Na zo’n lange voetbalzomer krijg je er vaak weer zin in. Dan gaat het kriebelen, je wordt wat gespannen voor de eerste wedstrijd en je maakt je ongerust over het beleid van je club. Dat zal voor supporters van andere clubs niet heel anders zijn. Dit jaar kriebelde het nog niet echt bij mij. Ik was vooral, zoals jullie inmiddels wel gewend zijn, aan het klagen over het beleid van de club.

Maar, dan zit je vrijdag ADO Den Haag – FC Utrecht te kijken, en dan gaat het toch weer kriebelen. De openingsdagen en de slotfase zijn eigenlijk het mooist in het voetbal.  Ik wil in het begin ook alle wedstrijden kijken. Maar dat ging zaterdag niet. Ik moest donderdag namelijk naar Den Haag, ookwel ‘s-Gravenhage zoals niemand zegt. Ik was namelijk uitgenodigd voor de boek/dichtbundel-presentatie van Joop Buyt. Joop Buyt ken je misschien van Snapchat, Twitter (hij is nr. 14 in de top 50 van voetbaltwitterend Nederland waar ondergetekende het moest doen met een 21e plek) of van het liedje ‘Op naar de top’. Ken je hem dan nog niet? Staantribune schreef een recensie en verwoorde het perfect. Iedere poging het beter te verwoorden zou harder falen dan het marketingbeleid van Willem II. “Voetbal, uitgaan, voetbal, het nachtleven en voetbal. Je kunt stellen dat Joop al deze onderwerpen heeft uitgespeeld, de eindbaas heeft verslagen en met deze bundel vertelt hoe hij dat heeft gedaan.” En zo is het. Joop snapt het leven en dat maakt het zo’n mooi figuur.

Ik verzamelde bij @MatthijsSneppie (een in de hofstad-wonende Willem II-er) met een gast uit Leiden met dito accent en Willem II-er Stijn. De presentatie werd gehouden in ‘Eetcafé de Corridor’, een bijzonder opvallend volks etablissement midden tussen de torenhoge gebouwen van miljoenenbedrijven als PostNL en Siemens. Bij binnenkomst viel meteen op dat we geen avondje temidden van zakenlui en ambtenaren gingen hebben. ADO-shirtjes, casual Adidas-schoenen en ooievaar-tattoos waren aanwezig. Een goeie volkse barman, erg veel kroonluchters met kristal en een joekel van een neonlamp met ‘Saté van de Grill’ sierden deze prachtige tent. ‘Na een uur van bier drinken en het kopen van een boekje was het tijd voor de entree van het merk Joop Buyt. Op zijn scootertje reed hij door de groen-gele rook langs wat fakkeltjes. Om (waarschijnlijk) even een fotootje te maken stapte iemand even de weg op. Een automobilist zag vanwege de rook niks en reed de ‘stuntman’ in kwestie op zijn Tilburgs gezegd ‘goed veur z’n flikker’. Gelukkig stond het slachtoffer ongedeerd weer op. Het had erger kunnen aflopen.

Joopie zette wat kraaienpoten aka handtekeningen in boekjes en kondigde Ronnie Ronaldo aan. Ronnie Ronaldo is een volkszanger die met een gouden microfoon in zijn muzikale klauwen meezingt met de muziek van bijvoorbeeld Django Wagner en Rene Schuurmans. We werden ondertussen flink zat en we ouwehoerden wat met Hagenezen, mensen van Staantribune, van Football Culture, DuBlanqeBogarde, mijn favoriete fotograaf Willem de Kam (check vooral even het Instagram-account Kabouters & Adelaars) en mijn Twentse fans. Het was sowieso al een verrassing dat ik fans heb, maar in Twente hebben ze schijnbaar 3 liefdes: Grolsch, Broodjes Beenham en professor in de zienologie & analysologie De Kruikenzeiker. Nou snap ik sowieso al niet dat jullie deze onzin allemaal lezen, maar deze gasten moest ik echt afremmen anders stonden ze me bijna af te snorkelen. Ik kan daar dus niet normaal over straat he. Rare lui die Tukkers. We werden bijna allemaal flink wazig en wat ik allemaal gezegd of gedaan heb: geen idee meer joh. Hier en daar stond iemand te kotsen, weer ergens anders stond een bepaald iemand te bekken en ik liep met Stijn nog maar even een rondje door het centrum van Den Haag om even aan wat sightseeing te doen. Flink van de wap kwamen we na een nachtwandeling aan in ons onderkomen waar we tegen 3 uur nog maar even mijn ontdekking van het weekend keken: DE FAMILIE KNOK! Echt, kijk die shit. Het is briljant.

 

Willem II – Excelsior

Goed, jullie hebben dit doorstaan, ik zal eens over die wedstrijd gaan schrijven.
Dus ik reed de volgende ochtend met een zieke kater in mijn Tadderakkenbak terug richting Tilburg. Het Happy (HALF) Hour bij D’n Beitel sloeg ik graag even over. Het was er best wel druk en er was bijna geen doorkomen aan. We pakten een paar pilsjes tegen de kater en ik voelde me beter. Sterker nog: ik kreeg er zowaar zin in.

Nog net voor de aftrap ging ik bier halen. Of beter gezegd: ik ging munten halen. De mannetjes met groene muntjes die 10 munten waard zijn waren foetsie of hadden net hun laatste munt aan de persoon voor me gegeven. De automaten waren of weggehaald, werkten niet om te pinnen of pakten geen biljetten. In pure wilde paniek drong ik even voor bij wat gasten die net zoveel gezeik hadden met die goedkope kutautomaten als ik, maar mijn biljetten en munten pakte ‘ie gelukkig wel. Door alle vertraging kwam ik toch te laat het vak op. Aandachtspuntje voor Bonheur.

Willem II verraste me. Willem II speelde met druk naar voren. Spelers als Tsimikas, Crowley en Chirivella lieten zien echt wel te kunnen ballen. De basistechniek was voor Willem II-begrippen bijzonder hoog. Helaas resulteerde het niet tot veel grote kansen. Gezien het spelbeeld en het geringe aantal kansen komen er dan 2 oude voetbalwetten om de hoek kijken. 1. Als jij niet scoort doet de tegenstander het wel. En 2. Een keeper van Willem II moet in de eerste wedstrijd van het seizoen blunderen. De Duitse debutant Wellenreuther tikte de bal, die terugkwam van de paal, gewoon effe binnen. Sta je met 0-1 achter he. Danke, bitte.

‘Hier had Cleanprofs kunnen staan’

In de 2e helft was het niet veel anders. Willem II speelde aanvallend, Excelsior hing achterover. Bij een spaarzame aanval van Excelsior stond Lachman weer eens te slapen en El Azzouzi prikte de bal achter Wellenreuther. 0-2. Niet echt de wedstrijd waar je op hoopte. Willem II miste duidelijk de geslepenheid van spelers als Luigi Bruins en Ryan Koolwijk. Gasten die snappen hoe het spelletje werkt en de kwaliteiten die ze hebben optimaal benutten. Spelers als Crowley en Azzaoui kunnen fantastisch voetballen, maar willen te veel of maken door hun onervarenheid domme keuzes. Zo probeerde Azzaoui tot 2 keer toe tussen 2 verdedigers heen te lopen. Lukte niet echt zeg maar.

Sol scoorde nog wel mooi nadat de bal met een gelukje bij hem kwam, maar het mocht niet baten. We hebben ook niet echt spelers om een goed slotoffensief uit te voeren. Ja Haye viel prima in, maar een type Oulare was wel van pas gekomen. Ik heb leuke dingen gezien op het veld. Er stond een fris elftal ten opzichte van afgelopen seizoen maar het ontbrak echt aan slimheid, geslepenheid en wat harder spel. Willem II kan nou eenmaal niet altijd alles voetballend oplossen. Af en toe mag er best eens ingekleund worden. Voetballers als Crowley zal je dat niet snel zien doen.

Volgende week gaan we uit naar Utrecht en daarna uit naar Feyenoord wordt een lastig verhaal. Ik zie ons na 3 wedstrijden sowieso nog wel met 0 punten stijf onderaan staan. Pas daarna, thuis tegen het ADO van Joop Buyt gaan we de eerste 3 punten pakken. En dan vieren we het in De Corridor.

De dichtbundel van Joop Buyt ‘Joop Buyt heeft niks met voetbal te maken’ is bijna uitverkocht via Football Culture. Ik heb een extra exemplaar en verloot deze morgen via Facebook en/of Twitter. Hou mijn kanalen in de gaten gappies. Tot ADO thuis! (want ja, fuck verslagen over uitwedstrijden dit seizoen joh)

Advies aan het thuispubliek

Nieuwe opzet Vak C liet net zoveel potentie zien als het elftal, al kwam het er ook daar niet 90 minuten lang uit. Bij vlagen wat stiltes die dan net iets te lang duurden. Ook het slotoffensief was net zo slap als op het veld. Het was dus echt een goede afspiegeling. De keren dat er gezongen werd, werd er echter veel massaler gezongen dan bijv. vorig seizoen toen het veel meer verspreid was.

Nog even een politiek correctie corrigerende tik:
Blijf relaxt doen tegen elkaar man. Dat een hoop gasten van KS79 en Tifo naar C zijn verschoven is prima. Maar dat vergt van iedereen even wat aanpassingen en gewenning. Uiteindelijk wil iedereen een toffe sfeer. Ga, als iemand een beetje kritiek heeft, of een vriendelijk en redelijk verzoek heeft niet meteen lopen dreigen enzo man. Heeft geen zin. Ga met elkaar de dialoog aan, dan is iedereen fucking chill, en wordt de nieuwe opzet een succes. Is ook weer een oude voetbalwet: Tijdens de eerste wedstrijd moet men zeiken op elkaar. Vorig jaar ook al met die vlaggen. Gedoe altijd joh. Verplicht wiet roken iedereen.

Advies aan het uitpubliek

Jeh, niet echt een indrukwekkend aantal, ook geen echte leipo’s of fanatiekelingen. Gewoon een oude mensen uitvak zoals je dat ook een beetje bij AZ of Heerenveen ziet, maar dan met nog minder man.

Advies aan de trainer

Coulibaly was niet veel. Moet echt beter. Anders heel snel Croux d’r weer in waar ik ook niet echt fan van ben. Verder zou ik je willen adviseren volgend jaar je niet meer te laten verleiden tot uitspraken als ‘Eind deze week hebben we 2 nieuwe spelers’ als je zelfs de week daarop er geen extra hebt. En nu hebben we er nog maar 1 d’r bij. Ben verstandig, hou je bek.

Irritantste man van de wedstrijd

Lachman. Die maakte enorm domme keuzes en stond te verdedigen als een slapend oud wijf.

Slechtste man van het veld

Lachman. Mag je toch veel beter van verwachten man. Wellenreuther was ook niet veel maar die houdt zich ook alleen maar aan oude voetbalwetten he.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *