Willem II en de beker, al jaren geen gelukkig huwelijk. Toch zat het ons tot nog toe niet bepaald tegen. Uit de loting kwam dit keer namelijk RKC thuis. Ik hoopte op RKC uit omdat we daar al een tijdje niet meer geweest zijn, maar bood meer perspectief. Maar dan moet je het nog wel effe waarmaken.

Waar wij Waalwijk vooral zien als die plaats waar we even kijken als we nieuwe meubels nodig hebben zien de Waalwijkers, nou ja, RKC-ers, Tilburg als het as van het kwaad. Wij deugen niet, zijn arrogant, onvriendelijk en kutkruiken. Waarom de oude hoolies van RKC een hekel hebben aan Willem II kan ik nog snappen, maar de gemiddelde supporter zal toch nooit een Tilburgs pak slaag gehad hebben lijkt me. Die haat is er wel, maar waarom? Geen idee. Misschien is het omdat zij tot voor kort op zondag helemaal naar Tilburg moesten rijden voor een diepviespizza en een zak worstenbroodjes ofzo. Dat zou ik ook fucking irritant vinden. De RKC-ers leefden naar deze wedstrijd toe zoals wij naar NAC thuis toe leefden. Al dagen waren zij gespannen, zoals wij dat ook waren. En eerlijk is eerlijk, het is ontiegelijk kansloos (en dat zullen ze zelf ook wel weten)  maar ook wel weer mooi om op een wedstrijddag op een dinsdag om 10.00 uur ’s ochtends al in de kroeg te staan. Kan ik wel respect voor opbrengen. Dat de Tilburgse supporters echter gewoon op hun werk zaten zegt dan ook wel weer veel.

De wedstrijd leefde namelijk niet echt. Mensen waren nog over de zeik van NAC thuis en teleurgesteld over PEC thuis. Dit werd door mijzelf en de mensen om mij heen beleefd als een wedstrijdje in het voorseizoen. Waar ik normaal naar de kroeg ga om te gaan zuipen stond ik nou maar een beetje te hangen in D’n Beitel met 3 maten waarvan de langste ellendelig net een aanslag op zijn leven overleefd had. De volgende keer moet ik toch een betere Joegoslaaf inhuren.

Goed drugs.

RKC nam een prima uitvakje vol mee. Meer uitsupporters dan seizoenkaarthouders hoor ik. Dat is dan wel weer treurig. RKC is namelijk bij lange na niet meer het RKC dat spelers als Govedarica, Carlos van Wanrooy, Ricky Hoogendorp, Yuri Cornelisse, Benjamin de Ceulaer en Leon Hutten in het veld had staan. Sterker nog, van heel het team van RKC kende ik alleen nog maar Quasten en Mulder omdat dat oud-Willem II-ers zijn. Ze doen het ook al jaren echt heel erg ruk in de Juup. Ik zou het typisch vinden om juist van dit team te verliezen. Het gebeurde gelukkig niet.

De wedstrijd begon, zoals vaker bij Willem II, met het gooien van vuurwerk. Dit keer kwamen de knallen echter niet vanaf Vak C, maar waren het juist de uitsupporters die vak C onder vuur namen. De omgekeerde wereld natuurlijk. Dit was ook op het veld het geval, want de eerste paar minuten voetbalde RKC eigenlijk nog beter dan Willem II ook! Al lag dat vooral aan hoe slecht Willem II speelde.

Willem II werd iets beter maar speelde nog steeds beneden alle peil. Toch was het Fran Sol die met wat geluk 1-0 maakte en later met een prima kopbal uit een vrije trap 2-0 maakte. Nog voor de rust stond het al 3-0 en was de wedstrijd definitief gespeeld. RKC leek het ook echt opgegeven te hebben met ontiegelijk wanhopige passes en schoten. Het entertainment op het veld was wel klaar. Het entertainment op de tribunes kon beginnen. Willem II ging winnen zonder goed te spelen en had de ‘bragging rights’. De wedstrijd was strontvervelend aan het worden en dus werden wij dat ook maar. De Carnaval Festival en de Villa Volta draaiden overuren en de meegereisde Waalwijkers en Bevers (of noemen ze zo mensen uit Beveren niet?) konden het niet meer kanaliseren. Een plexiglas-wand tussen het uitvak en Vak E moest het zwaar ontgelden. Schoppen, met de vlakke hand slaan, met de vuisten stompen, jabs, uppercuts…. ALLES werd uit de kast gehaald om die plastic muur te slopen. Het lukte echter niet. Wat volgde was een mooi proces van beseffen en accepteren. Je zag de boze mensen in het uitvak het namelijk één voor één opgeven. Een beetje zoals die gasten op het veld dus. Toen duidelijk werd dat het schoppen en slaan tegen de glazen wand geen zoden aan de dijk zette ging men over op het idee dat ze er overheen zouden klimmen. Ook dit was geen succes. De klimmers vielen bij bosjes neer. Wat was je plan geweest als je er wel overheen kon komen? Een zelfverdedigingscursusje helpt niet echt als je aan de andere kant van zo’n wand staat tussen supporters van de tegenstanders he.

Je hebt de supporters van de tegenstander een beetje kutten en kloten maar dinsdag werd er zelfs bij uitgelachen. En dat moet bij de echte RKC-ers misschien nog wel meer pijn doen dan dit verlies. Zie hieronder het (VVS, sorry hoor maar een telefoon horizontaal stabiel houden en een beker bier in m’n andere hand hebben is niet echt mijn specialiteit) filmpje met een bijpassend muziekje om nog even na te genieten van dit indrukwekkende schouwspel.

Willem II speelde de wedstrijd eenvoudig uit. Er kwamen nog wel wat 100% kansen maar met 3-0 op het bord zal ik daar niet om mauwen. Toen het echt allemaal klaar was gingen de Waalwijkers maar effe fikkie stoken onder het vak. Leuk gedaan wel. Voor de kwartfinale hoop ik op Cambuur thuis, hoef ik niet op een woensdagmiddag naar dat Friesland te reizen. Ellende.

Conclusie van de avond: Slecht gespeeld, eenvoudig gewonnen. Zoals van te voren verwacht geen enorm memorabele wedstrijd. Snel zondag effe de (bijna!) jaarlijkse 3 punten naar Amsterdam brengen en dan mooi naar Portugal met z’n allen.

De wedstrijd in Tweets

Check hier al m’n tweets van tijdens de wedstrijd maar dan.

Advies aan het thuispubliek

Voor zo’n bekerwedstrijdje een prima opkomst. Had het persoonlijk veel slechter verwacht. Sfeer was prima naar mijn bescheiden mening.

Advies aan het uitpubliek

Voor de wedstrijd van het jaar was er maar weinig te doen in dat uitvak qua sfeer. Een stuk of 15 plastic ogende geel-blauwe vlaggen en een spandoek van Pardoes van de Efteling met een Willem II-logo als mond (ofzoiets) en een geel-blauwe sjaal om z’n nek. Mooi die zelfspot over de Efteling hoor, maar verder… nee. Het is het net niet zeg maar.

Advies aan de trainer

Crowley wil ik echt vaker zien man.

Irritantste man van de wedstrijd

Ik vond eigenlijk niet zo veel irritant joh. Ik ging vrolijk naar huis.

Slechtste man van het veld

Er waren er wel meer best wel slecht maar dat heb ik niet zo goed onthouden dit keer. Laat ik eens positief doen en Fran Sol even uitroepen tot Man of the Match. 2 doelpunten en een overstapje waar een goal uit valt. Top.

3 gedachte over “Willem II – RKC Waalwijk”
  1. Een collega van mij heeft het me eens uitgelegd; toen RKC ooit van amateurclub tot betaald voetbal organisatie wilde uitgroeien, was Willem II daar op tegen. Begrijpelijk natuurlijk, er waren al zo veel BVO’s in Brabant. Het viste allemaal in dezelfde poel met sponsors. De gemiddelde RKC supporter weet dat natuurlijk niet eens, en haat Willem II gewoon omdat dat nou eenmaal zo hoort. Daar schijnt het in ieder geval vandaan te komen. Heel komisch op zich, zo’n eenzijdige rivaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *