De Graafschap uit, we mochten weer eens met de eigen auto (autocombi) richting Doetinchem. Dat was al effe geleden. Dieptepunt was een aantal jaar geleden wel anders. Zaten we om 8 uur in de ochtend in een schrale bus weg te rotten. Nu lekker met de eigen auto. Eigen pilske mee. Eigen muziekske aan. Top.

Ik had een ontiegelijk korte schijtnacht gehad en was zo aan Fifa19 gekluisterd dat ik de tijd vergat. Was het ineens 11 uur en men kwam men om 11.10 ophalen. Gauw de schuur in, koeltasje gevat, koelelementen en een paar halve liters Erdinger meegepakt. Tis geen pils, maar jeh, deh had ik niet in huis. In de auto lekker What’s The Story Morning Glory op van Oasis en gewoon een bietje rustig richting Heteren kachelen. In Heteren was het omwisselpunt op de plek die regelmatig gebruikt wordt door Willem II-supporters als openbare discotheek, eetgelegenheid en openbaar toilet.

Willem II-supporters hadden al een tijdje staan raggen en beuken en klopgeestenmuziek, een groot contrast met de mood in onze auto. We pisten effe tegen een heg en stuurden iemand richting de stewards om de kaarten om te wisselen. Het werd bekant donker buiten en hadden bijna een Amber Alert uitgestuurd tot we ‘m weer terug zagen komen. “Jeh daor gao ik nie op wachten hoor” en hij trok nog maar een blik Guinness open. Nou vind ik mensen die Guinness uit blik lekker vinden (van de tap is wél te zuipen) sowieso niet te vertrouwen maar dit viel zelfs voor zo iemand tegen. Iemand anders ging polshoogte nemen. Hij trof een enorme rij aan die totaal niet opschoot. Reden: de stewards moesten alle ID-kaarten controleren en afstrepen. Waar deze gekke regel vandaag komt weet ik niet (de vorige uitwedstrijd tegen Fortuna moest dit ook ineens) maar het duurt zo lang dat het half uur waarin je kon omwisselen al lang voorbij was. De stewards gaven het uiteindelijk maar op en gaven maar gewoon kaarten mee. Heel slecht geregeld door de club.

In een prima opstoet reden vele auto’s richting de Achterhoek. Er werd door een groot gedeelte geparkeerd bij de bouwmarkten en gezamenlijk liepen we richting stadion. Eigenlijk best bijzonder, dat we hier als fanatieke supporters zo maar vrij rond mochten lopen. Er was wel wat politie op de been maar we bewogen ons behoorlijk vrij richting stadion. Onderweg kwamen we geen gekke dingen tegen. Prima.

We waren veel te vroeg in het uitvak. Echt vreemd. Zo’n warming up enzo. Gek om te zien. Hadden zelfs tijd, ondanks de enorme rij, om een broodje en een biertje te halen. Ik was helemaal uit m’n doen. Willem II begon slecht aan de wedstrijd. Daar kunnen we wel eerlijk over zijn. En al na een kwartier konden we slecht verder met 10 man omdat Akkaynak rood kreeg. In het uitvak kreeg ik beelden doorgestuurd en daarop leek het niet eens een overtreding. Eenmaal thuis moest ik concluderen dat ik bij een andere club waarschijnlijk ook een rode kaart had willen zien. 2 Wedstrijden schorsing vind ik dan wel weer overdreven omdat Akkaynak echt wel voor de bal ging.

Na de rode kaart werd het er niet beter op. Bij Willem II niet, maar ook bij scheidsrechter Christiaan Bax niet. Ieder duwtje van Willem II werd afgefloten en bij De Graafschap mocht men alles doen. Zo kon Sol geen bal aannemen zonder geduwd te worden en mocht men zelfs in zijn nek gaan zitten om een bal weg te koppen. Willem II kon niets goeds doen in de ogen van Bax.
Bax nam niet alleen verkeerde beslissingen, hij voelde de wedstrijd ook totaal niet aan.

