Na een bewogen week door het vertrek van held, publiekslieveling en fantastisch mens Fran Sol moesten we het zondag na de winterstop opnemen tegen aartsrivaal NAC. Het vertrek van Fran Sol had de normaal zo aanwezig derbyspanning volledig overschaduwd. Pas op vrijdag dacht ik er voor het eerst écht aan omdat NAC-supporters spandoeken hadden opgehangen bij ons stadion. Als deze wedstrijd een paar weken later was geweest was de spanning ongetwijfeld veel meer aanwezig geweest.

Op zaterdag moest de spanning bij mij nog komen. En dus ging ik vol goede bedoelingen naar de laatste training. Traditioneel gezien stonden er dan een paar vuurwerkfanatici voor een paar rooie vuurwerk de lucht in te schieten en dat duurde dan erg lang. De vorige keer hadden we ook genoeg fakkels. Dit keer niet. De KNVB vindt een fakkel levensgevaarlijk en dus mag dit alleen nog professioneel afgestoken worden. En dus huurde Willem II een bedrijf in die dit ging regelen. Ik hoorde een bedrag van €2000-€2500. Tijdens de jaarwisseling had ik voor een euro of 50 aan vuurwerk en ik kan je zeggen: dat was stukken indrukwekkender dan deze zielige vertoning. Volgend jaar maar gewoon achter gesloten deuren trainen zoals NAC dat dit keer al deed. De spanning was er nog steeds niet.

Maar dan is het zondag. De wekker stond ingesteld op 5.30 maar ik was al zeker om 4:45 wakker. De spanning was er. Nou ben ik niet zo snel in de ochtend maar al helemaal niet als we tegen NAC moeten. Sleutel kwijt, sleutel gevonden. Portemonnee kwijt, portemonnee gevonden maar zonder pinpas. Muts kwijt, Muts gevonden etc. Moest ik nog opschieten ook, want we begonnen al om 7 uur. Er werd met wat vuurwerk verzameld in de Spoorzone en vanaf daar liepen we dan samen naar de kroeg. Over een verlaten spoorzone trok de stoet richting Heuvel. Daar aangekomen was de kroeg echt ramvol. Een top-opkomst. Bzzz, m’n telefoon trilt. Twitterberichtjes en zelfs pb’s van journalisten. Hoe haalden we het in ons hoofd een spandoek mee te nemen met ‘Dood aan Breda’. Ik had het spandoek niet eens gezien en het zou ook niet mijn keus zijn qua tekst, maar kom op. Het is een derby waarbij beide partijen wel eens de grens opzoeken. Er gaat niemand echt dood van een spandoekje en nee, heel ‘netjes’ is het ook niet, maar dat is een spandoek van iemand die een ander pijpt ook niet. Waarover later meer. Ik zette alle miepende NAC-ers op Twitter lekker op negeren en ging weer verder met ouwehoeren.

In de kroeg was het zoals gezegd ramvol maar erg gemoedelijk. Een groot saamhorigheidsgevoel. Dit is waarom je zo fucking vroeg je nest uit komt om samen naar de wedstrijd toe te leven. En zoals bekend ben ik normaal niet van de klopgeestenmuziek, maar als je het dan toch draait, doe het dan goed. En dat deed deze Belse dj echt heel goed. Klasse. Het was sowieso ammel goed geregeld door de boys. Normaal ziede het in een kroeg donker worden, maar nu was dat andersom. Langzaam werd het licht.

Rond een uurke of 9 ging ik mee een maot effe ergens ontbijten. Het contrast was enorm. Van het gebonk in de kroeg met ijskoud bier uit een plastic beker en 5 man per vierkante meter kwamen we ineens in een oase van rust terecht. Klassieke muziek, versgeperste sapjes en cappuccino’s met hartjes van melk. Toen we weer terugkwamen bij de kroeg was het zowel binnen als buiten heel druk. Mensen moesten soms een half uur wachten om de kroeg binnen te komen. Na een tijdje vertrok men met een indrukwekkende stoet naar het stadion. Het leverde toffe beelden op.

Bij Willem II pakte ik gauw een paar pilskes en ging er ’s ekkes goed voor staan. Een DJ zorgde voor muziek op het juiste volume (eindelijk horen we muziek op de KingSide) en we waren er klaar voor. De opkomst was spectaculair met het fantastische hijsdoek (oei een machinegeweer, als ze dat in Breda maar aan kunnen) en de bijbehorende vlaggen van Tilburg Tifosi. Niets dan respect voor deze actie. Het thema van de bekende Netflix-serie La Casa de Papel matchte perfect met de muziek die bij de opkomst gedraaid werd en er werd super op mee gezongen. De wedstrijd kon beginnen, Tilburg was er overduidelijk klaar voor. Het uitvak had, dat moet gezegd worden, ook een prima tifo-actie.

De wedstrijd was niet goed. Zoveel was duidelijk. Zowel Willem II als NAC speelden slordig. Het geluk was dat Willem II met passie en strijd speelde. De spelers in het rood-wit-blauw wilden het gewoon echt meer dan de Bredanaars.

Willem II speelde gewoon zoals het hoort in zo’n wedstrijd. Gasten als Peters, Heerkens maar ook een nieuweling als Llonch begrijpen wat zo’n derby inhoudt. Freek Heerkens werd dit keer maar eens misbruikt als linksback. En dat deed ‘ie uiteraard weer prima. Heerkens kan je ook nog op de lat zetten, dan hangt ie gewoon ondersteboven met de lat in z’n knieholtes ballen uit de goal te koppen. Interesseert ‘m geen reet. Peters was met zijn rust, passing en inzicht ook weer aanwezig alsof hij nooit weg was geweest. En Llonch speelt echt met het hart. Zulke spelers heb je echt nodig in deze derby. Voorop in de strijd. Zonder een dolle stier te zijn.

Het was diezelfde Llonch die naar eigen zeggen met het hart schoot toen hij een afvallende bal na een corner van Crowley ineens uit de lucht op de slof nam. De bal plofte de goal in. Heerlijk. ‘Dit is waarom ik altijd naar Match of the Day keek vroeger. Geen oeverloos getik, getreuzel en gekap en gedraai. Gewoon lomp uithalen. Een ‘Engels doelpunt’ van de Spanjaard. Doelpunten als deze zien we te weinig in de Nederlandse competitie.

NAC had verder weinig serieus in te brengen. Jeh, ze hadden wel balbezit. Maar verder wast nie veul. Een uiterst, naar Bredaas gebruik, ludieke selectie. Ondanks het vele balbezit konden ze echt geen moment gevaarlijk worden.

NAC kreeg nog rood (en die speler van ze werd mooi nagezwaaid met wat mooie rooie vlaggen) voor een overtreding van achteren. Daarna was het helemaal klaar. Willem II ging de voorsprong echt niet meer weggeven. Integendeel. Willem II maakte er 2-0 van. Vangelis Pavlidis ging een luchtduel aan en troefde zijn tegenstander eenvoudig af. De bal kwam ik de loop van de andere nieuwe Griek met de naam Vrousai en hij plaatste de bal knap van buiten de 16 achter Benjamin van Leer.

Rooie kaort!

Het feest barstte los. Prachtig om te zien hoe de spelers juichten na de goal. Ze werden net zo gek als het publiek. Dat moet je hebben. Meer passie dan je tegenstander. Het door een paar supporters geschilderde doek ‘Ook zonder Sol zijn wij meer dan Te Vrede!’ kon omhoog. Willem II won de derby op alle fronten.

Wat eigenlijk nog lekkerder was dan die 2-0 was het feest na de wedstrijd. Lekker lang op de KingSide blijven plakken om de mensen in het uitvak vocaal nog effe wat zout in de wonden te strooien. Heer-lijk. Bragging rights. We hebben ze de komende periode weer.

Toen deh ammel klaar was nog effe D’n Beitel mee afgesloten. Kopke d’r volledig afgeschroefd en vandaag goed brak. Maar wat hebben we genoten. Wat een supermooie dag/

Ik ben echt supertrots op deze club, op een aantal spelers van dit team, op de supporters, de sfeer en op de groei die we als club op dat gebied gemaakt hebben. Als we 10 jaar geleden om 7 uur ’s ochtends hadden afgesproken hadden er 70 man gestaan. Nu was er een indrukkende groep. Waar andere clubs stilstaan of slinken qua fanatieke support groeien wij. De volle uitvakken spreken boekdelen. Alleen de ekte ekte gaan mee. Woensdag mogen we voor de beker naar Twente en dan gaan er gewoon bijna 900 man mee. Alleen voor Utrecht uit moeten we nog flink wat verkopen. Die loopt echt ver achter bij andere uitwedstrijden. Koop die kaarten en steun Willem II in Utrecht!

De allermooiste club!

Advies aan het thuispubliek

Voortaan altijd om 7 uur ’s ochtends in de stervende vrieskou met elkaar toeleven naar de wedstrijd. Het was top. En dat opkomstnummer mag ook zo blijven hoor. Verder raad ik iedereen aan om dit filmpje van Willem II eens te kijken en op FOX gewoon even de eerste 15 minuten terug te kijken. Mag je zelf zeggen wat je van de sfeer vond.

Advies aan het uitpubliek

De club die de vorige keer niet verder kwam dan vanuit een rijdende auto fakkels gooien naar een groep supporters en gauw door rood rijden en de beelden later zonder geluid opsturen naar allerlei sites omdat het mèt geluid een nog lachwekkender actie was. Ze pakten het dit keer grootser aan. Men had nu zelfs 3 ludieke acties voorbereid. Dan bende fanatiek hoor. Omdat ik de Johan Derksen van de ludieke acties genoemd ben ga ik ze even uiteenzetten: 
– Strekking vrijdag: Nooit uitverkocht maar wel Sol verkocht. Jammer. Wel uitverkocht dus.
– Heel Tilburg draait om Breda. Best een statement voor een club die welgeteld 7/8 spandoeken over Willem II gemaakt heeft de afgelopen week t.o.v. 1 spandoek over Breda in Tilburg.
– Nooit uitverkocht. Jammer. Wel uitverkocht dus.

Doordat Willem II juist geen geforceerde actie uitvoerde kwam het nóg geforceerder over dan het al deed (en vergeet de uiterst vergezochte en trieste actie tegen KS79 niet toen de winkel van Roy Donders failliet ging). Als dit het niveau gaat zijn de komende jaren dan moeten we maar stoppen met dit gedoe joh. Zeggen we gewoon: NAC heeft het dit jaar voor het laatst gedaan, zij winnen, Tis klaar met dat gestuntel.

En als je al weken in berichten op internet miept over je zorgen over de veiligheid in ons stadion, wederom over het fakkels gooien begint (wat doe je zelf dan?), en terugkerende leugens uitbraakt over kettingsloten en cobra’s moet je misschien maar niet ‘Waar is dat risico?’ gaan zingen. Het werd echt met schaterlachen ontvangen aan Tilburgse zijde.

Laat daarnaast die dubbele moraal eens varen. Dat janken over die fakkels terwijl je het zelf dus ook doet is al erg, maar dan dat gejank om een spandoekje. De oude volksclub van weleer had hier niet zo over gemiept.
Nee een doekje met ‘Dood aan Breda’ is niet netjes, maar er gaat niemand écht dood van zo’n doekje. Het is net zo niet netjes als een afbeelding van een gast die een andere gast pijpt op te hangen in een stadion waar ook kinderen zitten. Of zoals NAC zelf doet, een promovideo maken waarin je het maken van schandalige overtredingen op spelers van Willem II promoot. Ik ken echter in Tilburg geen mensen die daar op internet over klagen tegen Bredase politici, NAC of supporters van NAC. Het hoort bij een derby waarbij de grens wel eens opgezocht wordt. Dus ophouden met janken over een doekje met Dood aan Breda. Boehoe.
Letterlijke quote: “Hoezo hebben de lokale veiligheidsdiensten niet ingegrepen?” We hebben het over een doekje met ‘Dood aan Breda’ he. Nogmaals, het zou ook niet mijn keus/leus zijn maar ik wil langs deze weg dan toch alle nabestaanden van de eventuele slachtoffers van dit spandoek veel sterkte toewensen.

Dood. Een beetje zoals de sfeer in het uitvak. Want de beste supporters van Nederland hebben hun orkaan van geluid helaas achtergelaten in Breda. Jammer. Het ontbrak ze daar, net als op het veld echt aan fanatisme.

Ze waren vooral fanatiek tegen Willem II met 3 matige acties. Én toch draait heel Tilburg om NAC. Er waren 2 doeken in het uitvak over KS79 waarvan dus 1 met een Antwerp-supporter. Tilburg gaf de juiste reactie: geen reactie.

Het zou ook nogal een spandoek zijn om te maken, een pijpende NAC-supporter met de blote tokussen van supporters van Lokeren, Sparta, De Graafschap, Celtic, Tranmere Rovers en St. Pauli. Dat zou een vieze kliederboel worden waar ik liever niet over nadenk. Maar als we dat zouden schilderen, weten we zeker dat ze er in Breda weer schande van zullen spreken.

NOAD! Nooit opgeven altijd drammen.
Kan nu al niet wachten op alle reacties van the Breda internet army. Ieder jaar hetzelfde. Kan ze zo uitschrijven.

Advies aan de trainer

Kristinsson is nog te licht. Vooral voor dit soort wedstrijden waar het op strijd aan komt. Won volgens mij geen duel.

Positief: Tapia speelde echt fantastisch. Man of the match!

Irritantste man van de wedstrijd

Ik vond gisteren iedereen leuk, gezellig en tof. Geen gemauw.

Slechtste man van het veld

Tjeh, Kristinsson werd terecht gewisseld.

5 gedachte over “Willem II – NAC Breda”
  1. Ik vond “Dood aan Breda” ook echt veel te ver gaan. Maar misschien komt dat ook wel doordat mijn pa zaterdagochtend met een hartinfarct in het ziekenhuis belandde. Het gaat nu gelukkig stukken beter met hem. Verder is jouw tekst weer geniaal, en vind ik dat je nog niet met pensioen mag. Maar ja, daar ben je het zelf ook al niet meer eens :D.

  2. Goed stuk. Niet mee eens. Kristinsson kreeg geen bal ingespeeld. Maar gaf continu druk en werkte als een paard. Daarnaast hield hij zich continu aan de positie om op andere delen van het veld ruimte te krijgen. Visie van een trainer.

    1. Helemaal eens. Kristinsson was echt niet minder dan Pavlides. Neemt niet weg dat beiden een stuk minder zijn dan onze Fran Sol.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.