NAC uit. De uitwedstrijd van het jaar die toch de kutste uitwedstrijd van het jaar is. Willem II speelde helemaal klote maar toch viel er de hele week wel wat te lachen.

Laten we beginnen bij het begin. De hele week. In de nacht van maandag op dinsdag brachten Willem II-supporters een bezoek aan Breda en lieten daar spandoeken en posters met enkele creatieve leuzen. “Vreugde of malaise, altijd polonaise!” en “Ook zonder Mats Seuntjens, altijd carnavalsdeuntjes” waren enkele van de creatieve spreuken op posters die door heel het centrum van Breda tot zeker gisteren gehangen hebben. De leuzen en spreuken leken de vinger op de zere plek te leggen gezien de reacties uit Breda. Natuurlijk waren er de stereotype schelders zoals bij iedere club. Maar er waren dit keer opvallend veel NAC-supporters die zeiden: “wacht eens effe, ze schilderen ons af als een carnavalsvereniging…en ze hebben nog gelijk ook!”. Het siert de realistische minderheid in Breda.

De rest van de week was het stil. Ondanks dat Omroep Brabant meerdere malen bleef herhalen dat het echt wachten was op een reactie bleef deze uit. Het bleef op maandag stil. Het bleef op dinsdag stil. Het bleef op woensdag stil. Het bleef op donderdag stil. Het bleef op vrijdag stil. Maar toen, van vrijdag op zaterdag bleef het niet stil. Nee nee. Er stonden supporters bij het stadion een pilske te vatten om te voorkomen dat er een ludieke actie van NAC zou komen. Dat werkte op zich prima. Niets dan respect voor deze boys. Dat de NAC-supporters in plaats van een originele, ludieke actie met een boodschap langs zouden rijden en gauw wat fakkels zouden gooien had echter niemand kunnen verzinnen. De boykes van Fr0nt76 kwamen met een paar auto’s langs en gooiden onverwachts fakkels op wat chillende Willem II-supporters. Fakkels gooien. Hmm, ken ik ergens van.
Luistert u vooral even naar het geluid. “Rijden rijden, vlam door rood”. Laf, lachwekkend en triest zijn 3 woorden die zo even bij me op komen. Nog erger is het dat ze nogal trots waren op het filmpje en het (heel verstandig) zonder geluid gestuurd hebben naar verschillende hooligan/ultra-Facebook-pagina’s. Ja zonder geluid ziet het er stukken beter uit boys. Achteraf niet handig dat je het filmpje al met geluid naar mensen uit Tilburg hebt gestuurd.

Daarom, speciaal voor iedereen hier, zet je geluid hard en luister even mee met deze helden.

Maar ach, zaterdag was de laatste training voor de derby en dus gingen beide supportersgroepen hun spelers nog één keer duidelijk maken wat er op het spel stond. Fakkels, rookbommen, ge kent het wel. Bij NAC was het dit jaar echter niet in het stadion maar op hun trainingscomplex in Zundert. Ze gingen de spelers verrassen met een grote opkomst en veel vuurwerk en de orkaan van geluid die zo kenmerkend is voor het Bredase publiek. Ze stuurden onderling wat informatie door over het verzamelen en over de geheimhoudingsplicht van de verrassingsactie. Alleen een beetje knullig voor hen dat er in hun maillijstje ook een Willem II-er zat die het bericht lekte naar mij en ja, dan kan ik het voor mezelf houden en zwijgen, of ik kan het delen. U snapt het: per ongeluk gedeeld. Mijn fout! Sorry! Spelers die in verschillende berichten op social media getagd werden zullen zaterdag ongetwijfeld enorm verrast zijn door de plotselinge komst van wat NAC-supporters. :’).

Mede vanwege mijn nogal irritante aanwezigheid deze week op internet (sorry jongens) was ik op de site van de NAC-collega’s van De Rat een optie om op te stemmen voor de vraag “wie zou je wel eens uit z’n verband willen trekken?”. Mede dankzij jullie werd ik met 89% van de stemmen de absolute winnaar. Dankjulliewel. De mensen van De Rat willen me een bloemetje of een kruik Schrobbelèr aanbieden maar die mogen ze houden. Ik wil wel graag de meest gehate persoon van Breda blijven.

Maar een foutje van wat fanatieke NAC-cers dus. Ze waren deze week niet op hun best. Foutje moet kunnen. Na het verwerken van een ludieke actie, het fakkels gooien en het uitlekken van hun actie hadden ze natuurlijk een flinke knauw te verwerken. Maar ze hadden nog een dag om met iets goeds terug te komen voor of tijdens de wedstrijd om ons terug te pakken. Super spannend. Ze staken de koppen bij elkaar. Hebben een scrum-sessie gehouden, een brainstorm-sessie en een heisessie. Ze hadden een topidee als comeback. Ze kwamen met een spandoekje op de B-side. Het duurde even voordat het uitgerold was maar toen was het duidelijk zichtbaar: “Jullie ♥ acties op maandag”. Hahaha. Tjah. We zullen eens beginnen bij de dag. Het was dinsdag, dus daar ga je al met je doekje. Maar ok, hey, prima. Laten we inderdaad zeggen dat het maandag was: als dit je reactie is op een ludieke actie die een tweestrijd veroorzaakt op jullie supporterssites tussen mensen die het ermee eens zijn en mensen die het er niet mee eens zijn,, dan heb je wel echt verloren buiten het veld hoor. En dan houden we voor het gemak de uitgelekte actie en je actie langs de Ringbaan Zuid maar even buiten beschouwing. Een actie op maandag (wat zou daar tegen zijn??) is toch stukken beter dan wat jullie hebben laten zien.

Over zondag zelf dan maar even: om half 9 werd er een kansloze preparty georganiseerd op een kansloze parkeerplaats. Muziek, goedkoop bier en gasten in veiligheidshesjes die de organisatie van een soort megafestival speelden. Ik kwam zelf een half uurke later en het sfeertje zat er lekker in. Het is jammer dat we al snel moesten gaan want onze bussen vertrokken al om 10.15 uur. De wedstrijd zelf begon om 12.15 uur en het is ongeveer 25 minuten rijden naar het Rat Verlegh Stadion weet ik uit ervaring en dus moesten we daar nog zeker anderhalf uur wegschralen. Heeeelemaal kut. En dan die ontvangst he. Een bekend probleem. De binnenplaats van een willekeurige state prison in Amerika is nog gezelliger. Echt een slechte zaak.

Excuseer voor het verschrikkelijk slechte bruggetje maar wat nog meer een slechte zaak is: het spel van Willem II deze zondag. Willem II creëerde echt heeeelemaal niks. NAC ook weinig, maar die kwamen wel op 1-0. Toch stond Willem II wonder boven wonder met de rust met 1-2 voor. Een goal van Meissner uit een vrije trap van Crowley (die kon er nooit in zeiden we nog tegen elkaar) en een hele lekkere goal van Avdijaj draaiden de achterstand om.

In de tweede helft moest NAC het spel gaan maken maar dat konden ze eigenlijk niet. Willem II moest de 1-3 maken maar dat konden ze ook niet. “De derby van de ermoei” werd het al genoemd. Nadat Te Vrede met zijn 2 meter 25 op de 1 meter 10 hoge Palacios ging liggen schupte Llonch Rosheuvel van z’n eigen af en zo gaf Willem II gewoon de voorsprong weer weg. Dabbers. Moet ik wel bij zeggen dat ik echt niet meer snap hoe de VAR werkt. Maar dat probleem hebben ze in Breda net zo goed. Als we iets gemeen hebben, is dat de VAR nog niet echt in ons voordeel heeft gewerkt.

Uiteindelijk scoorde Sol nog de 2-3 maar die stond buitenspel. Godnakendeju.

Na de wedstrijd werd er door supporters van NAC en Willem II over en weer wat gekut en gekloot. Zo werden er over en weer fakkels gegooid, brandblussers geleegd en hekjes geduwd. Allemaal vrij nutteloos natuurlijk. Maar fijn dat we nu af zijn van het gejank over het fakkels gooien waar zij schande over spraken. Kunnen we nu gewoon concluderen dat we allebei niet het braafste jongetje van de klas zijn? Prima.

De Snollebollekes waren dolgelukkig met een gelijkspel.

Verder heeft Willem II ook al in 6 wedstrijden al niet meer gewonnen terwijl er toch een hoop wedstrijden tussen zaten die toch best gewonnen hadden moeten worden. Crisis? Nee absoluut niet. Willem II heeft een vrij aardig elftal dat gewoon al enkele weken niet in goede doen is. Willem II moet gewoon weer het vertrouwen vinden. Alle ballen op Crowley. Proper goals enzo krijde dan weer.

De Reis

Ja gezellig busje joh. Prima.

Frèètwerk

Een broodje hamburger voor 4 euro. Vind ik veel geld. Smaak was oké. Maar het bier. Ja prima dat je bier schenkt in het uitvak maar schenk dan wel bier.
We kregen plastic flessen Keizers Kroon. Keizers Kroon. Das echt van dat schmutzige EmTé bier wat echt alleen maar gedronken wordt door halve zwervers. Van die figuren die nog net een woning hebben maar daar dan alleen op de bank of een bevlekt matras slapen en overdag op een benkske in het Valkenberg park hangen in Breda. Echt verschrikkelijk bier. Maar jeh ge staat in een gevangenis en ge het zin in een verzetje, dus ge grijpt het maar aon he.

Thuispubliek

Haha. Ja het thuispubliek heeft weer flink van zich laten horen. Het officiële NAC-account kondigde al een orkaan van geluid aan en tjah, dat bleek uiteraard gebaseerd op lucht. Het was bijzonder indrukwekkend. Vooral na de 1-0 hoorde ik ineens geluid en na de 2-2 hoorde ik geluid. En dat was dan ook echt alleen “en wie niet springt die is een kruik” Daar tussen echt helemaal niks van geluid/sfeer/support. Het NAC-publiek heeft deze derby op alle fronten verloren van het Willem II-publiek. “Rijden rijden! Vlammen door rood!”

Uitpubliek

Had iets geconcentreerder mogen staan. Had het idee dat er wat fanatieke gasten verspreid stonden waardoor het niet altijd je-van-het was. Er hing niet de absolute dolle sfeer die er in Sittard of Volendam hing, laten we het daar op houden.

Eindoordeel

Een jaarlijks moetje. We hebben het weer gehad en zijn er allebei niet slechter van geworden. Ook niet veel beter helaas. Want oh wat hadden we de 3 punten goed kunnen gebruiken.

4 gedachte over “NAC Breda – Willem II”
  1. Hahahah… wat een actie zeg… aan de achterkant van t stadion een spandoekje ophangen zodat niemand t kan zien hahahhaha.. echt geweldig gedaan!! Daarna 5 dagen je stadion bewaken en dan een zogenaamde door jullie zelf opgezette “NAC” tegenactie opzetten om aandacht te krijgen… hahahha!!! Sfeer was idd minder bij ons vandaag.. maar dat uitvak… ssssssst…. het is en het blijft Stillem2…. Jammer dat die stenen niet goed aankwamen vandaag!!! Schijt aan Stillem2!!!

    1. Het is echt ongelofelijk maar dit figuur denkt dus echt dat dit filmpje geacteerd is. ? Dat maakt het nog grappiger.

  2. Geeft maar weer aan wat het niveau daar is en met wat voor verstoord zelfbeeld die gasten leven. Misschien dat een brandblusser had kunnen oplossen dat figuren als bovenstaande reageerdebiel het internet nog kunnen bevuilen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.