Hoe cliché ook, een bekerwedstrijd heeft iets bijzonders. Er moet een winnaar komen en de verliezer doet niet meer mee. Nou zijn we de afgelopen jaren niet bepaald verwend op het gebied van bekervoetbal in Tilburg maar dit jaar doen we leuk mee. Na de 1/8e finale kwam er uit de loting de meest gunstige tegenstander mogelijk: Roda JC. Vooral gezien de eenvoudige uitoverwinning eerder dit seizoen.

Een nadeel van zo’n succesvolle bekercampagne is dat je steeds een los kaartje moet kopen. En zo’n kaartje moet je altijd uitprinten omdat ze bij Willem II niet van een scherm kunnen scannen. Dus deze jongen ging printen. Printer werkte niet. Uurke mee bezig geweest. ‘Werken as unnen hond en sterven as nun bukkum mee ’t zaod in z’n lèèf’. Zweten, rillingen. Alles. Printer werkte weer. Inkt op. Dus ikke naar het meest sprankelende winkelcentrum van Tilburg: De Westermarkt. Inkt gehaald. Inkt in de printer gedaan en proberen te printen. Maakt dat kloteding geen verbinding meer. Ey. 2,5 uur mee bezig geweest en nog geen kaartje! Ouders gebeld. ‘Jao, wij hebben ook wel een draadloze printer, maar die heej ook kuren’. Top. Uiteindelijk na 3 uur lukte het me om mijn e-ticket uit te printen. Krijg je dit binnen…


Goed dat Willem II met de tijd mee gaat maar ondertussen was mijn bloed al aan het koken, en toen moest ik nog naar het stadion. Dat deed ik vandaag maar met de auto, want ik heb, net als zo veel mensen op dit moment, een klein griepke te pakken. Nuchter een voetbalwedstrijd bijwonen, het is iets wat ik gelukkig niet te vaak doe. Maar ook nu, na een colaatje light had ik er gewoon zin in. De rest van de supporters had dat ook. Al een half uur voor de wedstrijd was de KingSide goed volgepakt en hoe dichter bij het begin van de wedstrijd, hoe voller het werd. In ons gedeelte stonden we als sardientjes op elkaar gepropt.

Voor de wedstrijd was er nog even een minuut stilte. De Roda-supporters in het uitvak hadden een megafoon bij en vonden het nodig om net toen de minuut stilte begon een liedje in te zetten door datzelfde apparaat. Met een paar honderd man in een uitvak in Tilburg staan en dan een megafoon gebruiken. Dat is echt treurig. Een megafoon is gewoon voor stakende schoonmakers die dan 4 uur lang ‘Actie! Actie! Actie!’ gaan roepen op het Malieveld in Den Haag, niet voor voetbalsupporters. En al helemaal niet voor voetbalsupporters die vriendelijk gevraagd worden even 1 minuutje lang hun fatsoen en bakkes te houden. Het was te veel gevraagd voor onze Limburgse medelanders. Een megafoon zeetie, tsjonge jonge. En daarmee zetten ze dan liedjes in op het deuntje van Pipi Langkous he. Dan heb je een paar dieptepunten te pakken hoor.

In de eerste helft vond ik Willem II absoluut de betere ploeg, al had Roda JC wel wat kleine fases en momenten op onze helft. Op het moment dat de KingSide de megafoon in het uitvak toezong trok Lewis een aanvaller van Roda JC naar de grond en de eerste penalty van de avond was een feit. [SPOILER] Er zouden er nog veel volgen.[/SPOILER] Gustafson tikte de bal binnen en dus stond het tegen de verhouding in 0-1. Na een iets mindere fase voor de 0-1 vond Willem II meteen weer de drang naar voren en waar het eerder al enorme kansen had gemist met Sol en Lewis wist Ogbeche nu binnen 2 minuten de gelijkmaker binnen te koppen.

Na de rust kwam er over links een aanval Roda JC waarbij Lewis volledig naast de bal kopte. Avdijaj schoot de bal schitterend langs Branderhorst. Ja dan kan je in de rust nog zo veel praten met elkaar over hoe het beter moet en elkaar oppeppen en dergelijken, maar als je zulke ballen volledig mist als verdediger dan houdt het op. Ook nu had het weer binnen no-time gelijk kunnen staan. Ogbeche zette Sol heel handig vrij voor de keeper maar die kon de 2-2 niet maken. Die was niet in goeien doen.

Roda JC hielp Willem II een handje. Best vriendelijk van ze. Ze schopten namelijk Thom Haye bijna ongelukkig en dus moest hij even de vrije trappen aan Kostas Tsimikas overlaten. Niet erg, want Haye had al vele corners vertieft en ook menig vrije trap neemt hij echt waardeloos. Tsimikas nam waarschijnlijk zijn eerste vrije trap van het seizoen en legde de bal meteen in het netje. Mooi man. Dat mag hij dus vaker doen ipv Haye. Sowieso vind ik Tsimikas wel een mooie meens. Die gast zit op social media altijd maar zijn teamgenoten uit te lachen tijdens de Nederlandse les, voetbalt goed en werkt hard. Die jongen heeft talent. We hebben wel eens slechtere linksbacks gehuurd. *kuch* Pressel *kuch*. Tsimikas mocht het later nog eens proberen en scoorde bijna zijn 2e vrije trap. Dijkhuizen kopte de bal echter van de doellijn. 2 vrije trappen scoren in 1 wedstrijd… zou het ooit een Willem II-er gelukt zijn? Lasnik misschien? Goed, ik hoor het wel he. Ga ik even verder.

Na nog wat gemiste kansen scoorde in de 82e minuut Roda JC de 2-3. Dit gebeurde echter na een handsbal van Rosheuvel. Feest in het uitvak. ‘Jetzt geht’s los!’ klinkt het vanuit het uitvak. Dat betekent zeg maar: ‘nu begint het’. We waren al 82 minuten onderweg maar ok. Vreemd. Vooral de keuze voor de Duitse taal vind ik vreemd als je juist niet als een stel Duitsers neer wilt worden gezet. Maar ok. 2-3. Ik was er godverdomme goed ziek van. Het was een duidelijke handsbal!


Het was inderdaad tijd voor ’t:
*koddig jaren 70 showtune-tje*


Iemand had dit idee voor een gifje en eiste dat ik een eervolle vermelding zou gunnen aan het tonpraote/kletsen/zeverzakken in d’n Gulden akker in Gool. Dus bij dezen. Voor mijn jonge lezers: een eervolle vermelding is zeg maar een soort shout out voor mensen boven de 20.

Het videorefke van dienst van Jochem Kamphuis en die zag dat het een handsbal was. Dat gezeik van Roda JC-supporters over dat het te ver terug was vind ik behoorlijk sneu. We willen allemaal een eerlijke sport en Rosheuvel had duidelijk voordeel van die handsbal omdat hij zichzelf zo vrij kon spelen. Dat Willem II een stel klunzen rond heeft lopen die met hun spaghettibenen half tegen een bal aan aaien is ons probleem natuurlijk, maar hier werden we duidelijk benadeeld. “Ja maar bij Feyenoord dan? Die scoren ook uit een onterechte corner!” Nee dat klopt, die had in mijn ogen dan ook niet mogen tellen. Ik kan er niks aan doen. Ik ben er fan van. Van deh videorefke.

Willem II ging nog effe door met kansen missen. We schoten nog maar een keer op de paal en een bal werd nog even voor de lijn gekeerd. Om moedeloos van te worden. Het werd dus verlengen. Wat in de slotfase al duidelijk werd: Willem II was moe. Geen schande natuurlijk. Maar dan moet je als trainer ingrijpen en de zwakke plekken in je elftal d’r uit halen en frisse nieuwe krachten in de ploeg brengen. Erwin van de Looi bleef echter maar doodstil op zijn stoeltje zitten.
Pas in de 115e minuut voerde Erwin zijn 3e wissel uit. Het had toen al 2-3 kunnen staan omdat Branderhorst een gigantische blunder maakte door een bal compleet verkeerd te raken. Ngombo kon afleggen, zelf scoren of hoog over schieten en hij koos voor de moeilijkste optie van de 3: hoog over schieten. Een ongelofelijke misser maar we leefden nog. In 10 seconden tijd was ik 50 jaar ouder geworden. Nu moet ik lid worden van Omroep Max, mezelf op laten lichten door ieder bedrijf dat belt en ga ik voortaan maximaal 90 km p/u rijden op de snelweg met m’n neus zowat tegen de voorruit.

Dit was een knotsgekke bekerwedstrijd waar alles in zat. Ondanks dat Willem II de grootste kansen had gekregen mocht deze wedstrijd maar op 1 manier beslist worden: penalties. Nou kan ik me Haarlem uit nog herinneren en die strafschoppenserie verloren we en dus, ook al is dat tig jaar geleden, had ik er een slecht gevoel over. De Roda-supporters zullen dat ongetwijfeld ook hebben gehad.

Een strafschoppenserie is fantastisch. Zet een strafschoppenserie op tussen 2 volstrekt onbekende clubs en ik zit met m’n hart in m’n keel te wachten tot er één ploeg gewonnen heeft. Als het je eigen ploeg is die op deze manier moet vechten voor de overwinning is het echter anders. Je wordt er op een rare manier moedeloos van. Je kan namelijk echt niks doen. Bij iedere speler die de bal pakt denk je ‘oh god, niet hij’. En elke keer als je keeper op de doellijn staat denk je ‘die heeft ‘ie toch niet’. Tot mijn grote verbazing namen de Willem II-ers de penalties echt fantastisch. 3e Aanvoerder Heerkens bleek ineens een hele goede traptechniek te hebben. Sol, die erg veel pech had vandaag, scoorde zijn penalty. El Hankouri bleef ondanks zijn jonge leeftijd erg rustig en ook Croux schoot zijn penalty top binnen. Ook Roda scoorde haar eerste 4 penalties. Toen was het de beurt aan Bartholomew Ogbeche. Bartje nam een wat gekke aanloop maar schoot raak. Voor een fractie van een seconde ging ik dood van binnen omdat ik dacht dat de bal naast het doel verdween.

Toen was het de beurt aan Ndenge. Ndenge liep naar de bal toe met een gespannen koppie en Branderhorst ging even leuk doen bij het publiek om de boel nog effe extra op te zwepen. Ja alsof dat nodig was. Iedereen om me heen stond te schreeuwen en leip te doen. Alles om die arme Ndenge van zijn stuk te brengen. Mensen stonden gewoon te schreeuwen alsof ze een stel doorgedraaide apen waren. AAAHHHHHHHHHHHHHH!!!!!! Daar kan je 100 gedragsdeskundigen op zetten, die gaan daar helemaal niks van snappen. Ndenge nam zijn aanloop en schoot eigenlijk prima. Branderhorst had echter het geluk dat hij naar de goeie hoek dook en de bal tegenhield. Na een slechte, slopende en bizarre wedstrijd trok Willem II terecht aan het langste eind. Hadden we hier verloren dan hadden we dat aan onszelf te danken gezien het enorme aantal gemiste 100%-kansen, maar oh oh oh wat is het lekker om deze dan toch te winnen. Ik heb zelden zo’n gekke wedstrijd gezien in ons stadion, en ik heb zelden Willem II zoveel pech zien hebben. Het was fantastisch. Ik heb er echt van genoten.

Branderhorst. Niet de allerbeste keeper van Nederland, maar wel de allerhardste. Beelden van Fox Sports.

Wazige juichfoto’s zijn de beste foto’s.

Kleine bijtjes in de hekken. Supercute.

Na de wedstrijd zag ik in een overvolle Beitel hoe Jordens Peters de loting verzorgde en hij koppelde ons aan Feyenoord. Omdat Feyenoord altijd thuis speelt in de beker betekent dat weer het bussie in op een woensdagavond om Willem II afgeslacht te zien worden. Of zou er toch een klein wonder in zitten? Het levert Willem II in ieder geval een goede smak geld op.

De wedstrijd in Tweets

Mocht je mijn liveblog op Twitter willen teruglezen. Deh kan hier.

Advies aan het thuispubliek

Sfeer was prima. Trommel bij Hoekie C leek een verbetering.

Vooral op het laatst was de sfeer erg lekker. Dat leipe geschreeuw man. Oermensenshit. Dat is waar voetbal om draait. Moe zijn van het juichen.

Advies aan het uitpubliek

Dan loop je al voor lul met je zwart-gele Dalton-mutsjes, ga je ook nog een minuut stilte verstoren. En zo’n megafoon man. Kan echt niet. Dat is echt nog erger dan de klapper.

Advies aan de trainer

Ondanks Erwin hebben we deze wedstrijd gewonnen. Roda was in de laatste fase van de wedstrijd de betere ploeg op het veld en ik had de indruk dat dit door de tactiek van Willem II en het gebrek aan wissels kwam. Tsimikas was leeg en Erwin had nog een wissel te gaan. Waarom dan niet Wijnaldum d’r in? Of wist Erwin niet dat je tegenwoordig ook een 4e wissel toe mag passen tijdens de verlenging?

Irritantste man van de wedstrijd

Ik werd vrij gek van het niet-wisselen van Vd Looi.

Slechtste man van het veld

Lewis had de 1-0 op zijn slof maar blonk uit in domme verdedigende fouten die leken op die van begin dit seizoen. Een onnodige penalty en een complete misser. En hij deed het zo goed de laatste weken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.