Naar FC Groningen – Willem II kan je op een aantal manieren doen. Je kan met de supportersbussen gaan of met de eigen auto. Maar je kan ook eens gek doen en met een paar man een limousine huren. Dat is wat ik deed. En ik kan het je goddomme aanraden.

Ik liep al langer met het idee rond om met een select clubje het 5-jarig jubileum van De Kruikenzeiker te vieren. Met mensen die de afgelopen jaren vaker met me mee geweest zijn. Die ook al die nederlagen ondergaan hebben. Die weten hoe het is om bij een gevoelstemperatuur van -16 graden Celsius gigantisch op je kloten te krijgen in Heerenveen. En die bovendien weten hoe het is om met 1 oog dicht de bal probeert te volgen omdat je anders 44 spelers en 2 ballen op het veld ziet. Een mooi groepke werd zorgvuldig samengesteld.

Via via kwam ik in contact met Marcel Meeuwis, de Oud-Willem II-er en oprichter van het succesvolle FC De Rebellen die nu ook gestart is met volledig verzorgde voetbalreizen per luxe limousine. Wij houden wel van een voetbalreisje en wat luxe, dus 1+1=2. En zo gingen we met een volledig verzorgde limoreis van www.voetballimo.nl naar Groningen.

Één van ons had nog wat extra lekkers meegenomen. Goed bezig.

We vertrokken om 14.30 uur vanaf het station in Tilburg. De uiterst vriendelijke chauffeur begroette ons, deed de deur open en wenste ons veel plezier. We waren nog niet compleet dus ik vroeg hem naar Biezenmortel te rijden om daar nog even 2 boeren op te halen. Onderweg naar Biezenmortel vogelde ik alle knopjes even uit en al snel zaten we, ipv de Eredivisie-samenvatting die op stond toen we binnen kwamen, op 2 schermen te kijken en luisteren naar de videoclip van Nuthin’ But A G Thang van Dr. Dre en Snoop Dogg. Je kan maar beter met een klassieker beginnen toch.

Dit werkte super en de YouTube-zoeksuggesties kwamen rap voorbij. Zet 8 mannen met een tv, YouTube en onbeperkt (!) drank in een kleine ruimte en er is altijd lol. We kwamen zelfs op klassieke Willem II-pareltjes. En met parels bedoel ik eigenlijk gewoon roestig vis-lood. Onze voormalig hoofdsponsor John Beerens heeft ooit namelijk onder de naam ‘Party People’ verschrikkelijke muziek uitgebracht. Het erge is nog dat Stichting KingZine er aan meegewerkt heeft. Fouten maken we allemaal. Kijk en huiver.

Goed, die limo dus. Lekker man. Veel beenruimte, prima audio- en video-installaties en koude drank. Ik had zelfs de mogelijkheid zo’n luikje naar de chauffeur te laten zakken. Altijd al eens willen doen. We moesten het ook echt vaak doen want we hadden iemand in ons midden die het presteerde om de 10 minuten te moeten pissen. Het was zelfs zo erg dat ‘ie bij sommige plaspauzes zelfs 2 keer moest! De chauffeur, kortweg ‘Sjoof’, reed ons uiteindelijk naar Meppel waar we bij Puur-Friet effe wat aten. Ik weet eigenlijk niet meer hoe het smaakte. Wel prima volgens mij.

Het werd later en later. Onze veel te relaxte houding en de vele plaspauzes begonnen hun tol te eisen…we moesten haasten naar de Euroborg. De chauffeur zat ons al flink achter de broek aan maar we waren niet vooruit te branden. Een pispauze van 2 minuten werd al gauw 10 minuten. Tot overmaat van ramp reden we door onze Hyena ook nog eens verkeerd. Waardeloze navigator. We gingen echt veel en veel te laat komen. Dat is normaal gesproken vervelend, maar niet als je in een luxueuze limousine zit. FOX Sports op, hoppa. Konden we Willem II gewoon volgen. Sterker nog, we hadden gewoon om kunnen draaien om de wedstrijd met een glaasje Bacardi of Malibu te bekijken. Deden we niet, want FC Groningen kwam met 10 man te staan door 2 ontzettend domme gele kaarten van Hrustic. Na nog een paar minuten oorverdovend mee te hebben geblèèrd met Don’t Look Back In Anger van Oasis kwamen we uiteindelijk toch bij het uitvak aan. Om 14.30 uur vertrekken richting Groningen voor een wedstrijd die om 20.00 uur begint en nog ruim 25 minuten te laat komen. Dat is maar aan weinig mensen besteed.

Om 14.30 uur wegrijden en nog zo de wedstrijden moeten bekijken.

We stonden koud op de tribune of we zagen Chirivella een geweldige pass geven op de mee opkomende Lewis. Lewis had geen mogelijkheid de bal aan te nemen en moest dus wel in 1 keer voorgeven op Fran Sol. Dit deed hij perfect en onze topscoorder kon zijn seizoenstotaal op 6 brengen. Een hele goede goal. De pass van Chirivella, het afleggen van Lewis en het afmaken van Sol. Allemaal precies goed. Sowieso props voor Lewis. Heb hem hier afgefakkeld als hij waardeloos speelde, maar hij speelde gisteren gewoon goed. Was erg degelijk. Laten we hopen dat hij nu een stijgende lijn te pakken heeft en de hoon van zich af kan spelen.

Willem II kreeg de beste kansen (voornamelijk uit corners van Jobba van der Linden) en maakte duidelijk meer aanspraak op een overwinning. Matthijs Branderhorst moest hier met 2 hele goede reddingen nog wel een handje bij helpen maar we trokken de 0-1 relatief eenvoudig over de streep. Feest in het uitvak en na de wedstrijd dus ook in de limo.
De flessen Bacardi en Malibu werden opengetrokken, de koude biertjes werden uit de koeling gehaald en de volumeknop ging nog een tikje naar rechts. Toen we eenmaal op de snelweg zaten draaiden we de muziek even dicht om de samenvatting en de interviews te bekijken. Voor het eerst sinds 2003 wonnen we in Groningen. Ja dan is zelfs een interview met Erwin van de Looi leuk.

Fran Sol. Held.

Feest in het uitvak!
Feest in de limo!

De volumeknop ging weer op standje oerknal en op YouTube keken we naar kwaliteitsfilmpjes als Fail-compilations, een tour door Pattaya, Jambers met René, Probleemwijken en de ultieme limousine film Dumb and Dumber. Die limousine is gewoon echt tof man. Je kan er ook gewoon met een paar man in karaoke zingen als je wilt, muziek luisteren, of live voetbal, films of tv kijken. Dat in combinatie met de drank is het eigenlijk gewoon een garantie voor en mooie trip. Naarmate we verder richting het zuiden van het land reden kakten er een paar gigantisch in. Het enige wat hen nog wakker kreeg was hun favoriete muziek. Dat bekent dat dus Rob de Nijs en Lil’ Kleine elkaar opvolgden. In zo’n limo gaat niemand het over wansmaak hebben natuurlijk.

Ik was voor de verandering eens geen DJ, maar VJ. Dat is duidelijk te zien.

Om 02.30 kwamen we weer aan op Tilburg Centraal. Precies 12 uur nadat we daar waren vertrokken. 12 uur voor 1 uitwedstrijdje. Veel mensen zullen dat nooit begrijpen, maar het was echt een fantastische trip. Ik kan het iedereen aanraden om eens met www.voetballimo.nl naar een wedstrijd in binnen- of buitenland te gaan. Ik heb veel uitwedstrijden bezocht, maar qua vervoer was dit toch wel echt de allertofste.

Www.voetballimo.nl heeft regelmatig uitwedstrijden van Willem II in het assortiment dus houd die site in de gaten als je ook eens met je vrienden zo’n toffe trip wilt maken.

