monte-carlo-1366902

Vandaag, 15 september, is het precies 10 jaar geleden dat Willem II Europees voetbal speelde . Dankzij het behalen van de finale van de Amstel Cup mochten we voor het eerst sinds de Champions League-tijd weer eens in spanning afwachten welke club er uit de koker kwam. Het werd AS Monaco. De eerste wedstrijd tegen de Monegasken werd op donderdag 15 september gespeeld in het Stade Louis II. De wedstrijd was niet heel memorabel, maar de hele trip was een reisje om nooit te vergeten. De Kruikenzeiker mocht net legaal een biertje drinken maar was er bij en genoot. Hierbij, 10 jaar later, eindelijk een verslag.

Vanaf Stappegoor vertrok de dubbeldekker van Jan vol enthousiaste Willem II-supporters. Wij zaten bovenin, achterin. ‘Cool kids in the back’, was de regel. De blikken Juup gingen rond en de sfeer zat er lekker in. We hadden net 2 blikjes op of de eerste ‘mannen’ waren al een lunchpakketje aan het maken.

Lunchpakketje maken

Gelukkig werd er goed voor ons gezorgd. Busnymf Nienke deed de catering en was een aangename verschijning. We maakten maar al te graag gebruik van haar diensten. Broodjes worst, gehaktbal en blikken bier, alles kwam die meid brengen. ‘Nienke! Mijn worst is koud!’, en hop, daar was ze weer. Nienke bleef de gehele reis vrolijk en geduldig.

In de ochtend kwamen we na een lange en zure rit eindelijk aan in Monte Carlo. Er werd gewacht op de bussen van de Supportersclub en uiteindelijk werden we afgezet in deze sjieke stad. We liepen door een prachtige haven, langs prachtige wegen en trokken met veel plezier door de stad. De Monegasken en aanwezige toeristen werden opgeschrikt door de liedjes die door de straten galmden.

monacomonaco2

Er was afgesproken om bij Mc Carthy’s Irish Pub te verzamelen. De eigenaar zou zijn tent eerder opengooien, had extra personeel ingehuurd en er was een prijsafspraak gemaakt zodat de supporters daar voor een schappelijke prijs van een biertje en van het zonnetje konden genieten. De eigenaar kreeg van de politie een boete omdat hij te vroeg openging, maar dat deerde hem niets, die kosten zou hij wel terugverdienen. Toen hij echter de grote supportersgroep zag, zag meneer tevens dollartekens. Hij verhoogde zijn bierprijs meteen met een paar euro. Hier waren de Tilburgse centekakkers niet van gediend en men draaide massaal om. Zitte dan, mee oe boete en 6 man personeel. Sacré bleu!

Omdraaien!
Omdraaien!

In Monaco hebben ze ook best een leuk strandje. Daar waren een aantal prima terrasjes. Enkele supporters kozen er voor een verfrissende duik te nemen. Anderen vielen door de drank in de brandende zon in slaap en gingen zo rood als een vakantie-vierende Engelsman naar huis. De drankprijzen waren ook aan het strand vrij hoog; 6 euro als je het liet brengen door een serveerster, 3 euro als je het ging halen. 6 euro voor een blikje Heineken dus, en dan wordt het gebracht door zo’n Franse boerin met een snor. Nèèh merci. Zelf halen scheelt je niet alleen geld, maar het levert ook vermaak op. Knauwende TIlburgers die met hun beste Frans bier en eten bestellen. Wijlen ‘Harrieke’ had er het meeste moeite mee. Hij vroeg om een tosti. Niet wetende dat ze dat daar kennen als een Croque Monsieur was zijn tactiek om het dan maar harder te zeggen. ‘Tosti! Tosti! Jeh, TOSTI!’. Toen de mevrouw achter de balie nog één keer checkte of zij het echt goed verstaan had (’toast?’) stuurde zij een zeer verbaasde Harrieke weg met een geroosterde boterham.

monaco4

Na het strand werd er een tocht ingezet richting de locale McDonald’s. Het mooiste moment vond ik de sliert van Willem II-supporters die door de bekende tunnel ging. Het clublied galmde enorm hard en prachtig. Het zorgde voor zulke erge kiepenvel deh de vèère d’r bekaant ûtkwame. Als ge zat bent en ge moet een eind lopen krijg je al gauw weer dorst tijd voor een tussenstop dus. Langs de plek waar 1 keer per jaar de Formule 1-wagens staan te ronken op hun startplek waren ook wat cafeetjes. De locals maakten daar kennis met het bekende ‘mosterdgas-alarm’. En blij deh ze waren!
[youtube id=”OlTcP4t7YmA”]

monaco6

Uiteindelijk kwamen we toch aan bij de McDonald’s. Het was een soort winkelcentrum-achtig iets met roltrappen naar 3 niveau’s. Er werd van beneden naar boven gezongen en weer terug. Sommige Willem II-supporters konden niet meer rechtop staan, maar de sfeer was opperbest. Daarna liepen we naar het stadion waar de spelers ook net aan kwamen. De spelers stapten uit de bus en werden toegezongen. Na grondig gefouilleerd te zijn kwamen we aan in het uiterst lege stadion. De Monegasken liepen niet bepaald warm voor de wedstrijd tegen Willem II. Van de wedstrijd weet ik alleen nog dat ze enorm snel omschakelden. Niet zo gek als je ziet wat voor spelers daar rond liepen, maar toch. Het werd 2-0.

De McDonald's
De McDonald’s

monaco7

Het Stade Louis II bleek uitermate geschikt voor de ereronde van Raymond Victoria.
Het Stade Louis II bleek uitermate geschikt voor de ereronde van Raymond Victoria.

 

Na afloop stond onze bus meteen klaar. We beklommen de trap die leidde naar de eerste verdieping van de dubbeldekker. Daar werden we spontaan onpasselijk van de vieze kotsgeur die er hing. Het was werkelijk niet te doen, maar we waren zo moe, dat we meteen sliepen.

De terugweg was goed ellendig. Van al het bier, en het zitten in zo’n bus krijg je wel eens last van bierscheetjes. Je darmen zijn na 2 dagen doffe ellende flink van streek. Van een vaste pin is geen sprake meer en je hebt hoge nood. Er werd aangekondigd dat we snel zouden stoppen, dus we gingen vast in het gangpad bij de deur staan. Bij de stop aangekomen reed de chauffeur tóch door. Het zou het volgende tankstation pas worden. Als er sprake was van een puntje zou je kunnen zeggen ‘het puntje steekt er al uit’, maar dat geluk hadden we niet. Toen we eindelijk stopten en de deur openging zetten we het met een man of 20 op een sprinten. De mannen wc’s waren binnen no time bezet, dus stormden we als een soort overvallers de dames wc’s binnen. Hier waren een stuk of 20 hokjes en dus genoeg voor het rood-wit-bruine leger. De eerste supporters doken een hokje binnen, naarstig ging ik op zoek naar mijn eigen troon. Een deur ging open, een vrouw van middelbare leeftijd kwam naar buiten en zij leek de dood in de ogen te kijken toen ik met grof geweld langs haar manoeuvreerde en de deur hard achter haar dichtsloeg. Ik was echt net op tijd. Wat volgde was een explosie van jewelste. Het glazuur sprong spontaan van de pot af. Na deze enorme knal werd het even heel stil op de damestoilet van dit Franse tankstation. Eén stem verstoorde de stilte: “Desser zeker ééne van Willem II?”.

We kwamen weer terug in TIlburg en zochten ieder onze weg naar huis. Een enkeling van ons ging nog even ‘afteren’ in de stad en spauwde heel diejen BBA-bus onder. Een ander was zijn studie aan het verpesten en had beloofd aan papa-lief dat hij braaf zou gaan leren. Best zuur als je dan de bus uitstapt en een telefoontje krijgt: ‘Goed geleerd? Ja? Hoe komt het dan dat je godverdomme op de voorpagina van het Brabants Dagblad staat?’.

In de afgelopen jaren hebben wij als supporters het nog vaak over deze trip gehad. Iedereen heeft zijn eigen versie of herinneringen. Heb jij nog iets tofs te melden over AS Monaco – Willem II? Zet je verhaal/foto’s in de comments!

 

De wedstrijd in Tweets

Ondanks dat in 2005 Twitter nog helemaal niet bestond, hebben we er toch nog enkele kunnen vinden.

Jeh, zo bijzonder vond ik dat stadion niet.

Jeh, deh was zeker.

De Opstellingen

Bij AS Monaco liepen best wat aardige spelers rond. Patrice Evra is natuurlijk jarenlang dé linksback van Manchester Unitdd geweest en speelt nu in Italië bij Juventus. Squillaci is nooit een Europese topper geworden, maar mag toch niet klagen met clubs als Sevilla, Arsenal en Lyon op zijn C.V. Maicon werd na zijn tijd bij Monaco een vaste waarde bij Inter en werd wèl een topper. Heeft nog heel even bij Manchester City gezeten maar kwam daar niet aan de bak, is nu bij AS Roma wel gewoon een vaste waarde. Scoorde op het WK in 2010 nog dit doelpunt. Adebayor is wel de meest in het oog springende speler hieronder. Emmanuel Adebayor speelde in zijn carrière voor Metz, Monaco, Arsenal, Manchester City, Real Madrid en Tottenham Hotspur. Hij is eigenlijk de enige speler die ik me ècht kan herinneren van die wedstrijden. Maar hij is natuurlijk ook lastig te missen met zijn lengte.

1 Guillaume Warmuz
3 Patrice Evra
4 François Modesto
13 Maicon
19 Sébastien Squillaci
7 Lucas Bernardi
11 Olivier Sorlin
15 Akis Zikos
17 Olivier Kapo
21 Camel Meriem 75′
24 Emmanuel Adebayor 71′

Reservespelers
14 Toifilou Maoulida 75′
22 David Gigliotti 71′
1 Oscar Moens
2 Nuelson Wau
5 Michel Kreek
8 Raymond Victoria
6 Martijn Reuser
10 Tom Caluwé
11 Kevin Bobson
17 Arvid Smit 25′
21 Kemy Agustien
9 Moussa Dembélé 88′
20 Jatto Ceesay 84′

Reservespelers
12 Sven Delanoy 25′
14 Marko Kolsi 88′
23 Hans Denissen 84′

De Statistieken

  AS Monaco 2 – 0   Willem II
Datum: donderdag 15 september 2005
Tijd: 21:00
Soort: EC3
Ronde: 1e ronde
Toeschouwers: 5000
Coach Willem II: Robert Maaskant
Scheidsrechter: Alexandru Tudor
Stadion: Stade Louis II
Coach AS Monaco: Didier Deschamps
24. Olivier Kapo 1 – 0
47. Emmanuel Adebayor 2 – 0

Advies aan het thuispubliek

Het thuispubliek dat aanwezig was leek niet erg fanatiek. Volgens het hijsdoek aan het begin van de wedstrijd zouden er ultra’s aanwezig zijn. Niet gezien of gehoord. Voor de thuiswedstrijden komen er tegenwoordig wel mensen naar het Stade Louis II.

Advies aan het uitpubliek

De mensen die er bij waren hebben het fantastisch gehad. De mensen die er niet bij waren hebben echt wat gemist. Er waren eigenlijk, voor een Europese uitwedstrijd, te weinig uitsupporters mee. Dat zou nu, 10 jaar later, toch heel anders gaan. Willem II leeft nu veel meer dan dat het toen deed.

Advies aan de trainer

De trainer was destijds Robert Maaskant. Die krijgt geen advies.

Irritantste man van de wedstrijd

Robert Maaskant was heel vervelend weet ik nog wel.

Slechtste man van het veld

Marko Kolsi en Hans Denissen deden maar 2 en 8 minuten mee, maar zakten compleet door het ijs. Ook Sven Delanoy en Arvid Smit speelden echt een waardeloze wedstrijd. Opbouwend deden zij het echt waardeloos. Die Kolsi was continue te langzaam en heeft geen bal gehad. Hans Denissen kwam zijn man niet voorbij. Kevin Flopson deed het ook weer waardeloos. Totaal geen bezieling. Frank… ehm Kevin Bobson dus. Ja die was slecht die wedstrijd hoor. Ja.

8 gedachte over “10 jaar terug: AS Monaco – Willem II”
  1. Vorige week in Monaco nog door de tunnel gelopen en helaas de verkeerde mc donald bezocht. Waren prachtige dagen om naar terug te kijken. Was blij dat ik toen veel foto’s had maar kan ze verdomme niet terugvinden. Tunnel, rood wit blauwe neger op het strand, alarm wat niet wilde werken, mac. Pub, stappen in Nice staan voor altijd in mijn geheugen gegrift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *