Al enige jaren heeft De Kruikenzeiker contacten in het buitenland. Ze snappen ‘m niet maar knikken altijd vriendelijk jao en het kan af en toe leuke voetbalweetjes en inzichten opleveren. Mooie bijkomstigheid is dat je dan als trotse Willem II-er zo’n gast de club kunt laten zien. Een dagje voetbalbeleving Tilburgse stijl. Laten zien waarom Willem II het allermooist is. Hoe trots ik ook ben, Willem II maakt dat heel moeilijk.

Dit keer had ik een Fin over de vloer. Een Finse sportjournalist. Helemaal gek van Hyypia, Mika Nurmela en Eremenko. En van Willem II. Hij volgt Willem II vanuit FInland en kan je precies de uitslagen van de weken er voor melden. Dat lukt mij niet eens altijd. Vandaag was ‘ie in de buurt, en dus kwam hij naar Tilburg voor Willem II – AZ. We dronken een biertje en het viel op dat ‘ie ‘m goed naar binnen gooide. Hij wilde ook nog één ding heel erg graag: een Willem II-shirt met Hyypia achterop. Nou, dan regelen we dat toch?

Nee. Niet bij Willem II. Willem II-shirts? Nee, alleen wat daar hangt! Oh, dankjewel mevrouw, zo’n babyshirtje kan ‘ie misschien als onderarmwarmers gebruiken als ‘ie met -30 gaat zitten ijsvissen op de vlakte in fucking Lapland! Willem II verkoopt dus gewoon GEEN Willem II-shirts meer. GEEN. Ja, nog wel 5 babyshirts. Het is nog geen half maart he. Willem II verkoopt zijn eigen mooie shirt niet meer. Maar gelukkig hebben we wel 3 verschillende keepers- en trainingsshirts die daar op alle rekken hangen. Want ja, je kan maar beter een enorme voorraad hebben voor het geval een felgroen keepersshirt in de mode raakt onder de Tilburgse VMBO-jeugd toch? Nou, vooruit. Een uitshirt dan maar. Oh, er hing nog 1 shirt met korte mauwen in zijn maat. Verder hebben we bij Willem II alleen maar diva’s met lange mauwen denk ik. Want daar hingen de rekken vol mee. Ongelofelijk. Maar mijn verbazing hield daar nog niet mee op. Of ze het shirt konden bedrukken met Hyypia, nummer 4. Ja dat kan, maar duurt een week. Dat had ik al via Twitter vernomen van Willem II, maar ik schaamde me kapot om hem dat te vertellen. Iedere professionele club heeft zelf zo’n drukmachine staan. Sommigen zelfs meerderen naast elkaar. Bij Willem II niet. Hier moeten supporters een week later maar terugkomen. Ideaal voor toeristen die er 1 dagje zijn natuurlijk. Willem II verkoopt dus geen thuisshirts meer, maar wel 400 keeperstruien en trainingstruien en shirts. Erg handig inkoopbeleid natuurlijk. Je kan beter met 100 thuisshirts blijven zitten dan met 400 trainingsshirts lijkt me. Ik schaamde me kapot voor Willem II. Puur door het amateurisme waarmee de fanshop gerund wordt. Ik ben gewoon echt boos. Geen cynisch Kruikenzeiker gelul, de fanshop is een regelrechte aanfluiting en heeft me gisteren als Willem II-er gewoon voor lul gezet voor een Finse Willem II-er. En weet je wat nog het erge is? Dit was zijn 3e bezoekje aan onze club. En dit is al de 3e keer dat Willem II geen enkel thuisshirt in een volwassen maat meer heeft hangen. Hij kon er wel om lachen. Ik niet.

Goed, dat ben ik kwijt. Dan maar door naar het Engelse Kingside feest of iets dergelijks. OM 18.15: geen muziek. Dan maar naar D’n Bitta. Even gezopen en toen toch maar weer richting vak. Ah, we hoorden buiten al Song 2 van Blur. Klonk veelbelovend. Inmiddels was het happy hour van een half uur (dankjewel Bonheur, echt heel gul) afgelopen en gingen we naar de tribune. Ik heb een keer RIng of Fire en I Just Can’t Get Enough gehoord met te veel bass. Maar daarna was het over met de inspiratie van de DJ en verviel hij in Andre Hazes en Nederlandstalige kantinemuziek. Leuk voor in d’n Beitel maar als je een Engelse voetbalsfeer neer wilt zetten sla je de Struijk mis. Goed, dat hebben we doorstaan en ineens kwamen de spelers het veld op. Geen gebonk of rare muziek, maar ze waren er ineens. Aan mijn linkerzijde vertelde ik gauw dat we normaal echt hele belachelijke muziek draaien bij de opkomst, maar dat hij vandaag de dans ontsprong. Opgelucht lachte de Finse rendierendrijver naast me.

De wedstrijd, ja Willem II kreeg in de eerste helft wat kansen. Een lage voorzet van Koppens werd achter alle mensen gespeeld en uit 2 vrije trappen, van Achenteh en van Andersen was Willem II dicht bij een goal. Verder dan een schot van Falkenburg zijn we ook niet gekomen.

Dus toen zetten we het maar op een zuipen. De Finse sneeuwschuiver naast me goot ze weg. Nou heb ik zelf ook een behoorlijke dorst maar d’n deze kon ik niet bijbenen. En hoe meer bier dettie dronk, hoe meer lulverhalen hij vertelde. Hij vertelde over de nadagen van de carrière van Mika Nurmela, over zijn gesprek met Sami Hyypia en de jeugdzondes van Joonas Kolkka. Vooral dat laatste was erg mooi om te horen. Maar lullen deh kan ik ook. Of ‘ie Telstar thuis had gezien? Jao die beelden kende die. Den Bosch thuis dan? With the flying fridges and the meatsticks? Hij keek me aan of er een rendier tegen de naaldbomen omhoog kroop.

Allemaal een stadionverbod!
Allemaal een stadionverbod!

 

In de 2e helft kreeg AZ meer kansen. Het wisselbeleid van Jurgen Streppel was weer erg bijzonder te noemen. In de 2e helft heb ik dan ook nog maar weinig het idee gehad dat Willem II 3 punten zou pakken. Helemaal toen die racistische scheidrechter een penalty gaf voor hands terwijl Funso Ojo zijn gezicht beschermde. Als zo’n speler de bal tegen zijn knoest krijgt en gestrekt gaat is het allemaal heel ernstig en moet hij het spel meteen stlleggen. Maar als die speler dat juist voorkomt door zijn gezicht te beschermen met zijn armen is het een penalty en een gele kaart. Logisch natuurlijk. Maar wie was het nou he? Het was een donkere speler. Maar wie. Kawaya? Ondaan? Ojo? Kargbo? Allemaal moeilijke namen he. Valt niet mee. Ondaan ontkent. Naja dan Ojo maar. Geel!

Later speelde AZ nog een aanval goed uit en stond het 0-2. De conclusie na 5 bier in een erg volle Bitta van de Finse ijsbreker neffe men? Bad team, amazing club. Helemaal mee eens. Al moeten de mensen binnen de club zich kapot schamen.

Verder wil ik nog even sterkte wensen aan vaste lezeres (jaja, hele busladingen vrouwelijke fans) Bernadette. Degge d’r maar snel weer bij bent!

De wedstrijd in Tweets

‘Wilde eerst het goei of het slechte nieuws?’ vroeg de dokter aan de terminale man die spoedig van zijn kwaai wijf af is. Het goei nieuws. Nou vooruit dan.

Tifosi heeft weer wat zakgeld gekregen van ons allemaal. Kunnen ze eindelijk een eerbetoon voor mij schilderen die de hele lange zijde bedekt.

Al kunde dat geld ook nuttig besteden.

Of een afkoopsom betalen.

Jeh deh mag.

Die lampjes he… doe dat bij blije schijtclubs als Heracles fucking Almelo. Niet bij ons Willem II.

Advies aan het thuispubliek

Eens echt advies: leg geen zak chips op een stoel in de rust. Daar lopen mensen overheen. Sfeer leek iets beter dan vorige wedstrijden. Ik vond wel ok.

Advies aan het uitpubliek

Niet gehoord. Al zag ik ze wel wild met hun armen zwaaien als zo’n inflatable tube man. Die afzichtelijke krengen die ze vroeger na een doelpunt aanzetten.
giphy

Advies aan de trainer

Hou op schei uit. Letterlijk. Het is op.

Irritantste man van de wedstrijd

Dimitri was irritant, die knuffelde me erg fanatiek omdat ‘ie kneiterlam was. Nou is dat sowieso al echt een vervelende gast. Vies ook. Vroeger al. Ging ie op het Partyflock forum filmpjes posten van mannen die hun eigen zak bewerken met een kaasschaaf. Dat is echt helemaal zijn ding.

Slechtste man van het veld

Ojo was weer drama in de passing, Van der Velden heeft ook bijna niks goeds gedaan. Ik vind het heel moeilijk. Ik ga toch voor Funo Ojo. Niet om die penalty maar om het spel. Drama.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *