Dik 400 chagrijnige supporters verzamelden zich bij het stadion voor de uitwedstrijd Sparta – Willem II. Bijzonder, want normaal gesproken zijn we alleen na de wedstrijd chagrijnig. Je hebt retro-gate vast wel meegekregen. Het Kasteel bestaat precies 100 jaar en de eerste wedstrijd was 100 jaar geleden Sparta – Willem II. Een op internet verbannen persoon ontwierp het Willem II-shirt dat historisch dan wel niet verantwoord was, maar d’r gewoon prima uit zag. Robey nam deze kosteloos in productie. Supporters hadden een mooie sfeeractie bedacht en helemaal voorbereid. Zoiets kost veel geld. Een dag voor de wedstrijd kwam ineens het bericht naar buiten dat Willem II niet in retro-shirts zou aantreden omdat de katoenen shirts niet lekker zouden zitten. Supporters van beide ploegen keken enorm uit naar deze romantische voetbalwedstrijd op het kasteel. Dan krijg je dus negatieve reacties.

De supporters hadden geen goed woord over voor die pestpokke pleurispipo’s, hoerige teringzakken en zaadslurpende schijtzakken. We voelden ons massaal genaaid. Im arsch. De stemming in de bus was gezellig, ondanks dat veel mensen te kennen gaven er echt geen zin in te hebben. Na veel geouwehoer kwamen we aan op Spangas. De hoofdtribune zag er van de buitenkant mooi uit, dat moet gezegd worden. Tegenover de hoofdtribune staat het kasteel en dat is natuurlijk ook gewoon top. Ik heb wel sympathie voor Sparta. Geen irritante supporters met raar gedrag en ook bekende Spartanen mag ik wel. Hugo Borst en Jules Deelder. Vooral laatstgenoemde speedkoning is natuurlijk een baas. Dat is nog eens wat anders dan die uit Breda met hun schele Guido Weijers met z’n gejatte kantoorgrappen en die zielige Frank Lammers met z’n overdreven aangezette Eindhovense kutaccent en z’n films die hij hoogstpersoonlijk om zeep helpt. Club met historie zoals Willem II maar dan met historisch besef en fatsoen.

Tijdens de warming-up werden de ‘volgevreten vedettes met koptelefoons met harde hip-hop-muziek op hun hoofd’ uitgescholden, uitgejoeld en weggewoven. ‘Peters! Homo!’ klonk het en Jordens Peters stopte met de warming-up om zijn ongenoegen kenbaar te maken. Het was erg gezellig. Willem II kwam later het veld op in de retro-shirts en ging hiermee nog leuk poseren voor een foto. Daarna trokken zij de shirts uit en brachten deze naar de kant. Een zielige vertoning. trek ze of aan, of niet. Niet dit half half gedoe. Sparta kon in exact dezelfde shirts namelijk wel gewoon voetballen. Bijzonder. In het uitvak was het in de eerste helft stil en onderling ontzettend vijandig. Mensen waren het oneens met elkaar en dat zorgt onder voetbalsupporters nooit voor Lagerhuis-debatten.

img_2263

Maar de spelers hadden wat te bewijzen en Willem II kwam via 2 prima spitsengoals van Franske Sol op 0-2. Ongekende luxe, maar Sparta speelde dan ook in een tempo van 100 jaar geleden. In de 2e helft had een deel van de fanatieke supporters besloten dat het statement gemaakt was en dat zij toen toch maar de club aan moesten moedigen. Maar de selectie toonde aan wel degelijk over historisch besef en fatsoen te beschikken. Zij gaven namelijk geheel volgens de Willem II-traditie de punten in de laatste minuut cadeau. Dat is dan ook het enige wat echt retro was aan Tilburgse kant.

Het mooiste van het voetbal op het gebied van supporters vind ik toch wel de spelersbus opwachten om verhaal te halen. Een hoop marginaal gedrag en geschreeuw en niemand weet eigenlijk wat er gaande is en gezegd wordt. Geniet ik altijd van. Dus toen ik hoorde dat mensen de spelers op gingen wachten wreef ik al in mijn handen.
Toen we na de wedstrijd terugkwamen in Tilburg was er een groot spandoek dat ook in het stadion hing over de gloednieuwe auto’s van de spelers gehangen. Ook werden de flyers van de geplande sfeeractie die niet doorging op alle auto’s geplakt. Toen de spelersbus aan kwam op het parkeerterrein was er meteen duw en trekwerk en onderling geschreeuw en bijna ruzie. Erik van de Loor zei wat dingen en er ontstond weer bijna ruzie. Toen moesten de spelers er langs en Peters en Van de Looij bleven staan. Toen Kali de bus uitkwam werd het weer grimmig. Kali had een wegwerpgebaar gemaakt. Niet respectvol en een beetje dom van zo’n recidivist maar ik kan het ook wel begrijpen. Emotionele jongen man. Ben ik ook snap je. Ik heb zelfs een brace om m’n pols door alle wegwerpgebaartjes die ik de hele dag maak. Kali gaf echt een wereldbal op Falkenburg die niet op doel kon koppen met z’n waterhoofd ondanks dat ‘ie 5 minuten de tijd had om zich voor te bereiden. Dus ik vergeef Kali. Goeie speler man laat hem met rust.

img_2283

Later nog heel even bij Erwin van der Looij gestaan en die gaf aan alle emoties en frustratie wel te begrijpen maar dat de berichtgeving niet goed was vanuit Willem II. Het was niet zo dat de spelers in het bijzonder het niet wilden, het is de beslissing die zij maakten als technische staf omdat het shirt dat zij van Robey kregen naar hun mening totaal klote was. Echt van belabberde kwaliteit. Om optimaal te presteren (2-2 in de laatste minuut tegen een behoorlijk matig Sparta) hebben ze besloten het gewoon niet te doen. Maar hij bleef er bij: het shirt was totaal klote. Wacht hier. Ik haal even het persbericht van Willem II d’r bij.

