Aanstaande zaterdag is het eindelijk zover: het standbeeld van Jan van Roessel wordt zaterdag onthuld op de jaarlijkse Koningsdag. Een bijzonder moment in onze clubhistorie. Een beeld is iets wat er in mijn ogen, naar Engels voorbeeld, al lang had moeten staan. Er is gekozen voor Jan van Roessel als symbool voor alle Willem II-ers. Een prachtig stukje historie waar je zaterdag bij kan zijn. Ik verheug me er nu al op dat er straks vaders met kinderen recht voor het beeld gaan staan om te vertellen waarom die man zo trots voor ons stadion staat.

‘Tijdens deze Koningsdag is er meer te beleven dan ooit.’ werd er op de officiële site geplaatst. We weten allemaal dat dit niet zo is. Er is geen wedstrijd want het veld mag niet gebruikt worden, het stadion is dicht en de nieuwe shirts zullen vast wel weer van half november tot begin december in de fanshop beschikbaar zijn. De laatste Koningsdag die echt leuk was, was in 2012, tijdens de kick-off van de Jan van Roessel Memorial. Een eerste jaarlijks terugkerend evenement om geld in te zamelen voor een standbeeld van Jan van Roessel. Er waren artiesten en er was een wedstrijd tussen de jeugd en wat oude helden uit de Champions League-tijd. En in de avond ging het nog even door met een feestavond met nog meer artiesten, wat DJ’s en een quiz. Top geregeld. Maar hoe kan het nou, dat een open dag van 5 jaar geleden nog enigszins memorabel was? Die was volledig door supporters georganiseerd. Voor supporters, door supporters.

De afgelopen 4 jaar had je enkel een bar (erg belangrijk, geef ik toe), een gênante zanger die voor 3 mensen zingt en af en toe een wedstrijd (gelukkig) of zelfs een verschrikkelijk saaie demonstratietraining. En dan kwam je maar voor de spelerspresentatie. En zelfs die was genant. Stond daar zo’n Lamprou 5 minuten lang de sirtaki te dansen tot de DJ hem eindelijk uit zijn lijden verloste. Zullen we alsjeblieft afspreken dat we dit onze nieuwe linksback Tsimikas niet aan gaan doen?

Ook dit jaar is er dus geen reet te doen. Dit is het programma.

13.00 uur – Welkomstwoord
13.30 uur – Historische onthulling Jan van Roessel beeld
14.15 uur – Spelerspresentatie door Willem II’er Dennis Schouten
15.00 uur – Handtekeningen en foto’s scoren van jouw Willem II helden!
17.00 uur – Einde van de Koningsdag

De spelerspresentatie is in handen van een Powned-reporter met een Twents accent. Kan hij niks aan doen, maar het matcht niet echt lekker met een Tilburgse club. Maar ok, we geven hem een kans. Verder is het vooral voor de kleine kinders. Handtekeningetje hier, fotootje daar. Prima, maar voor de doorsnee supporter niet echt interessant. Laten we wel wezen, Jan van Roessel, zijn vrouw en andere genodigden verdienen toch beter dan dit. Die verdienen een stadion dat toegankelijk is voor alle jeugdige supporters die even op het bankje van Fran Sol willen zitten of in een pluche stoel op de hoofdtribune zich even voorzitter kunnen wanen. Duizenden mensen die met een lach op hun gezicht genieten van alles wat Willem II uitstraalt. Het zal zaterdag niet zo zijn. Het is een Koningsdag om te huilen. De enige reden om naar de Koningsdag te komen is in mijn ogen de onthulling van het beeld van Jan van Roessel. Het redt de open dag. Niet voor de allerkleinsten, maar wel voor de gemiddelde supporter/Tilburger met historisch besef. Je zou dan zeggen dat Willem II alles aangrijpt om deze historische gebeurtenis te hypen zodat er nog wat volk komt. Think again.

Nadat Tilburg.com en Tilbo.com met een artikel kwamen, nadat @roemenglorie een klaagzang op Twitter zette kwam Willem II met een stukje tekst over de open dag. Jeh. Een stukje tekst met maar liefst een whopping 48(!!!!) woorden die echt over Jan van Roessel gaan. Geen filmpje over de geschiedenis en de oorsprong van het succes van Jan van Roessel. Geen dagelijks filmpje met oud-spelers die de glorietijden van Van Roessel nog even onderschrijven. Geen reactie van spelers uit ‘de club van 100’ die op de sokkel staan. Geen filmpje van een oud menneke dat bij de training van Willem II vertelt dat hij een ouwe maat van Jan was. Laat de weduwe van Jan vertellen over hoe trots Jan geweest zou zijn. Doe iets. We lachen vaak om de mensen uit Breda die als ze daar een scheet laten ze Omroep Brabant/Ronald Sträter al bellen om er ook naar te komen ruiken. Het is een beetje de basis van de verschillen tussen mensen uit Tilburg en Breda. Toch zou Willem II in deze veel meer mogen roeptoeteren hoe gaaf dit is. Want dat is het wel degelijk.

 

Voor en door supporters

Willem II doet niets in de media om de onthulling tot een enorm succes te maken. Dat artikel op Tilburg.com? Door een supporter gemaakt. Het stuk op Tilbo? Door een supporter gemaakt. Zelfs de documentaire die nu overal gedeeld wordt door medewerkers van Willem II, gemaakt door een supporter. Het standbeeld was er, als het aan Willem II lag, nooit gekomen. Maar het is er, door de supporters. En daar mogen we trots op zijn want Willem II is dat overduidelijk niet. Misschien kunnen we als supporters ons maar beter wat meer gaan bemoeien met wat er bij Willem II allemaal gaande is. Want als we zelf niets organiseren, communiceren of regelen, gebeurt er dus duidelijk helemaal niets. We kunnen nou ook niet bepaald zeggen dat de verantwoordelijke mensen te druk waren met campagnes voor de verkoop van seizoenskaarten. En die Jan van Roessel Memorial? Die heeft Willem II eigenhandig om zeep geholpen door het jaarlijkse weg te halen. Bedankt Willem II. Zullen we het zelf maar weer doen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.