Ik keek net even op teletekst. Ik keek de samenvatting terug. Ik luisterde naar de radio. ik keek naar Studio Sport. Ik keek naar de nabeschouwing op FOX. Ik keek naar alle felicitaties op mijn telefoon. Ik keek naar alle tweets die ik kreeg. Ik keek naar alle Snapchat- en Instagram-stories met feestende supporters. En nog, en nog besef ik het nog niet helemaal. Het schijnt echt waar te zijn. We hebben met 5-0 gewonnen tegen de nummer 1.

Deze week was een roerige week. De supporters waren het beu. Na Heerenveen uit brak er iets in mij. Het plezier om nog langer naar Willem II te gaan, laat staan naar uitwedstrijden was totaal weg. Er was maar 1 oplossing: Erwin van de Looi moest eruit. Ik merkte dat mensen het met me eens waren. Mijn verslag/brief aan Joris en Berry verbrak al mijn bezoekersrecords en de reacties die ik via social media en privé kreeg waren duidelijk: ik dacht er niet alleen zo over. Toen ik hoorde dat er maandagavond supporters bij elkaar kwamen voor een crisisberaad en wat zij dinsdag aan zouden kondigen had ik niet kunnen denken wat dit statement los zou maken. Ik stond helemaal achter het statement. 100%. Maar ik kreeg zoveel berichten van supporters van andere clubs die het een schande vonden, die het niet begrepen of die ons uitlachten dat ik er een dagtaak aan hadden om deze te beantwoorden. Je kan zeggen: negeer het, maar ik ben te veel Willem II-er en ben te fel om mensen ten onrechte negatief te laten praten over onze club en onze supporters. Daar zal ik, als het dus ten onrechte is, altijd voor gaan staan. Ik werd er echter doodmoe van. 10 keer op een dag hetzelfde uitleggen. Toch bleven mensen maar zeiken. “Wat weten de supporters nou?” “Wie denken ze wel niet dat ze zijn?” “Schaam je dat je een man zo onder druk zet”. Het was deze week niet altijd even tof om De Kruikenzeiker te zijn. Ben ik heel eerlijk in. Was er helemaal klaar mee. Ook de media sprak schande van het statement. Die verschrikkelijk hypocriete zak Johan Derksen voorop. Schandalig dat de supporters denken dat ze de dienst uitmaken en zo’n onschuldige en goede trainer op straat willen zetten ondanks dat Willem II prima presteert. Rot allemaal een eind op. Jullie waren er niet bij bij Sparta of Heerenveen waar we echt helemaal niks creëerden. Jullie zaten niet superchagrijnig in de bus terug naar Tilburg. Alle supporters van andere clubs die zaten te zeiken op ons, of zaten uit te lachen zouden willen dat hun supporters zo eensgezind zouden zijn als zij eens een verschrikkelijke trainer hebben zitten die hen het plezier totaal ontneemt. De Willem II supporters eisten het vertrek van Van de Looi en kregen hun zin. Na deze roerige week had ik geen overwinning verwacht op PSV, maar het vertrek van Erwin voelde als een bevrijding.

Wij voelden ons bevrijd, en ze zullen het (terecht) niet in de media toegeven, maar de spelers ook! Al vanaf het begin van de wedstrijd tegen PSV was duidelijk dat Willem II aan wilde vallen. Je zag het echt meteen. Na 5 minuten had Willem II al meer gevaar gesticht dan in De Kuip, het Abe Lenstra-Stadion of op Het Kasteel. Na 5 minuten! Als we de bal hadden zag je lef en passie. Als PSV de bal had zag je de wil om de bal terug te willen veroveren of schoten te blocken. Meer dan eens tikte PSV de bal rond om op zoek te gaan naar een schot op doel en dan sprongen er 3 Willem II-ers voor! Dat willen de supporters zien. Passie, strijd en leeuwenmoed. Dat is waar we voor naar het stadion komen. Verliezen we die wedstrijd tegen PSV dan toch, ey, prima. Vatten we er een pilske op en dan gaan we toch tevreden naar huis. Maar Willem II kreeg kansen. Rienstra kreeg een enorme kans. Sol kreeg een goede kans.

En toen was daar een aanval over rechts. Lewis op snelheid. Hij kreeg de bal goed in de richting van aanvoerder Ben Rienstra die de bal onder Zoet door kon schuiven. 1-0! Een enorme ontlading! En het was ook helemaal niet onverdiend. Willem II was gewoon even de betere ploeg. Ik had echter geen moment het vertrouwen dat men dit door kon zetten of vast kon houden. Geen moment. PSV werd niet echt gevaarlijk, maar die lui zijn op papier op iedere positie beter dan wij. Die hebben aan 1 slippertje of moment van onoplettendheid genoeg om de stand gelijk te trekken. PSV kreeg veel corners, maar werd hieruit geen moment gevaarlijk. Luuk de Jong probeerde nog even een strafschopje te versieren en ging weer verongelijkt doen tegen de scheidsrechter. Zo kennen we hem weer. Scheidsrechter Kuipers vond Luuk ook een irritante sukkel en beloonde hem met een gele kaart. Terecht. PSV schoot van dichtbij nog een keer op Branderhorst maar die redde, ondanks een blessure heel knap.

In de rust was er onder de supporters vooral realisme. Branderhorst zou uit gaan vallen. Tsimikas liep mank.  “Een 1-0 voorsprong tegen PSV is leuk, maar we gaan het toch nog wel weggeven.” Een typische PSV-wedstrijd zou zijn dat in de 88e minuut de 1-1 zou vallen en in de 92e minuut PSV toch de 3 punten steelt. Het gebeurde niet.

Willem II overklaste PSV in de tweede helft op alle fronten. Echt op alle fronten. PSV is er geen moment meer aan te pas gekomen. Fernando Lewis kreeg een enorme kans op de 2-0. maar raakte de paal. We schakelen live over naar Woensel West voor een reactie van Kees en Huubke.

Bedankt gappies.

Gelukkig kon Fran Sol een paar minuten later alsog de 2-0 maken. Lieftink ging fantastisch door op Pereiro en veroverde zo de bal. Wijnaldum legde de bal breed op Sol en hij scoorde voor het eerst dit seizoen van buiten de 16. 2-0! Het gejuich ging hard. Ik was er moe van. En toch had ik nog ergens een stemmetje in mijn hoofd die zei: ze zullen het wel weer vernaggelen.

Het werd nog gekker. Lewis kreeg weer een pass in de loop over de rechterkant en wederom legde hij de bal perfect af richting Rienstra die op doel schoot. Luckassen van PSV gooide zich echter voor het schot. De bal kwam tegen zijn handen die hij prima voor zijn lichaam hield. Dit was geen terechte strafschop, maar goed, hoeveel hebben wij er wel niet onterecht tegen gehad in Eindhoven? Genoeg! Sol schoot de bal goed binnen. 3-0. Dit was het moment dat ik eigenlijk wel zeker was. De ontlading van deze hele roerige week kwam er effe uit. Ik stond met tranen in mijn ogen naar deze wedstrijd te kijken. Dat was niet meer gebeurd sinds onze kampioenswedstrijd tegen Telstar. Dit was zó mooi. Dit was zó mooi. Niet te bevatten. Ik zag dat ik niet de enige was. Meerdere gasten om me heen, die allemaal net zo betrokken zijn bij Willem II als dat ik ben, hadden het even moeilijk. We hebben al die kutwedstrijden samen meegemaakt en we waren nu samen getuige van een afslachting van een club waar we allemaal een hekel aan hebben. Liefde.

4-0? Ja tuurlijk joh! Elmo Lieftink schoot een bal wat lomp naar voren maar deed er vervolgens alles aan deze weer terug te veroveren. Op karakter. Het lukte hem en hij tikte de bal perfect in de loop van Ben Rienstra die zijn 2e maakte. Hij krulde ‘m echt super langs Zoet. Zo’n avond dat alles lukte. Ik had 2 halve liters bier over me heen, vrienden lagen half op elkaar en mensen vielen elkaar in de armen. Wat een fantastische avond. Ondertussen werd er in het uitvak wat gevochten. Terecht: op een Tilburgs fistje moet gevochten worre! 1 Boertje wilde even stoer doen en klom op de wand richting vak C. Een beker bier raakte hem vol in het gezicht. Normaal ben ik tegen het gooien van vuurwerk, voorwerpen of bier, maar in dit geval was het een fantastische voltreffer. Alsof ge op zonne braderie met slagroomtaarten of schuursponsjes op zonne meens mag gooien die met zunne knoest door een gat staat te guizen. PATS! Heerlijk. Houdoe!

5-0? Fuck it. Doen we gewoon. Luckassen trok Lachman opzichtelijk omver en dit keer was een strafschop absoluut terecht. Een tweede gele kaart voor Luckassen en Sol mocht zijn hattrick compleet maken. Fraanske deed dit koelbloedig. 5-0. VIJF – NUL.  Echt ziek. Ongelofelijk.

Ik heb veel wedstrijden meegemaakt. Van de jaren van de UEFA Cup tegen Dinamo Tblisi en Betis tot aan de treurnis in Heerenveen vorige week. In die jaren hebben we vaker van topclubs gewonnen. Onder Co Adriaanse kwam de top 3 hier met knikkende knieën naartoe. Maar al die overwinningen konden geen moment tippen aan de overwinning van gisteren. Deze was subliem. Superlatieven schieten te kort.

Ik ben er voor de volle 100% van overtuigd dat wij deze wedstrijd nooit hadden gewonnen onder Erwin van de Looi. Het statement van de supporters was hard nodig en de supporters hebben hun gelijk gekregen. De voltallige selectie heeft het ongelijk van Erwin bewezen en het gelijk van de supporters kenbaar gemaakt door zo fantastisch te spelen. Voor de buitenwacht deden ze even teleurgesteld in de supporters onder leiding van Ben Rienstra die het sowieso niet gewend is dat supporters opstaan. Allemaal uit respect voor hun oude trainer waar ze bijna 2 jaar mee hebben samengewerkt. Begrijpelijk. Als je spelers individueel sprak waren ze echter heel duidelijk: het werkte niet meer. Na de wedstrijd maakten ze dan ook even een statementje door niet ‘heuj heuj heuj’ te doen met de supporters. Nou vind ik dat met die handjes sowieso een verschrikkelijk gedrocht, maar dit was niet nodig. Hadden ze gewoon de overwinning gevierd had je de positiviteit 100% teruggehad. Nu krijg je toch weer gedoe. Is niet nodig. Maar volgens de spelers deden ze dat omdat ze vanwege de emotie deze week het een beetje moeilijk vonden. O.a. Sol en Branderhorst leken wel degelijk een feestje te willen vieren. Prima joh. Als je de volgende keer weer zo speelt interesseert het me geen reet hoe je je feestje viert. Als je maar niet denkt dat dit respectvol is naar Van de Looi. Als je respect had voor Van de Looi had je als een krant gespeeld en tegen de supporters gezegd “zie je wel? We kunnen er ook zonder Erwin geen klote van!”. Ze hebben Erwin op zijn knieën gezet en ‘m keihard in zijn gezicht gepist.

Deze overwinning is er natuurlijk vanwege het fantastische spel van de spelers. Maar dit fantastische spel was er nooit geweest met Erwin op de bank. Deze overwinning is voor alle Willem II-supporters die de afgelopen weken in weer en wind met tegenzin naar Willem II gingen kijken. We stonden er in al die stadions waar Willem II speelde om niet te verliezen met als resultaat dat we geen enkele kans kregen en verloren. Dat Willem II nu als herboren speelde komt gewoon op het conto van de supporters. We stonden als een blok voor de clubcultuur, voor onze identiteit en waarden. Als enige. Joris Mathijsen en Berry van Gool lieten zich respectloos uit over ons, maar we hebben ze geholpen. In de media kunnen ze roepen wat ze willen. Neem ze niet serieus. Supporters van andere clubs kunnen roepen wat ze willen. Lach ze uit, ze zouden willen dat ze zo eensgezind zouden zijn als wij.  We zijn hopelijk definitief verlost van de verdedigende tactieken die niet bij onze clubcultuur past. We willen spelen om te winnen. En winnen, dat deden we. VIJF – NUL.

De wedstrijd in Tweets

Lees hier al mijn tweets van gisteren nog even door. Is een mooi draadje geworden al zeg ik het zelf. Van weinig vertrouwen in een goed resultaat, naar scepsis, naar ongeloof, naar dronkenschap.

Advies aan het thuispubliek

Wat een fantastische sfeer. Heerlijk. We hebben deze week een grote bek gehad en ons zin gehad. Dus het was even aan ons om nu de spelers te steunen. En dat deden we. Bam!

Advies aan het uitpubliek

Vol uitvak, prima. Zongen volgens mij wel wat de eerste helft maar in de tweede helft heb ik ze alleen maar onderling zien vechten. Groetjes!

Advies aan de interim-trainer

Laat het zo maar staan joh.

Irritantste man van de wedstrijd

Luuk de Jong. Wat een janksmoeltje is dat toch. Die verongelijke misselijke bakkes als hij zelf de boel loopt te verstieren en vervolgens een penalty wil, wilde het liefst met een roundhousekick afstraffen. Alleen ben ik niet zo lenig en komt m’n been niet zo hoog dus ik scheld ‘m maar gewoon uit joh. Dat lucht ook op.

Slechtste man van het veld

Haha. Ja, 5-0 winnen van PSV en dan een slechtste man van het veld aanwijzen. Ook dat is De Kruikenzeiker. Als ik dan iemand moet noemen: El Hankouri maakt nog te vaak verkeerde keuzes. Dribbelt te lang en kiest te weinig de diepte. Beweegt vaak te weinig. Dat moet echt beter aan zijn spel. Maar ja. Ey. 5-0. Kom op hey.

6 gedachte over “Willem II – PSV”
  1. Niks aan toe te voegen. Ik was trots op mijn club deze week. De actie van afgelopen dinsdag wordt in de media betiteld als ”schandalig” maar ik was trots. Supporters die al jaren week in week uit achter hun club staan en deze door een zware ondergrens zien zakken mogen boos, teleurgesteld of verdrietig zijn. In het verleden hebben we, ook bij onze club, gezien dat dit wel eens gepaard gaat met het bestormen van hoofdtribunes of het opwachten voor de uitgang. Echter gebeurde deze week geen van dat alle, Erwin is niet bedreigd, Joris en Berry konden gewoon op de fiets naar huis en de spelersbus hoefde niet naar de Carglass. De supporters zagen dat er iets moest veranderen en een ongeschreven wet in het voetbal is nou eenmaal dat vaak de trainer als eerste de lul is. Dat wisten Erwin, Maaskant en Gert kortom iedere boerenlul die aan het vak van trainert begint. Gaat het slecht dan moet er iets veranderen, dat heeft Erwin geprobeerd is hem niet gelukt dan is er nog maar optie, houdoe! En als er iemand in Nederland is die denkt dat Willem II met 5-0 (!!) van psv wint doordat ze afgelopen maandag besloten hebben om van 5-3-2 naar 4-3-3 te gaan dan moeten ze diegene meteen naar Amarant brengen. Vanaf nu alle neuzen weer dezelfde kant op en met een vol uitvak drie punten ophalen in Enschede.

  2. Het eerste wat ik vanmorgen, toen ik wakker werd, deed, was de pc aangooien, kijken of ik het niet gedroomd had. GEWELDIG!!!!!!!!!

  3. “Ik ben er voor de volle 100% van overtuigd dat wij deze wedstrijd nooit hadden gewonnen onder Erwin van de Looi. Het statement van de supporters was hard nodig en de supporters hebben hun gelijk gekregen. De voltallige selectie heeft het ongelijk van Erwin bewezen en het gelijk van de supporters kenbaar gemaakt door zo fantastisch te spelen.”

    100% mee eens!!

  4. Een woord GEWELDIG! Wij moesten naar een feest en de mannen twijfelde of ze wel of niet naar de wedstrijd gingen want de laatste tijd kwamen ze niet echt vrolijk thuis…. Ze besloten toch te gaan..daar kunnen ze achteraf heel blij mee zijn. Hoe enthousiast kun je op het feest binnen komen…. Haha. Nu vasthouden en. Door!!! In de aanval!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.