In de afgelopen 13 jaar hebben we niet veel te juichen gehad. Het laatste hoogtepunt op het hoogste niveau was het halen van de bekerfinale. Na 13 jaar hadden we weer de kans die finale te bereiken maar daarvoor moesten we effe langs Feyenoord. Jeh, dan witte eigenlijk al dat het een moeilijk verhaal gaat worden.

Al een tijdje waren de 1200 kaarten voor het uitvak uitverkocht en ik ging voor het eerst dit seizoen met de bus naar een uitwedstrijd. Dat hebben we geweten. Na een hoop bier, gratis snacks en geouwehoer in D’n Beitel wil het wel eens voor komen dat je moet zeiken. Dan is het best vervelend als de leiding van de wc van de bus vastgevroren is. Op die leiding zeiken zou niet helpen want kokend water was ook al geprobeerd. Ja allemaal leuk, maar ik moet zeiken. In ’t fonteintje zeiken mocht ook niet en in lege blikjes zou wellicht een bloedbad worden. Gelukkig bedacht de uiterst vriendelijke busbegeleider van Stichting KingZine een hele klantvriendelijke en supportersvriendelijke oplossing die er voor zorgde dat iedereen toch nog zijn blaas kon legen. Ik ben hem zeer dankbaar. Het begon pijn te doen.

Bij het stadion was het bijzonder kut geregeld. 2 poortjes voor 1200 man. Vervolgens werd je gefouilleerd door een vriendelijke beveiliger die zelfs even m’n knikkerzak leek te controleren op knobbeltjes. Dit grondige fouilleren hielp duidelijk niet echt goed. Ik pakte een gratis bekertje bijna koude thee (ijsthee is meer iets voor de zomer Feyenoord) maar de beloofde handwarmers waren nergens te bekennen.

Het nadeel aan 1200 man in een uitvak vind ik altijd dat de fanatiekelingen altijd door elkaar staan terwijl ze normaal bij uitwedstrijden juist bij elkaar staan. In beide vakken stonden nu wat kleine groepjes verspreid. Jammer.  De sfeer was echter wel prima. De fakkels zorgden voor mooie plaatjes en werden gelukkig gewoon in de hand gehouden. Dan is er mijns inziens ook geen probleem. In de 3e minuut was er een actie voor Jan vd Dries. Lichtjes van de telefoon aan en zingen. Prima gebaar.  Een 10 voor het initiatief. Voor de zang een 5-. You’ll Never Walk Alone begint met ‘When you walk….’
In Nederland verneuken we dat vaak tot:

EN JOEL NEVER WOLKELOON!
JOEL NEVER WOLKELOON!
OH OH OH OLOON!
EN JOEL NEVER WOLKELOON!
JOEL NEVER WOLKELOON!
OH OH OH OLOON!

Op het veld was het spelbeeld al snel duidelijk. Feyenoord wilde en kon winnen, en Willem II kon niet en de trainer wilde niet. Een opstelling om te janken. Erwin van de Looi riep er schande van dat men zijn aantekeningen van de tactische besprekingen op Twitter had gezet. Alsof dat het verschil maakte joh. Willem II was gewoon te slecht en verloor terecht met 3-0.

Ik was prima gekleed tegen de temperatuur. Mijn muts, sjaal, 2 paar sokken, handschoenen, 2 truien en een t-shirt hielden 60 minuten lang de kou prima buiten de deur. Daarna begon de vorst echter grip te krijgen op mijn voeten en mocht de wedstrijd van mij meteen afgefloten worden. Extra frustrerend dat je dan na de wedstrijd nog effe moet wachten tot alle thuissupporters weg zijn. Eenmaal in de bus plaatsgenomen met een pilske begon alles heerlijk te ontdooien. Dat is zo’n enorm fijn gevoel. Dan beginnen je voeten lekker te tintelen en langzaam wordt alles warm. Heel warm. En dan mag je daarna gewoon weer de fucking kou in om naar huis te gaan.

Het was zo prettig dat ik zaterdag gewoon weer lekker ga vriezen en dooien in Friesland als we uit bij Heerenveen spelen. Ik ga echt mee voor de gezelligheid, want ik ben zó ontzettend klaar met deze trainer. Alle plezier dat ik had om echt naar een wedstrijd van Willem II te kijken is me volledig ontnomen.

De Reis

Lekker warme bus, maar geen wc. Weinig beenruimte. Wel gezellig maar iedereen zat verspreid in de bus. Geef men maar de wagen. Extra half puntje voor de busbegeleider.

Frèètwerk

Ijskoude broodjes met een worst. 4 euro. Die gasten die daar stonden te werken in de kou waren niet te benijden. Ongelofelijk. Worst smaakte prima, maar die broodjes waren echt niks.

Thuispubliek

Jeh. Het legioen. Er gaat geen wedstrijd van Feyenoord voorbij of het grootste voetbalcliché van Nederland wordt weer door voetbalpresentatoren en commentatoren uitgespuwd. Ik ben nogal allergisch voor onterechte clichés en dit is een hele duidelijke. De sfeer was gewoon waardeloos in De Kuip woensdag. Het hondstrouwe en fanatieke Legioen. Ik heb ze, buiten de 3 goals, 1 keer gehoord. Toen zongen ze ‘En wie niet springt die is een Jood’. Zelfs als ze de finale halen zijn ze bezig met Ajax. De lege plekken en het stadion vroegtijdig verlaten… je zou bijna zeggen dat het ‘Ajax-publiek’ verhuisd is naar Rotterdam. Want in Amsterdam wordt de sfeer de laatste jaren beter, in Rotterdam is het al jaren minder aan het worden. Zelfs als de spelers de finale gehaald hebben en een ereronde lopen is het hele stadion al leeg. En ik ken de reacties alweer hoor: “Nee en Willem II dan? Dat stadion van jullie is altijd half leeg en jullie staan niet voor niets bekend als Stilburg”. Ja, wij zijn geen topclub, hebben de sfeer gigantisch verbeterd de afgelopen 15 jaar en claimen NOOIT dat wij de beste sfeer van Nederland hebben. Dát is het verschil.

Uitpubliek

De foto’s van de fakkels zijn super. Echt heel gaaf om te zien. De sfeer vond ik verder, in tegenstelling tot veel anderen, niet helemaal top. Het clublied een keer of 2 zingen is meer dan genoeg. 5 keer is overdreven. Kwam denk ik door de verspreiding van de mensen die er normaal altijd bij zijn. Verder is het gewoon top om zo’n uitverkocht uitvak met allemaal gelijkgestemden te zien. Zijlertje d’r af voor het gooien van vuurwerk. Dat is gewoon dom, laf en gaat alle boekjes te buiten. Als je een supporter van Feyenoord blesseert daarmee (oog- of gehoorbeschadigingen zijn niet relaxt) is dat niet echt iets om stoer over te doen. Die mensen daar onder het uitvak kunnen dan irritant zijn, ze komen uiteindelijk ook maar gewoon om naar hun club te kijken. Niet tof, niet stoer, niet meer doen. Je benadeeld ons er echt allemaal mee.

Eindoordeel

Het was koud, kut en karig. Maar wel een halve finale en we zijn 5 tot 7 ton rijker.
Daar kunnen we gewoon een stuk of 5 Couwalibaly’s voor halen. Of het contract van Erwin en Giliano afkopen.

Een gedachte over “Feyenoord – Willem II”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *