Afscheid nemen tegen ADO Den Haag. Ik had beter moeten weten. Eerder deze week zwaaide Robin van Persie het publiek van Feyenoord vaarwel tegen ADO en hij verloor in zijn laatste wedstrijd. Ik verloor de laatste wedstrijd waar ik een verslag over schrijf ook. En nie zo’n bietje ook nie.

We vertrokken al goed vroeg, haalden iedereen op en wisselden de kaartjes effe om in D’n Beitel en gingen op zoek naar de eerste files. Ik had mooie plannen met deze wedstrijd. Ik wilde op de betreffende zondag waarop deze wedstrijd gespeeld werd na de wedstrijd naar een bepaald restaurant gaan in Rotterdam en daar ons te goed doen aan speciaalbier en goeie hamburgers. Maar de KNVB gooide roet in het eten en we moesten dus maar iets anders zoeken. En dat deed ik.

Ik zocht een eettentje dat zich enigszins kon meten met de bekende friettent in Ijmuiden. Iets grijs, versleten. Lekker afgelegen. Een treurige ambiance. Het liefst een beschimmelde zeecontainer met een uitbater die zijn pruttelende frituurvet als asbak gebruikt. Met van die goeiekope witte tuinmeubelen voor de deur waar je zo af glijdt door de jarenlange vuile groene algaanslag die d’r op zit. Met een Indiana Jones-flipperkast en een Photoplay waarvan het scherm glimt van vettigheid. Ik had de juiste zaak gevonden. Cafetaria ’t Zwaantje in Vlaardingen.

Eigenlijk voldoet deze zaak aan alles wat je maar zoekt op zo’n trip. Maar ik las eigenlijk al meteen dat de zaak vorig jaar is overgenomen en verbouwd is. Google Maps liep wat achter. Toch besloten we te gaan. En we troffen van binnen inderdaad een moderne, mooie zaak aan met vriendelijk personeel. Van buiten was het nog steeds vrij treurig. Prachtig. Ze hadden het allemaal wel wat verbeterd hoor. Beter meubilair, modernere signs… maar het ligt heerlijk afgelegen midden op een grijze parkeerplaats. En er stond een vies klein busje voor de deur met een klant d’r in die op haar friet zat te wachten. Prachtig beeld. Echt van genoten. Het eten was trouwens gewoon prima. Helaas wel saus d’r naast. Mijn compagnons genoten van een frietje rendang. Hebben ze niet overal. Nice. ’t Zwaantje in Vlaardingen mensen.

Omdat het m’n laatste wedstrijd was als ‘Kruikenzeiker’ hadden mijn reisgenoten kosten noch moeite gespaard om mij een groots afscheidscadeau te geven. Bijzonder verrast moest ik het uit zo’n zilveren koeltas van de Aldi halen. Glamoureus. Blikken Schulten Bräu in cadeauverpakking met een rouwkaart en een gedicht. Prachtig! Maar nu moet ik dus de komende tijd thuis Schulten Bräu drinken. Dat hadden ze nou niet hoeven doen.

We waren zeker als één van de eerste auto’s bij Willem II vertrokken maar kwamen bijna als laatste aan bij het Cars Jeans Stadion. Er stond een joekel van een rij want het fouilleren ging echt verschrikkelijk langzaam. Best triest dat je supporters tijdens de spits allerlei files in stuurt en ze niet de mogelijkheid geeft een uurtje eerder te vertrekken. Ze zijn wel zo krampachtig op dat gebied in Den Haag. Toen we binnenwaren wilde ik eigenlijk efkes een beker cola. Maar ook daar ging het niet echt hard.

Op de tribune ging het wel hard. Want de sfeer zat er lekker in. Het was echt een prima uitvak. Op het veld zat het aanvankelijk ook prima mee want Willem II kwam op voorsprong via Dankerlui. Nog voor de rust kwam Den Haag op gelijke hoogte maar Willem II was de betere ploeg. Net na de rust kwam Willem II weer op voorsprong. Een heerlijke steekbal van Isak op Pavlidis en de Griek schupte goed hard in de kruising. 1-2.

