NAC Breda – Willem II Tilburg. Ik had er vooraf weinig vertrouwen en weinig zin in. Weinig vertrouwen vanwege het grote aantal blessures in de verdediging. Weinig zin vanwege het tijdstip, het stadion, de veiligheidsmaatregelen en omdat de mooiste derby ooit toch al gespeeld is. We kunnen er nog 50 spelen maar zo legendarisch als die op 22-05-2016, zo zal ‘ie toch nooit meer zijn. Nee, voor mij was dit een verschrikkelijk ‘moetje’.

Er is, zoals altijd bij de derby, veel te doen geweest over de wedstrijd en over de supporters. Clichés en oude grappen en geuzennamen worden van beide kanten weer afgestoft en gebracht alsof het supernieuw is en viaducten en andere publieke zaken worden weer voorzien van een likje verf. Maar dit keer had het nog een extra lading. Bij de thuiswedstrijden heeft een klein deel van ons Willem II-supporters zich misdragen en is daarvoor gepakt. Willem II krijgt een straf en het enige wat de NAC-ers vervolgens deden was janken tot ze daar extra grachten moesten graven om de tranen kwijt te kunnen. Vuurwerk gooien mag niet, kan niet en gaan alle boekjes te buiten. Maar dat gejank man. In ieder interview werd gezegd dat men het bij Willem II al jaren niet op orde had. “Elk jaar als we tegen Willem II spelen, worden we in Tilburg ontvangen met aanstekers, Cobra 6-bommen en vliegen de fakkels en hangsloten ons om de oren” was voor deze wedstrijd nog te lezen. Elk jaar is dus helemaal niet van toepassing. De afgelopen jaren mochten de NAC-ers of niet komen (play-offs), of zaten in de Jupiler League, of wij zaten in de Jupiler League. Een cobra 6-bom, nou, ik weet niet of je wel eens een cobra 6-bom gezien hebt, maar dan ben je ledematen kwijt in een bomvol uitvak. Niet gebeurd dus. Ik weet dat er heel lang geleden, dan praat ik echt over de tijd ergens tussen de oude koeien ‘het gooien van vislood en golfballetjes op onze Geert de Vlieger’ en het zingen over overleden Willem II-supporters in, een keer een vlinder het uitvak in is gegooid. Hangsloten? Echt nog nooit gehoord of gezien. Nog nooit iemand met een hangslot het stadion binnen zien lopen. Zouden ze wellicht overdrijven? Nee in Breda zijn ze dus, buiten eerder genoemde oude koeien, wel echt lieverdjes. Na dat vuurwerkincident eerder dit seizoen heb ik meerdere malen gezien hoe ze daar spelers van de tegenstanders bekogelden. Maar nee, Willem II, daar moet de KNVB alle supporters straffen, ook al zijn er 12 gepakt en krijgen die al hun straf. Alle supporters moeten lijden! Normalisatie. Ze zijn er voor als het ze uit komt en als ze er in de media mee kunnen pochen.

Afgelopen zondag mochten we dus allemaal weer opdraven voor dit verschrikkelijke moetje. De bussen konden vanwege de truck tour niet allemaal op tijd vertrekken maar na een half uur met 80 km/pu over de A58 gereden te hebben kwamen we netjes op tijd aan in een soort binnenplaats van een gevangenis. Je mag het met 750 man doen met een plaskruis met maar liefst 3 pisbakken en wordt vervolgens door een krappe zeecontainer gejaagd om weer stalen kooien binnen te lopen. Vervolgens kom je in een terrarium terecht waar je geen ene zak ziet van de wedstrijd. IJzeren balken en metershoge hekken en netten ontnemen je het zicht op het veld. Het zicht wat je wel hebt wordt door dat gekke glas vervormd. Maar hey, je krijgt van de Breda Locos, die jongens die dus ELK JAAR aanstekers, Cobra 6-bommen, fakkels en hangsloten om de oren krijgen in Tilburg, een gratis biertje en een worstenbroodje. Want in Breda weten ze wèl hoe het moet. Leuk hoor. Maar met dit utivak is dat een beetje alsof je een ‘comfortabele kamer’ aanbiedt op Airbnb met airco en een flesje wijn maar je de gasten laat slapen op een spijkerbed. Normalisatie. Ja, ammehoela. Ondertussen schilderen ze je in de media af als een stel terroristen, maar wel lief doen in het stadion hoor! Bedankt voor het biertje jongens van Breda Locos! Voelde me echt super welkom geheten door dezelfde mensen die al maanden op social media janken om een straf voor alle onschuldige Willem II-supporters die niks te maken hebben met misdragen van 12 (opgepakte) mede-supporters. Normalisatie. Ze zijn er voor als het ze uit komt en als ze er in de media mee kunnen pochen.

