Ja, je leest het goed. Een afscheidstournee. Ik stop d’r mee. Na dit seizoen zulde toch eens iets anders moeten zoeken wat je op de wc op je werk kunt gaan lezen. Zelf vind ik het spelletje Darts of Fury wel leuk.

Op 20 augustus 2012 schreef ik het eerste wedstrijdverslag over Willem II – Vitesse. Het begon als een parodie op de gemiddelde Tilburger, die vooral bekend staat om het zeiken. Ik wilde alles over en rondom de wedstrijden afzeiken. Al na 2/3 wedstrijden bleek het onmogelijk alles af te zeiken zonder enorm in herhaling te vallen. De wedstrijdverslagen werden daarom meer een cynische weergave van de belevenissen en bevindingen van een kritische Tilburger bij ‘zijn’ Willem II. Ik nam de vrijheid te doen wat ik leuk vond, wat ik grappig vond en waar ik zin in had. Grappig genoeg sloeg het, volledig tegen mijn verwachting in, aan en de populariteit groeide hard.

Mensen vroegen zich af bij Willem II hardop af wie De Kruikenzeiker is. Soms, tot mijn grote hilariteit, in mijn bijzijn. Bij een relatief kleine club als Willem II kom je echter overal wel achter als je het maar weten wilt. Mensen begonnen me te herkennen, privéberichtjes te sturen, me aan te spreken bij m’n naam alsof ik ze ken en voor mij het ergst: begonnen jolig en lollig te doen na een paar biertjes. Ik geloof dat een typetje vaak een uitvergroting is van je eigen karakter en dat is in mijn geval niet anders. Het soms chagrijnige, cynische en botte toontje van De Kruikenzeiker is niet echt een act. Ik zit niet te wachten op dronken josti’s die luidruchtig en lomp gaan doen puur omdat ze weten wie ik ben. Er waren zelfs mensen die me na riepen als ik met vrienden op straat liep. In plaats van het te zien als een heel groot compliment haatte ik het echt. De keuze om deze site anoniem te willen runnen is een hele bewuste geweest en het is heel irritant als mensen dat dan niet kunnen of willen respecteren omdat zij het op dat moment stoer vinden anderen te laten weten dat zij weten wie ‘De Kruikenzeiker’ is. Dat ging me de laatste maanden steeds meer tegenstaan en wekte veel irritatie op. Dit hele ding werd groter dan ik ooit verwacht had en het was nooit mijn doel om aandacht te krijgen. Zit ik dus ook niet op te wachten. Het zal er misschien bij horen.

Maar vooral de hoofdzaak, het schrijven van de wedstrijdverslagen, begint me meer en meer tegen te staan. Over een PSV thuis vorig jaar of Ajax uit van dit jaar valt genoeg te schrijven. Maar probeer voor het zesde jaar op rij maar eens een leuke invalshoek te vinden voor Excelsior thuis. Dat is verdomde lastig.
Ik durf zonder enige gêne te zeggen dat ik vernieuwend en origineel ben/was op dit gebied maar dan moet je daar ook continue jezelf aan houden. Mijn grootste angst was om in herhaling te vallen.
Ik denk dat ik die herhaling tot nu toe nog aardig heb weten te vermijden maar mede daarom is dit wel een goed moment om te stoppen. Daarnaast heb ik nu een drukker privéleven dan 6 jaar geleden waardoor het schrijven van een verslag soms effe tussendoor moet. Dat is niet hoe ik het zou willen doen. De site en de lezer verdienen mijn volle inzet en motivatie en ik merk dat die steeds meer wegebt. Waar ik 5/6 jaar geleden soms (aardig onder invloed) op dezelfde dag al met een verslag kwam is dat nu soms 2/3 dagen later. Ik kijk uit naar de tijd dat dit gewoon niet meer hoeft. Dat ik gewoon op zondagochtend rustig uit kan brakken en niet ook nog eens een lang verslag moet schrijven.

Deze site heeft me in die 6 jaar enorm veel tijd gekost maar het heeft me gelukkig ook een heleboel leuks gebracht. Ik ben enorm dankbaar voor de paar duizend lezers die de site wekelijks bezochten. Prachtig dat ik via social media leuke reacties kreeg van hele jonge, maar ook oudere mensen. Het is echt super om met carnaval iedere keer als je een kroeg binnenstapt groepen mannen en vrouwen met mijn logo hun kiel te zien staan. Ik kreeg berichtjes van spelers van Willem II die me tof vonden of me corrigeerden over wedstrijdfeitjes (“ik heb die kans niet gemist, dat was speler x
” ). Ik kreeg ook berichtjes van spelers die me echt totaal niet tof vonden en van moeders van spelers die het niet eens waren met wat ik over hun zoon schreef, maar me toch stiekem wel leuk vonden. In het begin schopte ik graag tegen alles aan wat er mis ging bij Willem II (en dat was veeeeeel meer dan nu). Inmiddels heb ik goed contact met enkele mensen bij de club en heb ik het afgelopen seizoen zo af en toe met het schrijven van wat korte tekstjes/voice-overs, het ontwerpen van aanvoerdersbanden of het maken van zoiets lulligs als een uitshirtje ;). Iets wat ik ook geheel vrijwillig (en heel graag) in mijn vrije tijd doe.

De Toekomst

Op 12 mei 2019 speelt Willem II haar laatste wedstrijd van het seizoen tegen FC Emmen en deze wedstrijd zal de laatste wedstrijd zijn waarvan ik een wedstrijdverslag schrijf. Daarna volgt uiteraard nog de welbekende Awardshow en dan is het klaar met de wedstrijdverslagen. Wat ga ik dan doen? Nou, er komt al zo’n 3/4 jaar een wedstrijdverslagenbundel aan. Dat lijkt me een prachtige afronding van 6 seizoen DeKruikenzeiker.nl. Maar de tijd om daar goed aan te werken ontbrak. Dat moet ik nu weer oppakken. En verder? Geen idee. Misschien ga ik de site verbouwen tot een online Willem II-museumpje. Of ga ik een podcast beginnen. Of misschien maak ik er enkel een webshop van om jullie financieel uit te kleden door wekelijks nieuwe emblemen te maken. Geen idee. De komende maanden zijn een goede gelegenheid om daar over na te denken.

Ik blijf uiteraard gewoon actief op Twitter en Instagram en zal m’n best doen ook de mensen op Facebook niet te vergeten. Dat vind ik allemaal nog veel te leuk om te doen. En stel nou dat er ooit weer iets is dat echt aan de kaak gesteld moet worden sluit ik niet uit dat ik toch maar weer met tegenzin m’n laptop openklap en ga typen. Maar voorlopig kijk ik vooral uit naar de tijd dat ik dat niet meer ga/hoef te doen.

Het is nog geen mei (NOG minstens 18 FINALES!!!!) en tot die tijd hebben we nog een complete seizoenshelft. Een ware afscheidstournee aan wedstrijdverslagen die me nog 1 keer een NAC thuis laat beschrijven, die me langs het 10-Zijlerige broodje beenham van FC Twente leidt (het heeft zo moeten zijn) en hopelijk eindigt met een thuisoverwinning en een mooi Tilburgs fistje waar misschien dan, speciaal voor mij, nog 1 keer gevochten wordt. We gaan er wat moois van maken!

De Kruikenzeiker


12 gedachte over “De Kruikenzeiker Afscheidstournee 2019!”
 1. Nondeju, wes déés náh wir! Verrekkes sùùnt, zou ik als fan willen zeggen.

  Paar jaar terug was ik ook wel benieuwd wie nou die befaamde kruikenzeiker zou zijn, maar achteraf ben ik blij dat ik er nooit achter ben gekomen. Juist om de reden die je al aangaf vervelend te vinden; dat ik niet zeker weet dat ik mn eigen normaal kan gedragen als iemand me met n lading pils op vertelt “hij is dé kruikenzeiker”. Het is eigenijk het typetje, het karakter “de kruikenzeiker” die we allemaal waarderen, en hoewel hij waarschijnlijk qua karakter dichtbij de vlees-en-bloed variant ligt, kan ik me voorstellen dat je die twee het liefst gescheiden zou willen houden. Net als Joop Doderer het ook vervelend vond om continu met “HE SWIEBERTJE!” aangesproken te worden.

  Afijn, nog n halfjaarke verslagjes, daar doen we het dan maar mee. Hoe dan ook alvast bedankt voor het vele katerig gegrinnik dat je me hebt bezorgd over de jaren, en nog gaat doen het komend halfjaar.

  Mvgr,
  Maaszult.

 2. Ik zal, samen met vele anderen, je verslagen gaan missen. Het oprechte gezeur en gesteun en afgeven op dezen en genen was geweldig. Ik hoop dat je snel merkt dat je het niet kunt missen en veel tijd over hebt die je niet kunt vulle. Mogelijk ben je dan weer snel actief als “de Kruikezeiker”. Good luck en auf wiener snitchel. Het ga je goed. Nogmaals BEDANKT.

 3. Sjesus, dit wil ik niet lezen… ?
  Ik heb nog nooit gereageerd, wel alles gelezen, en weet ook niet wie je bent, maar ik begrijp je keuze. Nu ga ik m’n Fran Sol-embleem met andere gedachten op m’n carnavalsjas maken….?
  Super bedankt voor al je verhalen, op naar de laatste helft. Ook al ken ik je niet, je bent een kanjer! X?

 4. ‪Tsja, daar ben ik dan wel mede schuld aan. Heb een paar dagen geleden geprobeerd via Google een foto van je te vinden… Sorry Kruikenzuiker-fancrowd!‬
  ‪Ik snap je wel, beter nu een stapje terug doen voordat je eindigt als Lady Di, George Michael of Freddie Mercury. Maar jammer vind ik het wel!‬
  ‪Ik ben geen Willem 2 fan, heb echter wel genoten van je reportages. Heb het zelf ook geprobeerd, blogs te maken over mijn WK en EK ervaringen, maar was nooit op tijd en geen hond las het. Een hobbie, niet meer. Als een hobbie het dagelijkse leven gaat beheersen, moet je ermee ophouden. Goeie beslissing dus.‬
  ‪Blijf wel op Twitter hè!‬

 5. Met veul plezier heb ik je wedstrijdverslagen gelezen. Van de uitwedstrijden, maar ook de thuiswedstrijd waar ik niet zelf bij kon zijn.

  Maar ik kan je begrijp begrijpen. We gaan nog een half seizoen van je teksten genieten!

  Thanks!

 6. Ik vond je manier van schrijven altijd leuk en heb vaak gelachen om je verslagen. Ook het stuk over de kermis : Kijkmannen was geniaal. Ik ben een oprecht fan van iemand die ik verder niet ken. Niemand verzint het om geheel anoniem in een jaaroverzicht te praten over “onze mooie club”, behalve de Kruikenzeiker….

  Ik kijk uit naar het afscheidstournee…. En hoop dat je iig in de toekomst nog een paar keer over onze club schrijft… Al is het maar om ergens tegen aan te schoppen.

  Bedankt voor het lachen.

 7. Dè ge bedankt zét dé witte!

  Elk verslag van je gelezen, volg het iedere week. Na weer eens een schandalige verliespartij van ons clubke, kon ik door jouw verslag weer om lachen!

 8. Erg jammer, maar begrijpelijk als ik je verhaal lees. Voor mij was het een tof stukske om zo toch de wedstrijd een beeld te geven na mijn verhuizing naar Terschelling. Wedstrijden bezoeken van mijn clupke zat er niet meer in.

 9. Beste Kruikenzijker,
  Enorm bedankt voor de lach die je vaak op mijn gezicht kon krijgen, ondanks weer een kutwedstrijd van onze club. Of de euforie na een geweldige wedstrijd nog even herbeleven. Dezelfde ergernissen teruglezen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Recent uitgeroepen tot meest gehate persoon op de rat. Dan heb je je doel met zeiken wel bereikt lijkt me. Dat is echt stoppen op je hoogtepunt.
  Gelukkig blijf je op twitter actief. Daar krijg je die lach ook wel op mijn gezicht.
  Het ga je goed.

 10. WoW kruikenzeiker, je hebt zelfs groupies (miss B) . Al was je dat zelf ook weleens van Vd Struikel. Bewijs daarvan staat bij men op de vensterbank.

 11. Bedankt voor het leesplezier. Wij vinden Willem II en Tilburg niet zo kut als dat jullie PSV en Eindhoven vinden.
  Toch blij dat we onderdeel van de Tilburgse historie zijn geworden door als aanstaand kampioen kei hard op den plaat te gaan met 5-0. Ook toen je verslag met een (zure) glimlach gelezen. Der af geschoten door senor Franske Sol en co. En mooi verwoord in je verslag. Hup brabant.

  xje van de buren, houdoe

 12. Ik wens jou (en ons) toe dat je in ieder geval nog een mooi verhaal over een massale Tilburgse uittocht naar de finale van de KNVB-beker mag schrijven ;-).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.