En toen begon het gezeik. Wellicht dat er al wat spelers een vakantie hadden geboekt die ze niet meer konden annuleren want ze deden echt alles fout wat ze maar fout konden doen. Eerst mocht Kanon over links richting goal komen. Hij schoot in de korte hoek. Dan moet de keeper hem altijd hebben maar Wellenreuther kon slechts de bal aanraken. Echt waanzinnig slecht gekeept. Hier kon Woud nog een puntje aan zuigen.

En daarna de hele situatie met Dankerlui. Bij een vrije trap van ADO rent ‘ie ineens naar voren en springt in de baan van de bal. De bal komt tegen zijn arm aan en hij krijgt geel. Kan gebeuren. Iets te enthousiast. Vrije trap. En weh doet die ezel? Die rent naar voren en springt in de baan van de bal. De bal komt tegen zijn arm aan en hij krijgt geel. KAN NIET GEBEUREN! Hoe fucking dom ben je dan? Echt ongelofelijk. Die heeft de gloeilamp niet uitgevonden hoor. Sterker nog, ik denk niet dat ‘ie weet hoe je d’r één moet vervangen. In alle jaren dat ik als voetbalsupporter op de tribune zit heb ik nog nooit zo’n ontzettend dom iets gezien. Sympathieke jongen wel, maar dit kan echt niet op dit niveau.

Wat vervolgens gebeurde kunde een beetje zien als een grote toren bij dat spelletje Jenga en iemand met van die Nibb-It-ringen om z’n vingers probeert het onderste blokje d’r uit te trekken. Klets. Boem. Pats. De Jenga-toren stortte volledig in en de doelpunten vlogen ons om de oren. Bij iedere bal die binnen de 16 meter kwam zat er wel weer een verdediger of keeper naast. Echt verschrikkelijk. Het verdedigen was om te janken. Het werd zelfs 6-2. Dat is nog eens een pak slaag. Verliezen in Den Haag zijn we wel gewend maar de manier waarop was vrij triest. Willem II had nog de mogelijkheid die play-offs te halen maar diep van binnen wist ik wel dat het beter was dat we die niet meer haalden. Het team is er op dit moment wel een beetje klaar mee geloof ik. En misschien ook wel een beetje met Koster en Vink. Ik kan het me van sommige spelers wel goed voorstellen.

Na de wedstrijd mochten de bussen de met enorme hekken omsloten bussluis verlaten. De supporters die met de auto afgereisd waren moesten verrekte lang wachten. Daarna werden we over een ellendig fietspad gestuurd en moesten we via de achterdeur Den Haag uit. Het blijft bijzonder hoe krampachtig ze daar met uitsupporters omgaan.

Maar ja, ondanks dat we gewoon een goed seizoen gehad hebben met vooral hoogtepunten hadden we toch een beetje een vervelende nasmaak van die laatste paar wedstrijden. En als je dan teleurgesteld bent over het einde van het seizoen kan je met z’n allen zitten treuren en met elkaar bespreken hoe verschrikkelijk het allemaal wel niet is. Of je kan eens met mensen gaan praten die het écht kut hebben zodat je kan denken ‘ach, zo erg is het allemaal niet’……en dus reden we naar Breda.

We waren inmiddels al goed wazig.

We wilden gewoon gezellig een pilske vatten met die gasten. Praten over teleurstellingen en misschien op het eind nog wel effe een polonaise doen. Mijn sanseveria zingen. Zoiets. We liepen langs hun stadion richting hun supporterscafé. De stemming leek prima. Wat dronken NAC-ers en NAC-erinnekes stonden te zeiken, te zingen of zelfs hartstochtelijk te plekken met elkaar. Niets te merken van een ietwat bedrukte stemming. Wij klaarden daarmee ook wat op en liepen vrolijk naar binnen bij ‘Café de Bea’ waar helaas alles al leeggeveegd was. Geloof niet wat ze zeggen over bier en NAC want we kregen daar echt geen pils meer mee. Kutzooi. Toch weer die teleurstelling. Het is immers alweer effe geleden dat Willem II-ers met lege handen het NAC-stadion verlieten. We konden echter snel weer lachen toen we buiten op de parkeerplaats een vrouw met d’r blote flamous op het asfalt zagen liggen om te zeiken. En dat was het daar eigenlijk ook gewoon: kut. We waren gewoon veel te laat daar.

BARMAN HEDDE GIJ MEN NIE GEHEURD?

En zo eindigde een prachtig seizoen dan toch, zoals het als Willem II-supporter hoort, met teleurstellingen.

Ik wil jullie allemaal bedanken voor het lezen van dit allerlaatste wedstrijdverslag en wil jullie meteen uitnodigen voor de befaamde en tevens allerlaatste Kruikenzeiker Awards waarin we de meest opvallende awards van het jaar weer uit gaan delen. De Awardshow is echt het laatste tekstuele wapenfeit van ondergetekende. Tot dan!

De Reis

Ja prima. Ik had lekker koud zomers bier voor mezelf geregeld en met een lekker muziekske op en alles ging het voorspoedig. Top.

Frèètwerk

Ik heb bij ADO geen brooike worst naar binnen geschoven.

Thuispubliek

In het uitvak viel de term ‘avondvierdaagsepubliek’. Treffend. Als we ze hoorden was het ‘overal waar we komen’ en nog zo’n kinderliedje. En dat pas nadat de 3-2 op het scorebord stond.

Uitpubliek

Waar bij Excelsior uit de helft van het uitvak er niet echt zin in had leek dit uitvak juist wel echt te willen gaan. Heerlijke sfeer. Top voor een woensdagavond. En gewoon omdat de uitsupporter van Willem II beter dan ooit is geef ik gewoon 5 sterren. Laatste keer gek kan mij het rotten.

Eindoordeel

Ik heb echt een hele toffe trip gehad. Echt. Maarja, Wellenreuther, Dankerlui, de slappe verdediging en de sluitingstijd van Café Beatrix gooiden net te veel roet in het eten om te eindigen met 5 Zijlertjes.

5 gedachte over “ADO Den Haag – Willem II”
 1. Kruikezeiker. Bedankt voor de verslagen de afgelopen jarren. Hopelijk komt er een film van of een boek. Tot die tijd lezen we ouwe berichten terug. Makker het ga je goed en de ballen

 2. Nondeju, moest bekant een traantje wegpinken bij het lezen van dit verslag. Vooral omdat ik weer herinnerd werd aan die k*tactie van Dankerlui overigens. Maar ook omdat ik voortaan een andere bezigheid moet gaan zoeken op het toilet de eerstvolgende post-matchday…

  En ja, we zeurden niet of nauwelijks toen je een keer een wedstrijd oversloeg, maar dat was denk ik vooral omdat de bezinning er al was dat de leegte van het ontbreken van een wedstrijdverslag vaker zou gaan voorkomen. We konden er vast een beetje aan wennen.

  Ik zweer het jongen, als ik er óóit achter kom wie je in het echt bent he!!
  … dan krijg je een ferme hand van me en een pint in je andere hand, want dat is wel het minste wat ik kan teruggeven voor bij elkaar opgeteld uren leesplezier, die jou ongetwijfeld honderden uren hebben gekost. Zelfs kinderen in Cambodiaanse sweatshops krijgen per uur meer betaald!

  Hopelijk tot ooit en blijf het internet scherp houden via de andere kanalen, het ga je goed!

  Maaszult

 3. Bedankt voor de verslagen…. altijd van genoten en hard om gelachen. Ik zal er aan moeten wennen….. geen kruikenzeiker verslag meer….geen zeurende vrouw meer als ik weer lachend aan t lezen ben.

  Net als menig Willem II supporter hoop ik dat je het toch gaat missen en dat er weer ens een verslag komt. Al is het maar bij speciale gelegenheden….

  KRUIKENZEIKER BEDANKT!!!!!

 4. Nodeju dat gaat een gemis worden. Vele verslagen mogen lachen. Helaas kan ik weinig wedstrijden live in stadion volgen maar daar jou was ik er toch bietje bij. Ga oew missen fijne mees!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.