De eerste uitwedstrijd. Ik had er verdomme zin én vertrouwen in. De transfers van Ozbilliz en Avdijaj gaven me een gezonde dosis optimisme en ik had dorst. Een gouden basis voor een leuke uitwedstrijd. We mochten op eigen vervoer en dus maakten we er een mooi middagje weg van.

Dus iets na half 2 werd ik al opgehaald om vervolgens de rest van de doerakken op te pikken. Half 2 he. Dat is vroeg voor een wedstrijd die om 20.00 uur begint. Maar goed. We hadden dus voor vertrek effe gekeken waar we een pilske konden gaan vatten. Groningen? Ja kan. Maar misschien is er wel iets leuks op weg naar Groningen. En zo kwamen we op Terwispel. “Terwispel, Terwispel… maar daar is toch helemaal niks?”.

 

Nou, dat is niet helemaal waar. Er is namelijk een kroeg. En niet zomaar een kroeg, het is de kroeg van kroegbaas Jolke. Een heus internetfenomeen. Net als ik.

Hij zal zelf waarschijnlijk zelf maar een vaag idee hebben wat internet is. Net zoals hij waarschijnlijk maar een vaag idee heeft van wat een dag zonder bier is. Er zaten wat vaste gasten aan de bar deze vrijdagmiddag. Kroegbaas Jolke zat op een kruk achter de bar met zijn voeten languit op een kratje. Achter hem hing een kalender met een goed stel blote tieten die de zonnige maand augustus eer aan deden. Het hedendaagse feminisme waarbij het een sport lijkt te zijn zo vaak mogelijk beledigd te zijn had Terwispel duidelijk nog niet bereikt. Aan 1 kant van de kroeg werd duidelijk gewerkt. Het zag er uit als een project van ‘Help mijn man is klusser’. Alsof die kroeg al jaren verbouwt wordt. Wij namen plaats aan tafel aan de andere kant. Met uitzicht op posters van de ‘legendarische’ rockband Rockbitch. (Ken je Rockbitch niet? Zoek het vooral even op, maar doe het niet op je werk.)

Er was wat (terechte) verbazing over dat we helemaal uit Tilburg kwamen voor deze kroeg. Maar toen we vertelden dat we op weg waren naar FC Groningen toen was meteen het antwoord: “Wel winnen dan!”. Kroegbaas Jolke is een mooie meens. Hij ziet er uit als Catweazle maar praat als die zwerver die Sjakie op sleeptouw neemt in Flodder in Amerika, maar dan Fries. Jolke heeft 1 grote liefde: bier. Hij vind bier echt het lekkerste wat er is. Hij heeft die kroeg ook gewoon als excuus om lekker te kunnen pinten. Jolke deed in één van de bekende internetfilmpjes de uitspraak: “Wat is er mooier dan een hobby waar je ook wat bij drinken kan?”. Dat is waarom het leven van een voetbalsupporter ook zo mooi is.  Na een paar pilskes was het mooi geweest en gingen we door. We namen afscheid van deze prachtige paradijsvogel en zijn gasten, plakten nog wat stickers (hij vindt alles prima) en we reden een dorpje verder om te vreten.

We namen plaats in Restaurant ’t Snackbearske in Beetsterzwaag wat dus eigenlijk gewoon een joekel van een friettent was. Het was écht groot. Veel volk ook en jeh, het smaakte prima. Gewoon hoe friet smaakt. Jeh. Kan er weinig anders van zeggen. De mexicano was ook echt waar voor je geld. Nog de hele avond plezier van gehad.

Maar we zaten een half uurke van de Euroborg af. En het duurde allemaal nét iets te lang. En dus moest er nog flink gejakkerd worden om nog op tijd te komen. Vorig jaar, toen we met de limousine gingen, vertrokken we ook rond 1 uur en kwamen we 20 minuten te laat. Dit keer vertrokken we om half 2 met de eigen auto en ook nu werd het spannend of we wel op tijd zouden komen. Knap hoe we dat toch steeds voor elkaar krijgen. Of we het gered hebben? Soort van. De wedstrijd was al begonnen maar dat we te laat waren kwam vooral door de enorm lange weg door de bunker die je daar moet afleggen voor je in het stadion bent.

We zagen een prima Willem II. Lewis deed het achterin weer super, Wellenreuther was goed en het middenveld speelde fantastisch voetbal. De enorme rust die Crowley, Akkaynak en Llonch aan de bal hadden was super om te zien. Heb echt genoten van wat die gasten lieten zien. De aanval was zeer matig, maar we begonnen dan ook weer met McGarry, Croux en Sol in de spits. Na de rust, met het inbrengen van Ozbilliz was dat al veel beter. Avdijaj maakte ook zijn debuut, maar die was nog niet echt zichtbaar doordat Groningen in het laatste half uur vooral op zoek ging naar de gelijkmaker en Willem II niet echt meer druk zette naar voren. Willem II gaf echter ook weer geen enorm uitgespeelde kansen weg. Ja 1, op het laatst, daar kwamen we goed weg. Maar verder stond het achterin goed.

Maar Crowley man. Goddomme. Wat een voetballer. Ik vond ‘m vorige week in het laatste half uur al top en deze wedstrijd was hij 90 minuten lang goed. Ja hij verliest de bal wel eens. Als hij van de 4 dingen die hij doet er 3 fout doet en er 1 héél goed doet, laat hem die 3 fouten dan maar lekker maken. Dan blijft hij ons trakteren op mooie passes en prachtige goals zoals nu. Zijn balbehandeling ook joh. Dat is toch super. De bal kleeft zo goed aan Crowley’s voeten dat hij nog zijn mannetje kan passeren in een kruipruimte. Dat is écht talent.

Het was ontiegelijk spannend maar de boys op het veld hebben het fantastisch gedaan. Wederom gewonnen bij Groningen. Lekker man. Top! De terugreis was vanzelfsprekend aangenaam.

De Reis

Jeh. Prima. Nieuwe waogen, genoeg beenruimte, koud bier dat zo koud was dat er zelfs ijs in dreef.  Alleen de muziek was een puntje. De bluetooth transmitter van Aliexpress hield niet van usb-kabels in de buurt en niet van Amerikaanse rap of Nederlandse smartlap. Dan begon ‘ie te storen als een malle. Een kansloze buurtkroeg bezocht, ergens in een grafdorp gegeten en met 3 punten in de tas naar huis. Wat wil een mens nog meer?

Frèètwerk

In het stadion heb ik niet gegeten, alleen gedronken. Maar ik vond de service in ieder geval snel en vriendelijk.  Kan dus niet oordelen over het Groningse frèètwerk.

Thuispubliek

Het fanatieke groepje achter de goal daar heb ik een paar keer zien springen en heb ze denk ik 1 of 2 keer gehoord. Zal waarschijnlijk aan de sfeer in het uitvak liggen in combinatie met de ligging van het uitvak in het stadion. De akoestiek is gewoon niet top in dat stadion. Kan goed zijn dat ze ons ook gewoon niet gehoord hebben.

Uitpubliek

300 man op een vrijdag in de vakantieperiode mee naar 1 van de verste uitwedstrijden. Dat is geen aantal om je voor te schamen hoor. Hartstikke netjes. En het sfeertje zat er ook prima in.

 

Eindoordeel

Top tripje man. Dit is waarom ik het leuk vind om naar uitwedstrijden te gaan. Iets kansloos doen. Je eigen plan trekken. Niet in een bus zitten met veel te harde bonkmuziek waardoor je jezelf niet eens meer kunt horen denken. Niet met 200 man bij een McDonald’s lastig gaan lopen doen tegen dat personeel dat al zo kut betaald krijgt. Gewoon relaxt met wat maten op pad. Vind ik persoonlijk veel mooier. Op naar zondag, Heracles thuis. ‘It giet ooooaaaan!’, zou Jolke zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *