmpjes op een doek te schilderen. Wat vooral uniek is aan NAC-supporters is hun hang naar aandacht. Als ze daar een scheet laten staat Ronald Sträter van Omroep Brabant er al bij om het te filmen. Ronald Sträter staat dag en nacht klaar om NAC-ers te filmen als ze ’s nachts een spandoekje ophangen aan een hek bij Willem II, of als ze met de bus naar één van hun vele vriendjes gaan. Ronald krijgt een harde lul als hij op zijn telefoon het telefoonnummer van supporter ziet staan, want dan mag ‘ie weer mee. Wil je een prachtig voorbeeld zien met 0,0 nieuwswaarde? Komt ie: https://www.youtube.com/watch?v=JhKU3hDLzhk

Hoe fanatiek ze in Breda zijn, zo fanatiek zijn ze nergens. Letterlijk. Breda is namelijk alleen fanatiek als ze met de fiets kunnen gaan. Niet voor niets staat NAC al jaren in de middenmoot van de ranglijst qua aantal uitsupporters. Mijn club Willem II? Nummer 5. Na Feyenoord, Ajax, PSV en FC Twente. Nee, in Breda zijn ze vooral trots op hun thuissupport: studenten die het voetbal misbruiken voor het indrinken voordat ze op stap gaan. Ze drinken namelijk vooral veel bier daar. Hoor je in iedere samenvatting en iedere keer als Jan Joost van Gangelen in beeld is. Als je dat tegen een NAC-er zegt is hun standaard reactie: “Ja maar het is echt zo!”. Ah ok man. Gefeliciteerd. Ik ben liever trots op mijn club vanwege de historie en waarden die daar aan hangen. Ik sta liever met 5.000 man minder op de tribune dan met die tribune-opvulling die vooral komen omdat ze dan gezellig met z’n allen bier kunnen drinken. Als het gaat om Oranje-supporters heb ik NAC-supporter Sjoerd Mossou hoog zitten. Echter ziet hij niet in dat de gemiddelde NAC-er ook gewoon een dagjesmens is, een bierdrinkende clown. Maar dat zal hij wel niet zien vanachter die enorme wallen. Met z’n kop alsof ie door een zwerm wespen onder z’n ogen is gestoken nadat ‘ie 3 nachten achter elkaar wakker is gebleven.

Na dit stuk is dus wel duidelijk dat de aversie bij mij diep zit. Ga ik niet over liegen. Bij NAC vinden ze Willem II ook kut, maar doen ze graag alsof ze daar boven staan. Zijn niet met ons bezig. Vandaar dat ik al weken uit het niets berichten krijg van NAC-ers en dat NAC-ers hier midden in de nacht de boel komen vernielen. Ze zingen tijdens NAC – Excelsior tot 6 keer toe over Willem II. Maar verder zijn ze niet met ons bezig :-).
Zo, dat ben ik weer tot de volgende derby kwijt.

De wedstrijd

Van deze ongeëvenaard-veel bier drinkende clowns moesten wij toch wel kunnen winnen? Op zeker 8/9 posities in het veld hebben wij een betere speler staan. Maar in de derby kan het raar lopen. Grote spanning dus vooraf. We hadden om 15.45 uur afgesproken om te gaan eten met z’n allen. Dat liep anders. Door de zenuwen trok ik het niet langer en ging om 15.00 uur al naar de stad om een pilske te vatten. Dat idee hadden meer mensen want het was al meteen behoorlijk druk. De sfeer was gemoedelijk en goed. Na een goed uur zijn we richting Pieter Vreedeplein gelopen om de nieuwe burgertent Johnny’s eens aan een test te onderwerpen. En ze zijn geslaagd. Prima hamburger en prima presentatie. Zeker 3,5/4 Zijlertjes.

Ondertussen was het drukker en drukker voor de kroeg maar de sfeer bleef onverminderd goed. Of je nou iemand van de harde kern, iemand van Tifosi of gewoon een normale supporter bent, er liep van alles en iedereen was welkom. Er werden wat fakkeltjes, van die flitsdinger en wat knallen afgestoken en rond kwart voor 7 ging men maar eens richting stadion stiefelen. Nou ben ik normaal niet zo van die georganiseerde corteo’s omdat het dus zo georganiseerd is, maar deze spontane was mooi om van een afstandje te bekijken. Top! Goeie sfeer.

  

Helaas was er rondom de wedstrijd een aangepast alcoholbeleid. We mochten dus geen biertje drinken op de tribune maar konden tot 19:45 uur nog even een biertje nuttigen in D’n Beitel en op de ring. Daarna niet meer. Zoals altijd deed ik m’n best het personeel te mindfucken door een schrobbelèr-red bull te bestellen. Hij schonk nietsvermoedend een Schrobbelèrke in, maar toen hij het blikje Red Bull opentrok werd een collega van hem wakker. Kut. Colaatje dan maar.

De KingSide stond weer rammetje bammetje vol en we wurmden richting ons plekje. De spelers kwamen op en een mooi tribunedoek (respect voor Tifosi) werd omhoog getrokken. Fakkels werden ontstoken en die flitsers kwamen ook weer tevoorschijn. Jeh. Ondanks dat men vooraf al meerdere keren gewaarschuwd had om geen vuurwerk af te steken deed men dit toch massaal. Nou denk ik dat daar gezien de wedstrijd misschien nog wel mee weg valt te komen, maar als er dan met fakkels gegooid wordt dan is er geen ontkomen meer aan he. Die straf was al voor de aftrap een feit. De vorige wedstrijd tegen NAC was het fantastisch, daarvoor tegen Dordrecht bijvoorbeeld ook. Een indrukwekkende opkomst neerzetten, het heeft ons in het verleden enorm geholpen en dan hoor je er niemand over. Gebruik het zoals het hoort, dan levert het mooie beelden op en is de kans op gezeik een stuk kleiner.

Het publiek had er wel zin in merkte ik. Ging lekker. Maar de spelers op het veld, die hadden er minder zin in. Willem II was niet vooruit te branden en werd 25 minuten lang tactisch en op wilskracht totaal weggetikt. Een schande. Daarna kwam Willem II gelukkig wat meer naar voren. Gevaarlijk werden we echter niet echt. Net voor de rust werd het gelukkig toch 1-0 door Bartje die via een lullig tikje de bal over de doellijn werkte. De sfeer was uitgelaten. Het hele stadion scheet op NAC en sprong op haar plek. De hele lange zijde sprong, de Goolse zijde sprong en zelfs de hoofdtribune deed mee. Mooi om te zien.

Ik had zelfs de indruk dat we wellicht door konden gaan drukken en misschien nog de 2-0 binnen konden prikken. Helaas. Thierry Ambrose, de 14e spits van Manchester City kreeg namelijk de bal precies in zijn voeten doordat Chirivella finaal over de bal heen maaide. Ambrose kon de bal langs Branderhorst tikken terwijl Jobba van der Linden gewoon stond toe te kijken. Pas toen de bal al bijna over de lijn was deed hij een poging de bal nog van de lijn te halen. Lekker slaoperd!

Na de 1-1 had het elftal van Erwin van de Looi er totaal geen zin meer in. Er was geen passie, strijd en leeuwenmoed aanwezig in deze 11. Het was echt armoedig. Dan zou je als trainer bijvoorbeeld kunnen wisselen. Dat deed Van de Looi  (net als Opperhoofd Vreven met de hese stem) maar 1 keer. El Hankouri voor Azzaoui. Je hebt ook nog Croux op de bank zitten die bij VVV goed inviel door het veld breed te maken. Nee, gewoon een stel halve tammen onveranderd rond laten sukkelen. Het maakte me boos. Wat me ook boos maakte was dat, ondanks dat iedereen kon zien dat een 1-2 er eerder in zat dan een 2-1,  de KingSide geen enkele poging deed de ploeg over het dode punt heen te helpen. “Het is een wisselwerking”. Hou op joh. Je speelt tegen je rivaal. Iedereen heeft de hele week een grote smoel op social media maar nu, bij een 1-1 stand haakt niemand aan als er mensen iets in proberen te zetten. We stonden verdomme aan een dood paard te trekken. Natuurlijk heeft Van de Looi zwaar gefaald. Natuurlijk hebben de spelers niet de mentaliteit laten zien die je moet laten zien in een derby, maar dan is het aan ons om te laten zien hoe het wel moet, en daar is de ‘fanatieke’ KingSide grandioos in gefaald. Ik vond het kut hoe Willem II speelde, maar hier ben ik nog veel zieker van. Nee, het was niks. Misschien hoort een groot deel gewoon niet op de KingSide thuis.

Na de wedstrijd als de spelers van de tegenstander het uitpubliek, dat je ook maar een paar keer gehoord hebt, dan is iedereen weer hoorbaar. Fluiten, gooien, roepen. Alles. Stoeltjes, vuurwerk. Tjah, die wedstrijd zonder publiek hadden we toch al te pakken natuurlijk. Niet verstandig, dit moet je gewoon niet doen. Als supporters van de tegenstander vuurwerk naar ons en naar onze spelers gooien dan is het huis ook te klein. Na het vuurwerk gooien maakt een NAC-er een gebaar en loopt het op het veld even kort uit de hand. Klein opstootje. Hoort er ook een beetje bij. Net als vuurwerk. Mits juist gebruikt.

Hier is duidelijk te zien dat die lange lul van NAC een tik uitdeelt aan Branderhorst.

Ik was dus over de zeik. Echt over de zeik. Maar toch maar 1 biertje drinken in de hoop dat de frustratie weg zou zakken. Niets was minder waar. Een DJ stond te roepen door de microfoon alsof het de Apres Ski Hut was. Huisje op wielen, para voceeee para voceeee. Alles kwam voorbij. Lachende gezichten. Dansende mensen. Ik wist niet hoe snel ik weg moest komen en van een afstandje bekeek ik het hele tafereel nog eens. Ik zag mensen met handjes in de lucht dansen op “Oh was ik maar bij moeder thuisgebleeeheeven”. Dat was voor dit soort mensen inderdaad een goed idee geweest.

Ik moest naar huis. Ik trok het niet langer. M’n bloed kookte na de wedstrijd nog meer dan dat het voor de wedstrijd deed. Een wedstrijd waar ik erg veel vertrouwen in had is geëindigd in een grote deceptie. Erwin van de Looi, de spelers en het publiek hebben het vandaag af laten weten. Gezamenlijke straftraining. Ik zie jullie zondagochtend allemaal om 11.30 bij De Vijf Eiken in Rijen.

Advies aan het thuispubliek

Fakkels gewoon doorgeven aan de persoon naast je zoals vroeger i.p.v. er mee te gooien. En met z’n allen achter de ploeg staan, ook al laten de spelers totaal niet de passie zien die je wilt zien. Tegen NAC geef je gewoon 90 minuten lang alles, ongeacht het verloop van de wedstrijd.

Advies aan het uitpubliek

Heb ze een paar keer gehoord. Ook zij gooiden met vuurwerk naar thuissupporters dus helemaal heilig zijn ze daar ook niet. Verder vooral geen schim van de ongeëvenaarde en unieke fanatieke supporters die ze daar naar eigen zeggen hebben. Ik heb geen orkaan van geluid gehoord vanuit het uitvak. Ik zou ook niet leuk lopen doen op twitter over supporters van Willem II die in hekken klimmen om stoer te doen, als de enige supporters die in hekken klommen om stoer te doen de naccers waren. Zoek de verschillen.

Advies aan de trainer

Opstappen. Je mist echt het inzicht. Gewoon oprotten.

Irritantste man van de wedstrijd

Erwin van de Looi.

Slechtste man van het veld

Erwin van de Looi. Als je niet ingrijpt terwijl het team zo door het ijs zakt verlies je alle krediet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.