De eerste helft liet vooral zien hoe Dankerlui en Croux echt niet mee kunnen op dit niveau en zij werden terecht gewisseld. Niet lang na de rust mocht de ingevallen Saddiki een corner binnenkoppen en daarmee de ontstane achterstand wegwerken. 1-1.
Na 62 minuten werd Willem II echter helemaal ontwapend door wederom scheidsrechter Christiaan Bax. Palacios werd met 2 handen over de zijlijn geduwd. De scheidsrechter en zijn assistent zagen dit allebei niet en bij Palacios zat wat frustratie. Hij maakt een klein gebaartje. Meer niet. Heel begrijpelijk in een wedstrijd waarin niets lukt en je voelt dat je onrecht is aangedaan. Maar nee, scheidsrechter Bax bestraft de duw met 2 handen vooruit niet, geeft Palacios een 2e gele kaart en laat De Graafschap ingooien.

Adrie Koster is boos op de jonge Palacios omdat hij zijn emoties liet gaan. Hij had beter moeten weten. Ammehoela Adrie. We zijn niet allemaal een brave dominee. Een jong ventje met een Zuid Amerikaans temperamentje die net met 2 handen omver is gedouwd,  mag gewoon zeggen dat de scheids een lul is als hij en zijn assistent (die er recht voor stond) daar niet voor fluiten.
Ik ben boos op scheidsrechter Bax. Het is echt een schande dat deze deus na zijn falen bij NAC Breda – PSV ook nog eens Willem II mocht duperen met zijn gebrek aan zicht. Het was echt te treurig. Deze jongen moet niet eens teruggezet worden naar de amateurs maar gewoon gedwongen worden tot stoppen. Hij straalt 0 autoriteit uit, ziet het niet en voelt de emotie van het spelletje totaal niet aan. Dan ben je klaar. We hebben meer scheidsrechters die wel eens blunderen maar dit sloeg echt alles. Noem het zwak, dat interesseert me geen ene reet, maar ik ben er van overtuigd wij hebben verloren door de scheidsrechter. We speelden zelf ook zeker niet jofel hoor. Absoluut niet. Maar met een 1-1 maak je nog een prima kans. Met 2 man minder is de ruimte zo enorm groot dat het gewoon wachten is op tegendoelpunten. De Graafschap kreeg dan ook een aantal enorme kansen en het is een wonder dat het tegendoelpunt pas zo laat kwam.

Na de wedstrijd word je traditiegetrouw megalang vastgehouden in de Vijverberg. Echt lang. Daarna mochten we dezelfde voettocht richting onze auto’s maken. De fanatieke supporters van De Graafschap werden ook vastgehouden en wij konden dezelfde wijk in lopen als dat we voor de wedstrijd deden. De politiebegeleiding was naast minimaal ook erg laks en dom. Meneer en mevrouw agent zaten rustig in autootjes te koekeloeren, of slingerden wat verveeld op hun mountainbikejes. Voor de groep uit lopen of rijden kwam niet in ze op. Niet erg verstandig aangezien er aan het einde van de wijk een heel klein groepje van De Graafschap stond uit te dagen en voor zover ik kon zien wat dingen gooiden. Er werd op gereageerd door wat Tilburgers en ik zag de uitdagers al snel de hoek om rennen. Er was nu ineens wel politie. Lekker opgelet jongens. Wij zijn niet op zoek naar dat soort zaken en liepen tijdens dat gerel en gejaag gewoon rustig door richting onze auto’s. Een politieauto met nog 2 slapers stopte voor onze neus. Ze bleven rustig naast ons staan en keken wat in het rond. Er moest een supporter hen op attenderen dat dezelfde gasten als die net uit stonden te dagen en weg waren gerend nu weer aan het einde van de straat stonden, klaar voor weer een confrontatie.

Een groep van Willem II-ers liet zich wederom uitdagen en rende voor de politie uit richting die gasten van De Graafschap. Het duurde niet lang of ook dat was gedaan. Een gast van De Graafschap probeerde nog een politieagent van zijn fiets te schuppen maar deze Bruce Lee in de dop hief zijn been zo hoog dat hij zelf bekant achterover naaide. Mooi om te zien. Ik denk dat Christiaan Bax altijd nog aan de bak kan als politieagent in Doetinchem want daarvoor hoef je ook totaal geen situaties in te kunnen schatten of uit je ogen te kunnen kijken. Lijkt me een prima vervolgstap Christiaan! Vooral omdat het tegen Groningen thuis ook al mis ging in Doetinchem (parkeer maar naast de kroeg van de harde kern!) mag de politie daar wel even in de spiegel kijken.

We stapten gauw in de wagen en ik dronk m’n laatste Erdinger en wat ijsthee terwijl de chauffeur een zak Nibb-it leeg graaide en wat afslagen mistte.

Dit was het weer, als er volgend jaar weer een De Graafschap – Willem II is dan zal het helaas wel weer een combi worden. En dat allemaal dankzij een klein groepje De Graafschappers (noem je dat zo?). De Willem II-supporters hebben zich de hele dag voorbeeldig gedragen. Zowel op de parkeerplaats in Heteren als voor de wedstrijd in Doetinchem was er niets aan de hand. Jammer dat het zo moet, maar voor de Danny Dyer ervaring op deze website wel leuk. Pwopa nawty mate. Overigens worden stoere internethooligan-reacties hier niet geplaatst. Daar zijn andere sites en facebook-pagina’s voor. Die troep hoef ik hier niet.

De Reis

Oasis op, airco aan, koud bier. Helaas was het dashboard-kastje kapot en dat zat steeds tegen m’n knieën aan. Beetje jammer. Op de terugweg zat de stemming er niet echt lekker in de auto. De nederlaag was hard aangekomen.

Frèètwerk

De Graafschap staat al jaren bekend om haar broodje bal. In een eerder verslag klaagde ik dat het heerlijke balletje niet goed te eten was omdat ‘ie te groot was om in je muil te proppen. Nou ze hebben de koppen bij elkaar gestoken en hebben samen iets nieuws bedacht: de bal wordt plat. Ideaal. Ik ben lyrisch. Dit is op het broodje beenham na, het beste broodje van de Nederlandse uitvakken. Klaar.

Thuispubliek

Ik heb ze niet gehoord in het kleine broertje van de Bredase vissenkom, maar dat ligt niet aan hen. Ik zag ze veel met hun armen zwaaien en klappen etc dus volgens mij zat de sfeer er prima in. Ik kan het echter niet op geluid beoordelen.

Uitpubliek

De uitvakken zijn dit jaar 100x beter dan vorig jaar. Gewoon weer genoten. Lekker gekkenhuis.

Prima zicht op het doel vanuit het uitvak.

Eindoordeel

Mooi klote. Ik stond vanochtend met een flinke kater op, en dat kwam totaal niet door de drank. Genaaid door de verschrikkelijke scheids. Met de eigen auto naar Doetinchem was leuk voor zolang het duurde. De volgende keer is een combi helaas weer gegarandeerd.

 

2 gedachte over “De Graafschap – Willem II”
  1. Wat een donders mooi verslag. Graafschap fan hier. De scheids was idd wel erg op zijn gemak bij de thuisploeg, en we hadden ook wel mazzel met de var. Jammer van die paar supporters op t laatst, hoeft niet te gebeuren. Mooi om te horen dat je ondanks het verlies toch nog deze hele gebeurtenis op papier hebt weten te zetten. Sfeer zat er bij jullie goed in na de 1-1, complimenten daarvoor. Je had wel even wat Grolschjes voor de terugweg moeten meenemen man. Smaakt doezend maal beter dan een lauwe erdinger ! Goed goan!

  2. Fijn dat jouw broodje bal wel lekker was.
    Ik had een broodje rookworst. Dat was geen enkele ster waard! Zacht broodje, kouwe worst en geen unox saus. Sunde van ’t geld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.