De Reis

Ik geloof dat dat wel duidelijk is. Ze zijn bijzonder makkelijk m.b.t. vertrektijden, startplaatsen, ophalen van mensen en wat je onderweg wilt doen. Wil je ergens een uur op een terras gaan zitten, geen probleem. De chauffeur wacht wel. Ook met pauzes en dergelijke was de chauffeur heel flexibel. We hebben het gewoon allemaal top gehad. Zelfs ik kan daar niks negatiefs over zeggen. Dat wil wat zeggen. 5 Zijlertjes!

Frèètwerk

Echt geen idee meer. Maar het was een prima bodem bij Puur-Friet. In het stadion heb ik alleen maar cola gedronken om weer enigszins boven Jan te raken.

Friet speciaal met de saus er naast. Dat zijn altijd minpunten.

Fouilleren

Terug van weggeweest. Normaal gesproken word je gefouilleerd en loop je door. Niet bij FC Groningen. Het fouilleren gaat niet alleen buitengewoon fanatiek, ze moeten ook echt alles zien. Portemonnees moeten open en men moet in alle vakjes kijken. De steward in kwestie pakt zelf gewoon muntjes uit je portemonnee. Hij stopt ze wel weer terug, maar toch. Pakjes sigaretten worden opengemaakt en er wordt aan geroken. Zelfs gesealde pakjes sigaretten moeten open. En mag iets niet mee naar binnen, dan pakken ze het gewoon af. En dan krijg je het achteraf ook niet terug, want dan had je maar beter op het bord moeten kijken. Verboden=kwijt. En als ze het dan nog met een beetje vriendelijkheid zouden brengen. Nee. In de stromende regen gaan ze gewoon makkelijk 10 minuten lang de uitsupporters toebijten dat ze hun zakken leeg moeten halen en hun portemonnee open moeten doen. Kan je als FC Groningen zijnde de kaartjes gratis maken, maar als je je uitsupporters vervolgens alsnog als tuig behandelt, dan werkt dat niet in je voordeel. Ze kropen nog net niet in je reet om te kijken wat je gisteravond gegeten had.
Gisteren riep ik na 100.000 bier dat ik beelden online zou flikkeren van het fouilleren. Doe ik niet. Ik zou een week bezig zijn met het bewerken van die beelden vanwege herkenbaarheid etc.

Thuispubliek

Wat is er toch met FC Groningen gebeurd? Ja, er zitten nog steeds meer mensen dan in ons eigen stadion maar met zo’n groot achterland is het erg droevig gesteld bij de Noorderlingen. De mensen blijven massaal weg ondanks dat het nou ook weer niet zo heel slecht is. Ik bedoel, ze komen nooit in gevaar voor degradatie. Zijn ze daar dan zo verwend geraakt?
Qua sfeer was het ook maar slecht. In de 62e minuut hoorde ik ze voor het eerst. Jammer. De ooit zo fanatieke volksclub is al lang niet meer.

 

Uitpubliek

Op een vrijdagavond toch nog 308 supporters naar Groningen krijgen is gewoon heel erg netjes. Ik vond het publiek niet altijd even fanatiek, maar uiteindelijk kwam de sfeer d’r toch nog wel lekker in. Mooi ook dat er zoveel jongeren waren. Feestje met die gasten na de wedstrijd in de kille tunnels achter het stadion was mooi.
Ik maakte onderstaande sfeercompilatie voor jou en je moeder.

Eindoordeel

Een legendarische uitwedstrijd in alle opzichten. Ik wil graag m’n reisgenoten bedanken voor de gezelligheid, was top boys. FC De Rebellen en www.voetballimo.nl bedankt voor de goede zorgen. Het was echt super. Alleen maar liefde. Hier is de Schaal van Zijler niet op berekend. 10 Zijlers op 5. Dat is gewoon ziek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.