Op het vak konden we dus genieten van een biertje en van de NAC-muziek. Echt top. Covers van Gigi D’Agostino’s  ‘L’amours toujours/Jan Vennegoor’ is veranderd in ‘Ik spring voor NAC, jij springt voor NAC’ en een liedje van Outkast (Hey Ya) werd ‘Hey NAC’. De tekst tussendoor was niet te verstaan maar zal ongetwijfeld ook ludiek, vol met verwijzingen naar bier en vooral on-Nederlands goed zijn geweest. We waren nog niet van die verbazing bij gekomen of we werden alweer verrast. Carnavalsmuziek. Het draait daar echt alleen om bier en polonaise. ‘Mijn Sanseveria’ en later ‘Ik moet zuipeeeeee barman hedde gij men nie geheeeeeurd!?! Doe mij maar bier, ieder kwartier!’.  Het liedje werd overgenomen door de supporters die ook mee zongen. Ze wilden allemaal bier. Want bier drinken is stoer. Vooral als je het zoveel doet als de NAC-ers.

Maargoed, tot zo ver de frustratie, verbazing en de haat vooraf. Tijd voor frustratie, verbazing en haat tijdens de wedstrijd.
Willem II speelde fel, wilde knokken voor iedere bal en wilde aanvallen. Niet lang na het eerste fluitsignaal was het de keeper van NAC, voormalig 3e keeper van Willem II, die een tikkie naast de bal keek en misgreep. Kan gebeuren pik. Bedankt. Ben Rienstra kon simpel binnentikken. Het Bredase publiek was al vroeg stil en pas in de 29e had men daar weer de vertrouwde grootste bek toen ene Verschueren geheel vrij kon binnenknikken. Inmiddels moest Dankerlui gewisseld worden. Die had al geel en maakte een aantal lichte overtredingen. Het was gewoon wachten op een rode kaart en hij werd dus terecht gewisseld. Scheidsrechter Janssen floot zoals altijd slecht. Soms was dat zondag in ons voordeel, soms in ons nadeel. Echt ieder tikje was een overtreding. Wat een verschrikkelijke scheidsrechter. NAC moest ook wissselen. Ambrose ging een beetje raar op z’n benen staan en die moest ook afhaken. Nondeju. Ging ineens hard met de wissels.

Willem II werd er echter niet slechter op en kwam in de 40e minuut weer op voorsprong. Wederom was het aanvoerder Ben Rienstra die mocht scoren na een corner. Mensen flikkerden naast me over de trap en we werden effe goed leip. Heerlijk man die ontlading. Maar met een 1-2 voorsprong in Breda ben je helemaal niet zeker. Die tweede helft zou nog wel effe kut kunnen worden.

In de tweede helft kreeg NAC inderdaad wat kansen. Of beter gezegd: mogelijkheden tot kansen. Want echt grote uitgespeelde kansen heeft NAC niet gehad. Umar Sadiq, de lange spits, kreeg nog wel even een geel kaartje vanwege duiken. Maar verder werden ze niet écht gevaarlijk. Keer een kopballetje over maar that’s it. Wellenreuther kon zich vooral bezig houden met lastig doen met tijdrekken enzo.

Aan de andere kant kreeg Willem II nog wel een aantal kansen. Sol kreeg 2 schietkansen en de ingevallen Enoh miste echt een 100% kans. Was het gewoon 1-3 geweest en was je klaar. Nu bleven de zenuwen maar gieren. Het verlossende fluitsignaal werd met net zoveel gejuich begroet als de doelpunten. Willem II was na 10 jaar weer de sterkste in Breda. Voor mij persoonlijk was het zelfs 13 jaar geleden. Heerlijk. Het uitvak begon gekscherend het carnavalsliedje ‘Ik moet zuipeeee’ maar even in de Bredase bierdrinkende gezichten te wrijven. Dat voelde zo fucking goed.

Na de wedstrijd waren er nog enkele gefrustreerde knulletjes met ‘Stoong Ijlang friend’ die meenden een familievak te moeten bestormen om te… ehhh ja. Wat eigenlijk? Het uitvak ligt meters verder omhoog en het enige wat je doet is kinderen laten huilen en jezelf voor lul zetten ten overstaan van een uitvak vol terroristen. Normalisatie. Alleen als het ze uitkomt.

In het kader van normalisatie mochten we nog even in het vak blijven feesten en daarna plaatsnemen in onze bussen. Waar men op de heenweg ordinaire stampmuziek draaide klonken er nu klassiekers van Queen, The Beatles, ‘Ik moet zuipen’ en een Turks Theehuis-danceliedje dat ineens heel de bus mee begon te zingen. Een heerlijke, gezellige terugreis. De gezelligheid bleef duren. Bij terugkomst werd er een spontaan feestje georganiseerd voor het spelershome. Bier werd verkocht en een mobiele speaker zorgde voor wat muziek. De spelersbus kwam aan en met vuurwerk en gezang werden de spelers én staff ontvangen. Spelers op het dak, spelers tussen de supporters. In Tilburg gooien we het meeste bier van de wereld. Fran Sol ging drijfnat het spelershome binnen. Scenes. Was top! Daarna nog effe naar de stad geweest om gezellig na te praten en tot rust te komen van alle festiviteiten. Het was heerlijk.

Willem II was carnavalsvereniging NAC Breda op eigen terrein de baas. Op het veld en op de tribune.

De Reis

Gezellige heenreis, gezellige terugreis. Luxe bus man. Eigenlijk te nieuw voor supportersvervoer. Toffe muziek ook op de terugweg met iedereen in opperbeste stemming. Ik vond helemaal mooi. Helaas is Breda zo dichtbij en mag je in het kader van normalisatie geen bier op de heenweg.

Frèètwerk

Niks op. Die worstenbroodjes steken ze maar in hun bruine kruintje. Biertje was best welkom. Had dorst.

Thuispubliek

Ik heb ze tijdens de wedstrijd een aantal keer zacht gehoord en 1 keer hard tijdens het juichen. Dit was toch niet het beste publiek van Nederland hoor. De speakers kwamen niet van de mur denk ik. En in Groningen hoorden ze het ook niet. Al geloven ze zelf van wel.

Die arrogantie daar. Dat opscheppen. In Breda gaat dat echt heel ver. Continue in alles beter moeten zijn. De grootste moeten hebben. Ze hebben daar in de tafels standaard geultjes gemaakt. Zo kan iedereen om de tafel de zijne op tafel leggen om te zien wie er de grootste heeft. Is erg belangrijk in Breda, opscheppen en vergelijken. “We hebben de beste supporters van het land”, “we hadden meer fakkels dan Willem II” en de mooiste: “we drinken het meeste bier”. Het meeste bier. Ja dat is echt belangrijk. Dan ben je namelijk stoer. Dan kan je zeggen: “Haha wij drinken meer dan jullie”. Ik zei laatst tegen mijn buurman dat ik veel meer afval in mijn kliko gooi dan hij en dat hij nu dus echt niks voorstelt. Een vrouw in mijn straat heeft 7 katten. Ik heb 2 maanden geleden 8 katten gekocht en zei haar steeds dat ik meer katten heb dan zij. Mijn overbuurman krijgt vaak pakketjes via PostNL. Heb ik dagelijks een batterij besteld via Bol.com en toen kreeg ik meer pakketjes dan hij! Is godverdomme belangrijk. Ik word nu elke dag raar aangekeken. Blijkt dus in Tilburg niet normaal te zijn, dat continue vergelijken. Ben er maar mee gestopt. Geen afval meer vergelijken, geen batterijen meer en die katten heb ik losgelaten in een speeltuintje aan de Academielaan.

In Breda moet wel altijd vergeleken worden. Daar zijn ze dus echt verliefd (of onzeker) en iedereen moet weten dat men in alles ALTIJD het meeste, de grootste en het vaakst heeft. Dat is waar het om draait in Breda. 23 februari 2018 gaat in Breda dan ook de boeken in als een zwarte dag. De bubbel barstte. ‘FC Twente-fans drinken veruit het meeste bier van Nederland’. Auw. Die kwam aan in Breda. Iets wat ze jarenlang zo van de toren riepen bleek ineens niet waar. Het voelde  voor de NAC-ers bijna alsof ze in de play-offs van hun aartsrivaal verloren door doelpunten van een voormalig publiekslieveling. We zijn hier in Tilburg gewoon tevreden zoals het is. We hoeven niet op te scheppen. We kennen onze plek gewoon. We roepen niet dat we de allerbeste sfeer hebben, dat ons stadion altijd uitverkocht is. Nee, we weten dat dat niet zo is. We zijn wel trots op onze 5e plek qua uitsupporters in de afgelopen jaren. Dat mag ook voor een club als Willem II. Maar soms is het hier kut, en soms is het hier fantastisch. Zijn we heel realistisch in. In Breda kloppen ze zichzelf continue op de borst over hoe fantastisch de sfeer is. Nou, die sfeer was zondag ronduit slecht. Echt heel slecht. Zoals vaker als je op tv een keer een wedstrijdje van NAC kijkt. Maar vooral vol blijven houden dat het Stillem II Stilburg, of nog mooier, Quietborough is. We weten beter. Waar onze sfeer vooruit gaat, gaat die in Breda achteruit. In Breda is het een grote carnavalsvereniging geworden die alleen maar om bier en hossen geeft.

In Breda lachen ze graag om ons, zoals wij dat andersom uiteraard ook doen. Zoals bij de actie tegen Van de Looi. In Breda hadden ze een lol joh. Het zou niks uit halen, het was wanhopig, schattig en ze waren al aan het wachten tot we over zouden gaan tot kansloze acties als websites op zwart zetten e.d. We weten allemaal wat de uitkomst van die actie was. Ineens draaiden de meningen om. In Tilburg hadden ze geen ruggengraat dat ze zo bezweken onder de druk van de supporters. In Breda roepen ze al jaren om het vertrek van ene Smulders, Goetzee en nu ook Stijn Vreven. Als wij als Willem II-supporters willen dat iemand opstapt, dan stapt ‘ie op. Daar is het al jaren aanmodderen met blaaskaken en schreeuwlelijken en jullie doen er helemaal niks aan.  Zie ons maar als ‘kleine zusje’, noem ons terroristen, tuig of heel tegenstrijdig de Kingside kinderdisco. Wij krijgen dingen voor elkaar terwijl jullie ondertussen weer een uiterst ludiek rijmpje op een doekje schilderen terwijl jullie opscheppen over heel veel bier drinken. Dát is het verschil.

Uitpubliek

Goed vol, gepassioneerd en goed bij stem. Er was na de 1-1 even een 5 minuten waarin de sfeer minder was, maar daarna is het team volle bak gesteund. Mooi ook om de hele dag dat Ik moet zuipen te horen. Nu moeten we dat trieste liedje wel lekker in Breda achterlaten jongens. Dat liedje past niet bij ons, en wel bij hen. Het was nu grappig en heerlijk om ze mee te kutten, maar nu is het klaar.

Eindoordeel

Winnen in Breda. Ik had het totaal niet verwacht. NAC kwam geen moment echt in aanmerking voor de overwinning en wij gelukkig wel. Manchester City kan volgend jaar weer een leger talentvolle jongetjes naar Breda sturen, die gasten hebben geen moment gegeven wat onze huurlingen Rienstra en  Tsimikas brachten. Ik was van te voren ook erg negatief over Wijnaldum, maar die speelde ook prima. Heerlijk man. Echt genoten.

 

9 gedachte over “NAC Breda – Willem II”
 1. Was een dag om nooit meer te vergeten!

  Wij zijn Tilbuuuuuurg
  Breda hebben wij nie geheuuuuuuurd
  Drie punten hieeeeeeer
  Voelen als vieeeeeer

  Succes in de NACompetitie!

 2. Oh ja, na dat theehuis liedje in de bus was Twist&Shout een hele verademing. Had niet gedacht dat ik dat genre ooit nog eens zo zou kunnen waarderen!

 3. Ik vind de rivaliteit onderling altijd wel grappig. Maar sorry, ik kan dit stukje 0,0 waarderen. Ik gun jullie je overwinning (is toch lekker, bij een directe concurrent veilig spelen voor nog een jaar Eredivisie), maar de afgunst spat er van af. NAC supporters zijn trots op de club en de stad, zouden jullie misschien ook eens wat meer moeten zijn, daar is niets mis mee. Ik vind het echt een extreem Calimero gehalte bevatten. Als je je zo veel beter voelt, dan moet je je ook zo gedragen. Succes de komende wedstrijden!

 4. @ Amersfoort… Het is geen Calimero-gevoel, het is de realiteit. Alleen in Breda en in de media denken ze er anders over.

 5. @Amersfoort: je bent een naccer of een Ajacied want daar zijn ze de beste en is de rest van NL jaloers. Verwar afgunst niet met haat van arrogantie.

 6. @Goirle Hallee .. Ik ben inderdaad een NAC supporter. Dat neemt niet weg dat ik prima relativeren kan. In dit stukje is echter weinig relativeringsvermogen te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.