Willem II heeft besloten zaterdagavond tijdens het duel tegen Sparta aan te treden in het vertrouwde uittenue.

Willem II wil benadrukken het 100-jarig bestaan van stadion Het Kasteel van Sparta Rotterdam en de feestelijkheden daaromheen te respecteren. Ondanks de keuze om de wedstrijd niet in de retroshirts te spelen, draagt Willem II zo veel als mogelijk bij aan de feestelijke viering van het stadionjubileum.

De spelers van Willem II dragen de shirts wel tijdens de warming-up en opkomst kort voor aanvang van de wedstrijd. De wedstrijd Sparta – Willem II begint zaterdagavond om 18.30 uur. 

In dit bericht geen woord over de beweegredenen. Geen woord over de kwaliteit, over hoe jammer zij het vinden voor de supporters en wat er nu met de shirts gaat gebeuren. Geen woord over het feit dat zij pas 3 dagen van te voren dat shirt in handen kregen (ga er dan eerder achteraan?). Het is een waardeloos persbericht. De letterlijke woorden van Erwin van der Looij: “Het is gewoon kut gecommuniceerd vanuit Willem II. ”

img_2296

En dat is niet de eerste keer. De communicatieafdeling van Willem II is een lachertje. Ze snappen totaal niet hoe berichten aan kunnen komen bij hun doelgroep, de supporters. Nu zal 90% bij zo’n bericht hun schouders ophalen, maar de 10% fanatieke supporters zijn het kotsbeu. Het komt dit seizoen nog een keer flink tot ontploffen. Geef ik je nu op een digitaal briefje. Vooral als je zoals nu de supporters onterecht opzet tegen de spelers. Dat mag natuurlijk nooit gebeuren op deze manier. Dat hele gedoe met de fanshop ook man. Shady as fuck. Joris Mathijsen wil niet zeggen wie de andere partij is waarmee hij Joris Sport runt. Het is inmiddels een publiek geheim dat het wel eens een bedrijf kunnen zijn dat ook al op het Willem II-shirt staat en stiekem erg veel vingers in de pap heeft bij Willem II. Tricorp wilde die fanshop gewoon per sé naar de Ringbaan hebben als laatste stuiptrekking. En Willem II laat alles weer gebeuren. En dan moeten ze weer dingen terug gaan draaien enzo. Die kneuzen aan de Goirleseweg ben ik helemaal beu. Niet open en eerlijk communiceren maar dingen verborgen houden en verzwijgen. Je zou het retro kunnen noemen.

Als regeren vooruit zien is, is het geen wonder dat Willem II achter de feiten aan loopt.

 

De Reis

Jeh leuk busje wel. Iemand had een stickje gemaakt met Nederlandstalige muziek gemixt met Britse klassiekers. Ik denk dat de Britse klassiekers allemaal vastzaten op d’n boot want we hebben niks anders gehoord dan Nederlandstalig. Er waren misschien 2 mensen in de hele bus die dat niks vonden en hardstyle op wilden hebben. Kregen hun zin ook nog dus nog even naar gebonk moeten luisteren. Maar op de terugweg was het weer gewoon tijd voor Hazes. Het leven zoals het is door de ogen van Hazes. Hij beschrijft het voor je. Als ik op een uitwedstrijd maar 10 minuten moet luisteren naar hardstyle is dat een gigantische meevaller. Daar word ik gewoon blij van. Serieus. Was gezellig man. Veel beter dan normaal.

zijlertjeszijlertjeszijlertjeszijlertjes

Frèètwerk

Sparta is gewoon een degelijke club en dat zie je terug in de catering. Broodje kroket, frikandel en Unox-worst. Gewoon normaal voer. Geen koude kipshoarma of Bredase tofuburger. Gewoon kroket en frikandel. Nou moet ik zeggen. Broodje kroket: Prima. Doet wat het moet doen. Broodje frikandel? Taai en zwart. Ik heb nog nooit zo’n zwarte frikandel gezien. Nouja, 1 keer, maar toen zat ik op het verkeerde gedeelte van pornhub. Prijzen waren wel prima. Ik vond het een sympathieke catering.
img_2247

Handige zakjes man. En het servetje zit er gewoon in he!
Handige zakjes man. En het servetje zit er gewoon in he!

zijlertjeszijlertjeszijlertjes

Thuispubliek

Ze hadden een tekening gemaakt en die vond ik vrij slecht. De fakkels waren wel mooi, maar kort. Vocaal waren ze maar een enkele keer te horen ondanks het stille uitpubliek in de eerste helft. Vond het een beetje tegenvallen.

Kijk mama, ik heb een tekening gemaakt!
Kijk mama, ik heb een tekening gemaakt!

zijlertjeszijlertjes

Uitpubliek

Chagrijnig! Nondeju! Nog nooit zo’n grimmig en verdeeld uitpubliek meegemaakt. Zingen? Niet zingen? Wel zingen maar niet voor spelers? Moeilijk, moeilijk. Spandoeken en teksten op de spandoeken vond ik wel goed bedacht. In de 2e helft was de sfeer volgens mij wel aardig. Maar dat gefluit naar de eigen spelers, dat deden de supporters niet hoor. Dat was deze Rotterdamse kanarie.

kanarie

zijlertjeszijlertjes

Eindoordeel

Bijzonder uitje.

zijlertjeszijlertjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *