Als ik met m’n keffende joekel door m’n ouwe buurt liep dan begon de hond altijd aan de riem te trekken als we bij een bepaald huis waren. Op dat hoekje woonde een bejaarde Willem II-er. Deze bejaarde was dol op mijn hond, en op een praatje. We spraken dan altijd over Willem II. Hij sprak dan vol enthousiasme over de tijden van Co Adriaanse en de spelers uit die tijd. Hij sprak over spelers als John Feskens en Thomas Galasek. Hardwerkende gasten die iedere bal naar voren speelden. Die lef toonden, d’r in kleunden en altijd vol voor de overwinning gingen.


Af en toe moest ik voor hem de namen aanvullen als hij het had over die ene rechtsback, of die Jo-Joa-euh Jochie…. euh… – Joachim? “jeh, Joachim”. Hij sprak ook vol trots over zijn broer die het eerste van Willem II gehaald had, en daarna nog voor Heracles Almelo speelde. Hij zag graag aanvallend voetbal. En als Willem II het weer eens weggaf of slecht speelde dan vloekte en tierde hij alsof hij in het stadion zat, iets dat hij gezien zijn gezondheid niet meer kon. Maar als hij dan hoorde dat ik naar Alkmaar of Zwolle was gegaan om ons Willem II aan te moedigen, dan was hij oprecht trots. Alsof ik daar ook voor hem en namens hem stond. Het ging slechter met hem en ik moest hem vaker aanvullen, hij vertelde nog vaker over zijn broer en over dezelfde dingen als eerst en hij kon uiteindelijk niet meer alleen wonen. De hond trok nog iedere keer vol enthousiasme naar zijn huis maar de eenzame bejaarde was er niet meer. Die zat in een tehuis. Ik heb ‘m al ruim een jaar niet meer gezien.

Vanavond was het Willem II – FC Groningen. Van tevoren weer even Kings Square aangedaan. Er zijn sinds de eerste editie wat zaken anders. Er was naast een springkussen ook een soort panna-arenaatje, de foodtrucks waren anders opgesteld en het bier was koud. En ook anders dan de vorige keer: de muziek was kut. Ongeinspireerde top 40 muziek die tevens veel te hard stond. We hadden net zo goed SkyRadio op kunnen zetten. Ik hoorde er veel mensen over klagen. Dieptepunt was wel toen hij zo’n nieuw nummer van Jan Smit ging draaien. Maar toch, ik heb genoten van mijn bockbiertje à 4 euro. Het is dat ik stik van het geld…

De oude bock
De oude bock

Ook het fouilleren was anders dan anders. Bij binnenkomst vroegen 2 beveigigegelèèrs of ze mij mochten fouilleren. Nu ben ik vrij lekker, maar dat ik zo populair was bij de mannen is nieuw voor me. Toen 1 van de heren bijna klaar was met fouilleren terwijl de andere toe stond te kijken ging een 3e beveiliger zich d’r mee bemoeien. Ik weet dat ik niet het kleinste lichaam heb, maar met 3 man sterk me fouilleren is toch vrij belachelijk. Een gastvrije ontvangst op Kings Square? Niet echt.

Dan de wedstrijd. Een wedstrijd die hard op en neer ging doordat beide teams behoorlijk slecht verdedigden. Beide ploegen kregen hierdoor kansen. Zo begon Willem II enorm goed aan de wedstrijd, maar na een paar minuten al wist Willem II zich eigenlijk geen raad meer en begon ballen maar blind naar voren te schieten. Dat is vrij sneu. Willem II liet ineens de tegenstander dwars door de verdediging heen lopen en bijna scoren. Gelukkig bleef het 0-0. FC Groningen was naar mijn gevoel iets sterker in de eerste helft maar ook Willem II kreeg gewoon kansen.

In de tweede helft was de dramatisch slechte Falkenburg lekker douchen en mocht Thom Haye het overnemen achter spits Ogbeche. In de 62e minuut ging Abubakar d’r af voor Jari Schuurman. Abubakar speelde een prima partij (al moet hij nog steeds slimmer worden in zijn acties) maar ook huurling Jari Schuurman speelde goed. Een paar minuten later kwam er een voorzet van Jordy Croux (zoals altijd) met links. De bal belande op het hoofd van Thom Haye. Padt hield de bal nog even tegen, maar Thom Haye kon de bal het laatste tikje geven zodat het 1-0 stond voor Willem II. De ontlading was groot op de tribunes. Maar… hadden we niet eerder voor gestaan? Hadden we het niet eerder weggegeven? Om eerlijk te zijn. Ik had er weinig vertrouwen in dat we deze 1-0 over de streep zouden trekken.

Betrapt!
Betrapt!

Willem II leek niets geleerd te hebben. Willem II zakte enorm in en 9 minuten later stond het alweer 1-1. Je verwacht het niet. Tom van Weert (waarvan ik al jaren roep dat ‘ie niks kan waarna hij tegen Willem II scoort) kopte de bal door naar Mahi en die hoefde ‘m alleen binnen te lopen.

Goed, je staat thuis tegen een matig FC Groningen op 1-1. Wat doe je? Erwin van de Looi haalt dan aanvaller Jordy Croux d’r vanaf en brengt verdediger Dries ‘gerafelde kip’ Wuytens. Achteraf had de trainer daar een logische verklaring voor en het pakte goed uit, maar ik werd er op het moment goed pissig van. En velen met mij. En ik weet dat die eenzame bejaarde d’r ook goed om had gevloekt vanachter z’n TV-ke in Oud- Noord.

Maar wonder boven wonder, Slaoihiel Freek Heerkens deed voor het eerst deze wedstrijd iets goed en plantte een voorzet vakkundig op de deklat. De bal kwam terecht voor Ogbeche die binnenkopte. Het ging weer los op de tribunes.

Maar hielden we het dit keer wel vol? Ja we hielden het vol. Willem II won voor het eerst sinds 20 december 2015 weer eens een thuiswedstrijd. Hoe treurig dat wellicht voor mensen van andere clubs klinkt, wij zijn er dolgelukkig mee. Het clublied galmde door het stadion. Het werd met passie en eensgezindheid gezongen. Het was het mooiste clublied dat ik in tijden hoorde. Het fluitsignaal had geklonken of ik kreeg al een berichtje. Een treurig bericht, een hard contrast met de enorme blijdschap van de overwinning. De bejaarde Willem II-er is zaterdag overleden. Deze overwinning is voor Henk.

De wedstrijd in Tweets

Ik wilde stoppen maar ik ben man van de social. Kan er niks aan doen toch. Is gewoon hoe ik in elkaar zit. Ik gun jullie dit podium. Moeten jullie wel met dingen komen.

 

De fanshop is terug in het stadion. Openingstijden van woensdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.
Echt bizar. Wat ook bizar is is dat de fanshop open is tot een half uur na de wedstrijd. Dat wordt rennen, anders sta je voor een gesloten deur. En dan moet je woensdag, donderdag of vrijdagmiddag vrij nemen van je werk.


Willem II had na een kwartier spelen geen idee wat ze aan het doen waren.

Dit was inderdaad gewoon een strafschop. Komen we weg.

Ik begreep het ook niet. Gaf achteraf een duidelijk uitleg voor de camera van vriend van de show Job van der Zon.


Heeft geen zak met Willem II te maken maar het is vrij briljant.


Jari viel zeker goed in.


Eens. Werd uitgefloten vanwege z’n irritante gedrag een tijd geleden maar dit was een prima reactie van Padt.


Naakt het veld op alles.

 

Ik kijk altijd graag naar handjes-foto’s.

Advies aan het thuispubliek

Ik ben blij dat de KingSide weer een beetje terug aan het komen is. Wat wel jammer is is dat net na de 1-1 het even niet van de grond komt. Net op dit moment moet het team gesteund worden. Dan moet je er staan als fanatieke zijde. Opvallend daarbij is het capo-hokje. De hele wedstrijd staat er daar 1 van KS79 en soms 1 van Tilburg Tifosi het publiek op proberen te naaien en dan staat het 2-1 en dan is het dringen in dat hokje met 4 à 5 man. Maar dat clublied jongen. Uit volle borst. Massaal. Heerlijk. Dat was lang geleden.

Advies aan het uitpubliek

76 man is echt van het niveau Jupiler League. Dat brengen clubs als Almere City en Volendam mee. Ik moet wel zeggen, ik heb ze met 76 man wel een aantal keren zacht gehoord. Als ze nou met meer man komen dan maakt het wellicht wat meer indruk. Maar dit was vrij treurig. FC Groningen onwaardig. Al is het daar in de Euroborg ook niet je van het qua sfeer. FC Groningen moet beter kunnen.

img_2458

Advies aan de trainer

Vragen of je de microfoon even mag lenen om zo’n wissel uit te leggen. Niemand snapte het. Logische uitleg achteraf. Dat wel.
Als je dan toch dingen uit gaat leggen, leg dan meteen even uit waarom Schuurman niet vaker speelt. En wat is er met Calcan aan de hand?

Irritantste man van de wedstrijd

Kakuta Derrick Tshimanga. Midden voor de goal even een mannetje uitspelen. Dat kan echt niet. Hij loopt ook echt alsof het hoog zomer is en z’n zweetzak aan z’n been plakt. Heel gek. Speelde verder wel prima hoor. Maar toch, misschien heeft ‘ie wel een enorme zak waardoor hij altijd zo loopt. Of ontiegelijke jeuk aan z’n naad. Kan ook he. Hij loopt in ieder geval een beetje gek. Of hij loopt niet. Of hij loopt lucht te dekken. Een soort Mitchell Pique.

Slechtste man van het veld

Erik Falkenburg is de enige speler die vandaag niets goed gedaan heeft. Hopeloos uit vorm.

Een gedachte over “Willem II – FC Groningen”
  1. Mooi, wat je schrijft… Deze overwinning was inderdaad voor opa: had hij mooi gevonden!

    Liefs, Annick (kleindochter van Henk)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *