Voetbal op woensdagavond. Het klinkt klote. Het is klote. Na je werk haasten om nog even genoeg netto biertijd te grijpen, moet je tussendoor nog eten en dan na de wedstrijd ben je weer laat thuis terwijl de volgende dag om 6 uur oe wekkerke weer begint te kwèèken degge d’r uit moet. Ik vind het niks. Maar zoals altijd maak ik er maar weer het beste van.

We verzamelden rond half 6 in de kroeg en dronken goed wat speciaalbiertjes. Affligem Blond, La Chouffe Blond. Allemaal lekkere dingetjes. Naast ons zaten een man en een vrouw van een jenevertje te nippen en hun hond hield ons ondertussen nauwlettend in de gaten. Na een tijdje stonden ze op, en vroeg de man of we naar Willem II gingen. We knikten bevestigend. “Willem II, die gehandicapten? Oh das toch niks, jeh, bij de gehandicapten presteren ze wel”. Het werd een flinke klaagzang met de nodige humor. Toen hij klaar was keek hij me aan en zei dat het tijd was om te gaan, want zijn hond was mij beu. Mooie meens.

We aten nog een hele lekkere, verse dürüm en gingen richting stadion. Vieten er nog ene (had wel spijt van al het bier vanochtend, meude gerust weten) en namen plaats op de tribune. Ik had er weinig vertrouwen in. Ik voorspelde namelijk een 1-2. Dat bleek helaas uit te komen. Willem II en ADO kunnen allebei voor geen poot voetballen en het ziet er allemaal vrij ongelukkig uit. Na 21 minuten kwam ADO een beetje onterecht op 0-1 via een geplaatst schot van El Khayati. Een paar minuten later stond het dankzij een blunder van keeper Zwinkels en een oplettende Obbi Oulare alweer 1-1. Willem II leek best aanspraak te kunnen maken op de winst. Dubbel zo zuur om dan net voor de rust weer tegen een achterstand aan te gluren doordat Mike Havenaar met Lachman in zijn rug makkelijk om kon draaien en de bal in het net kon schieten. Juist tegen de club waar Mariano Bombarda furore maakte door de bal aan te nemen en uit de draai te scoren. Lachman had veel beter op moeten letten.

Na de rust wilde Willem II heel graag maar ontbrak het wederom aan scherpte, een idee, scorend vermogen en individuele klasse. De buitenspelers kunnen het niet of staan op de verkeerde positie. Op de linksbackpositie staat ook een Belgische puntzak en op het middenveld was vanavond ook maar 1 sukkel enigszins in goede doen. Willem II probeerde het nog wel, en kreeg grote kansen maar het lukte gewoon echt niet. Enige positieve was het slotoffensief, want vaak komt er niet eens zo’n slotoffensief. Dan krijgen ze de bal niet eens voor de pot.

De grootste kansen waren voor invaller Elmo Lieftink. Eenmaal kwam hij alleen vrij voor de keeper. Hij plaatste de bal niet goed en tikte de bal rechts van de keeper die daar ontzettend makkelijk zijn hand tegenaan kon zetten. Daarna kreeg Elmo nog een enorme kopkans. Er is echter 1 probleem. Elmo is de blankste persoon ooit op een voetbalveld. Elmo mist dus gewoon de timing om op het juiste moment te springen en de bal te koppen. Een blanke mensen kwaal is dat, en dan is Elmo zo blank dat zelfs Eskimo’s er een zonnebril bij nodig hebben. Elmo is het type die verjaardagen in een kringetje viert met een tompouce op een schoteltje op zijn schoot. En dan eerste het glazuur d’r af likken. Elmo doet Nibb-it ringen om zijn vingers en snijdt zijn eigen blokjes kaas omdat dat goedkoper is. Op vakantie neemt hij een pot Calvé Pindakaas en een pot Speculoos-pasta mee. Soms gaat Elmo ook altijd all-in, en dan niet bij het pokeren maar in een hotel aan de Turkse kust waar ze gewoon friet en frikandellen serveren in vette warmhoudschalen. ’s Ochtends vroeg zet hij dan de wekker om aan het zwembad goeie plekken te reserveren met zijn Ajax- of Heineken-badhanddoek onder zijn arm. Elmo rekent in een gezelschap ook op de cent nauwkeurig na wat hij moet betalen en thuis heeft hij denk ik plastic over z’n meubels. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Elmo Lieftink, de man die genetisch bepaald de slechtste timing ter wereld moet hebben, ondanks zijn lengte, geen bal fatsoenlijk kan koppen. Alsof je een honkbal probeert te slaan met een vishengel. Het werkt gewoon niet. Hij kreeg bij de enorme kans in de slotfase de bal half op zijn rug/kont, terwijl hij al een halve seconde in de lucht hing. Maar ondanks zijn beperkingen vergeven we het Elmo. Elmo Lieftink is een sympathieke gast die absoluut van waarde kan zijn voor Willem II. Op zijn manier.

Laat Elmootje maar in de basis starten Erwin. Elmo is namelijk heel blij om voetballer te zijn bij Willem II, in tegenstelling tot Funso King Ojo. Ojo heeft nooit kunnen overtuigen in een Willem II-shirt en valt vooral op om zijn laffe spel. Balletje breed, balletje naar achteren. Ook als er opties naar voren zijn zal Ojo naar achteren passen. Deze wedstrijd deed hij dat eens niet en meteen valt er een doelpunt uit. Slechte voetballers hebben we altijd gehad. Sommigen waren zelfs best wel geliefd. Ojo is helaas voor hem nooit geliefd geweest in Tilburg en zal dat ook niet meer worden. In de krant gaf hij aan zijn contract niet te willen verlengen vanwege zijn stroeve relatie met de supporters. Nou vind ik de fluitconcerten aan zijn adres wel heeeeeeeeeel erg overdreven in dat artikel, maar ok, als hij dat zo ervaart is dat vervelend voor hem. Dan begrijp ik het ook heel goed dat je je contract niet wilt verlengen. Prima joh. Geen gelukkige verstandhouding kan gebeuren he. Nemen we aan het einde van het seizoen afscheid en dan zien we je misschien wel eens terug als je playoffs speelt in de Jupiler League. Maar nu gaat Funso King Ojo in de fout. Al wedstrijden op rij vertikt hij het om het publiek te bedanken dat zijn salaris betaald en in bijvoorbeeld Groningen in de kou staat terwijl hij een wanprestatie levert. Bij Groningen maande Guus Joppen hem nog tot het bedanken van het publiek. Guus kreeg een wegwerpgebaartje en meneer Ojo ging douchen. Dit keer ging Ojo in gesprek met spelers van ADO en ging toen gauw naar binnen. Het was even de druppel voor het Willem II-publiek dat hem nu dus wel echt begon uit te fluiten. Mensen roepen nu dat Ojo nooit meer in een rood-wit-blauw shirt zou mogen spelen. Ben ik het helemaal mee eens, maar dat hadden ze eerder al kunnen roepen vanwege zijn zwaar belabberde spel de afgelopen jaren. Hij is niet voor niks op deze site verkozen tot slechtste speler van het seizoen 2015/2016.

Nu heeft Funso King Ojo ook nog eens alle foto’s waar Willem II in voor kwam van zijn Instagram-account gehaald. We zijn super onder de indruk Funso. Doet echt superveel pijn.
Ik zal je nog een tip geven Funso. Als je straks bij een club als Dordrecht of Fortuna aanklopt, ga dan niet vragen of ze weer dat ‘King’ op je shirtje drukken. Je mag dan misschien ergens zo heten, maar Guus Joppen zet ook geen Cornelius Gerardus Johannes Joppen achterop he. Die weet dat hij beperkt is qua voetbalkwaliteiten en dat hij gewoon normaal moet doen. Nee Funso, ik moet de man in de kroeg gewoon gelijk geven. Je bent een gehandicapte voetballer. In zowel inlevingsvermogen, nederigheid en vooral voetbalkwaliteiten ben je een jongen met een enorme achterstand. Zodra je dat accepteert kom je vast ook een stuk vriendelijker en beter over op de supporters van je nieuwe club. Al gun ik niemand zo’n arrogant mannetje. Gauw afscheid van nemen!

De wedstrijd in Tweets

Gewoon 1 tweet. Een Haags icoon. Mooie vent: Leon Vakkie M. Een stereotype Den Haag-supporter. Mooie meens is het.

Advies aan het thuispubliek

Ging wel ok volgens mij. Kan altijd beter maar voor een woensdagavond viel het allemaal wel mee joh. Prima.

Advies aan het uitpubliek

Lieten zich prima horen, waren ook met een goed aantal vertegenwoordigd op een deurdenweekse woensdagavond. Ik vind het ADO-publiek an sich nooit zo tof, maar Den Haag is wel een stad en club vol aparte characters. Hou ik wel van man. Beetje excentrieke figuren met een leip accent. Het is jammer dat ze tegenwoordig in dat kutstadion voetballen, want als je vroeger op tv een wedstrijd ADO – [willekeurige topclub] keek, zag je in de open hoeken van het stadion de politiepaarden de ADO hooligans de trainingsvelden over jagen. Mooie televisie was dat.

Advies aan de trainer

Zo snel mogelijk even met Joris Mathijssen in gesprek gaan. Willen we Tshimanga echt houden? Willen we dat echt ja?

Irritantste man van de wedstrijd

Kan er maar 1 zijn natuurlijk. Funso King Ojo.

Slechtste man van het veld

Als je als voormalig Beligsch international invalt en je wordt tot 2 keer toe doodeenvoudig voorbij gelopen moet je je toch eens even achter de oren gaan krabbelen. Derrick Tshimanga is echt te slecht. Krijgt er weer een puntje bij. Verder waren zijn landgenoot Jordy Croux, Haye en Lachman ook behoorlijk slecht.

Een gedachte over “Willem II – ADO Den Haag”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.